Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Non paper ΠΑΣΟΚ για Ψωμιάδη


Η Ιπποκράτους εκμεταλεύεται την υπόθεση Ψωμιάδη

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που κρατάει σήμερα απέναντι στην υπόθεση του Παναγιώτη Ψωμιάδη εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με non paper επισημαίνοντας πως η γαλάζια παράταξη... «...αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είναι προσηλωμένη σε αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές του χθες».
Ειδικότερα, στο non paper της Ιπποκράτους και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, υπογραμμίζεται πως στη Νέα Δημοκρατία «…ζητούν ουσιαστικά να μην εφαρμοστεί ο νόμος - που πάντα ίσχυε - για την υποχρεωτική αργία αιρετών που καταδικάζονται για παράβαση καθήκοντος. Ένας νόμος που εφαρμόζεται χωρίς κανένα κόμμα να έχει ως σήμερα διανοηθεί να ζητήσει την μη εφαρμογή του».
Τονίζονται μάλιστα τα εξής:
- Το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την υποχρεωτική αργία των καταδικασθέντων για διάφορα αδικήματα - και για παράβαση καθήκοντος - είναι πάγιο, ισχύει και εφαρμόζεται από σύστασης δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως και για την πρωτοβάθμια. Δεν νομοθετήθηκε με τον Καλλικράτη. Εξ’ ου και υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις αιρετών σε αργία.
- Δεν παίζει κανένα ρόλο ότι η καταδίκη του αφορά πράξη νομάρχη, ενώ τώρα είναι περιφερειάρχης. Πάνω σε αυτό υπάρχει και πρόσφατη νομολογία Συμβουλίου της Επικρατείας και γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
- Η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα ή αρμοδιότητα επί της διαδικασίας. Είναι θέμα εφαρμογής του νόμου. Υπάρχει δεσμευτική υποχρέωση να τεθεί σε αργία, όταν κοινοποιηθεί η απόφαση της Δικαιοσύνης στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
- Με τη θέση του σε προσωρινή αργία ο Περιφερειάρχης αναπληρώνεται από τον αντιπεριφερειάρχη που έχει ορίσει. Μπορεί να ασκήσει αναίρεση κατά της καταδικαστικής απόφασης στον Άρειο Πάγο. Αν αθωωθεί θα αρθεί η αργία και θα αναλάβει τα καθήκοντα του. Αν καταδικαστεί θα εκπέσει του αξιώματος και θα κινηθεί διαδικασία αντικατάστασης από το περιφερειακό συμβούλιο.
Σύμφωνα με το non paper 
«…δυστυχώς, η ηγεσία της Ν.Δ. αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είναι προσηλωμένη σε αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές του χθες. Σε συμπεριφορές που στρέφονται εναντίον του δημοσίου συμφέροντος. Σε δημόσιες τοποθετήσεις που ενδεδυμένες τον δήθεν λαϊκό μανδύα, στρέφονται ευθέως εναντίον της τιτάνιας προσπάθειας που κάνει η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της για να επουλώσει λάθη του παρελθόντος. Και προσθέτως, κατά την προσφιλή τακτική της, καταφεύγει στη διγλωσσία, επιδιώκοντας μικροπολιτικά οφέλη. Δεν υιοθετεί, δήθεν, ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, αλλά στην πράξη είναι παρούσα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Επισημαίνονται ακόμα τα εξής: «Το ερώτημα όμως που προκύπτει αβίαστα είναι: συμμετέχει ή υποκινεί; Είναι φαεινότερον του ηλίου ωστόσο, ότι είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η ηγεσία της Ν.Δ. όχι μόνο δεν διδάχθηκε τίποτα από τα καταστροφικά για τη χώρα αποτελέσματα της πρόσφατης διακυβέρνησής της και δεν εξέφρασε έστω μια λέξη που να σηματοδοτεί την αυτογνωσία μιας υπεύθυνης πολιτικής ηγεσίας, αλλά αναπαράγει και ακολουθεί την ίδια πρακτική με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».
Και καταλήγει το non paper ως εξής: 
«Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, επιβεβαιώνει με τη στάση της ότι, είτε δεν κατανοεί είτε πολύ περισσότερο περιφρονεί την προσπάθεια του Ελληνικού λαού. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η στάση της είναι επιβλαβής για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ενεργεί ανεύθυνα. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δεν ζήτησε από καμία πολιτική δύναμη συναίνεση στις πολιτικές που ακολουθεί και στις επιλογές που κάνει, αλλά τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα, ο Ελληνικός λαός…».
του Σπύρου Νάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: