Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Εβδομάδα σταύρωσης χωρίς ανάσταση(;)

Εβδομάδα σταύρωσης χωρίς ανάσταση(;)
Το πολιτικό μέλλον του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και της κυβέρνησης κρίνεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής, που ετοιμάζεται πυρετωδώς προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή στα  μέσα Μαΐου.  
Την ίδια στιγμή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δείχνει με παντοίους τρόπους ότι έχει εξαντλήσει τις πολιτικές της αντοχές, με το Μαξίμου να έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για τον εξευμενισμό των βουλευτών της ...
συμπολίτευσης.
Παράλληλα, η ΝΔ κορυφώνει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, ενόψει της παρουσίασης του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματός της, στις 9 Μαΐου. 
Πρωθυπουργός και υπουργοί δίνουν αγώνα δρόμου, ώστε να πείσουν την Ευρώπη, το ΔΝΤ, αλλά και τις αγορές ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής είναι μια σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. 
Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση, όπως παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους και κορυφαίοι υπουργοί, έχει επέλθει "μεταρρυθμιστική κόπωση". Βεβαίως, η κόπωση αφορά και τους βουλευτές, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι... δεν έχουν πρόσωπο να εμφανιστούν στις περιφέρειές τους για τις γιορτές του Πάσχα. 
Ο "τσάρος" της οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρότι απολαύει της εμπιστοσύνης και της στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου, παραμένει πανταχόθεν βαλλόμενος, γεγονός που τον αποδυναμώνει σε μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό πρόγραμμα λιτότητας, σε συνδυασμό με μία ευρεία λίστα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Πάντως, φαίνεται ότι οι αγορές και οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες έχουν... πειστεί προκαταβολικά ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δε θα είναι θαρραλέο. Καθημερινά πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι εκτιμήσεις που προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, αν και προς το παρόν στην κυβέρνηση λένε ότι "η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή" και οι Γερμανοί απορρίπτουν διαρρήδην ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα, στη λεωφόρο Συγγρού κορυφώνουν την αντιπαράθεσή τους, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι σκορποχώρι και να συντάσσεται με την Αριστερά κατά της "καζινοποίησης της χώρας".
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: