Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Είναι λιγότερο θρεπτικά τα φρούτα και λαχανικά;


Λόγω της εξάντλησης του εδάφους, τις προηγούμενες δεκαετίες οι καλλιέργειες ήταν πολύ πιο πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνταν παλιότερα ήταν πολύ πιο θρεπτικά. 
Ο κύριος ένοχος για αυτή την κατάσταση είναι η διατροφική εξάντληση του εδάφους. Οι σύγχρονες μέθοδοι εντατικής γεωργίας έχουν αφαιρέσει μεγάλες ποσότητες  θρεπτικών ουσιών από το χώμα, στο οποίο καλλιεργούνται τα τρόφιμα που τρώμε. Δυστυχώς, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση...

Μελέτη σταθμός για το συγκεκριμένο θέμα, είναι αυτή που έγινε από τον Donald Davis και την ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστήμιο του Τέξας (UT), και  δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2004 στο ‘Journal of the American College of Nutrition’. Οι ερευνητές μελέτησαν τα διατροφικά δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, για το διάστημα από  1950 έως 1999, για 43 διαφορετικά λαχανικά και φρούτα. Διαπίστωσαν σημαντικές μειώσεις στην ποσότητα των πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και βιταμίνης C.
“Οι προσπάθειες για παραγωγή νέων σπόρων που παρέχουν μεγαλύτερη απόδοση, περισσότερη αντοχή στα παράσιτα και καλύτερη προσαρμοστικότητα στις μεταβολές του κλίματος, είχαν ως αποτέλεσμα την συντομότερη ανάπτυξη μεγαλύτερων σπόρων.” ανέφερε ο Davis. «Όμως η ικανότητά τους να δημιουργούν ή να απορροφούν θρεπτικές ουσίες δεν έχει συμβαδίσει με την ταχεία ανάπτυξή τους. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν μειωθεί και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Β-6 και Ε, αλλά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της μελέτης.”
Υπάρχουν και άλλες μελέτες με παρόμοια ευρήματα: Οι αναλυτές του ινστιτούτου Kushi,  χρησιμοποιώντας  στοιχεία από τα έτη 1975 έως 1997 διαπίστωσαν ότι σε 12 φρέσκα λαχανικά ,ο μέσος όρος των επιπέδων του ασβεστίου  μειώθηκε κατά  27%, ο σίδηρος μειώθηκε κατά 37%,  η  βιταμίνης A κατά 21%, η βιταμίνη C κατά 30%. Μια παρόμοια μελέτη από την Βρετανία για τα έτη 1930 – 1980, που δημοσιεύθηκε στο British Journal Τροφίμων , διαπίστωσε ότι σε 20 λαχανικά, η μέση περιεκτικότητα σε ασβέστιο είχε μειωθεί κατά 19%, σε σίδηρο κατά 22%,  και σε κάλιο κατά 14%. Τέλος, μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιος πρέπει σήμερα να τρώει οκτώ πορτοκάλια την ημέρα, για να αντλήσει την ίδια ποσότητα βιταμίνης Α που λάμβαναν οι παππούδες μας με μόνο ένα πορτοκάλι .
Τι μπορεί να γίνει; Το κλειδί για πιο υγιεινή παραγωγή, είναι πιο υγιές έδαφος. Εναλλάσσοντας συχνά τις καλλιέργειες, βοηθάει την γη να αποκαταστήσει τις θρεπτικές ουσίες. Επίσης, αντικαθιστώντας τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα με  βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας είναι καλό για το έδαφος, την παραγωγή και τους καταναλωτές. Όσοι θέλουν να αγοράζουν πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να ψωνίζουν τακτικά από τους τοπικούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.
Ο Davis  σημειώνει ότι ακριβώς επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι τόσο υγιή όπως συνήθιζαν να είναι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγουμε.  Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι οι καλύτερες πηγές για να αντλούμε θρεπτικές ουσίες.
Πηγή: Journal of the American College of Nutrition, www.jacn.org; Kushi Institute, www.kushiinstitute.org; Organic Consumers Association,www.organicconsumers.org.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: