Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Kύπρος: Στήριξη της Αγκ. Μέρκελ στην Κυπριακή Δημοκρατία, με ταυτόχρονη κριτική στην πολιτική της τουρκικής πλευράς

Όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο στις...

... ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχει κλείσει κανένα μέχρι τώρα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε - μετά τις συνομιλίες της με τον Πρόεδρο Δημ. Χριστόφια - πόσο συμβατή είναι η τουρκική κατοχή στην Κύπρο με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.
Συναφώς δε πρόσθεσε ότι υπάρχουν οκτώ κεφάλαια,τα οποία ούτε καν μπορούν να ανοίξουν...
Σε άλλη ερώτηση η κα Μέρκελ ανέφερε ότι συναισθηματικά καταλαβαίνει παρά πολύ καλά τι σημαίνει η διαίρεση της Κύπρου
Όμως, παρατήρησε, στην πράξη υπάρχουν πολλά πράγματα,τα οποία είναι διαφορετικά στην Κύπρο από ό,τι ήταν στη Γερμανία. "Γι' αυτό αμφιβάλλω, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη Γερμανική επανένωση ως μοντέλο",επεσήμανε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπέδειξε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού και πρόσθεσε πως όταν εξευρεθεί λύση, η Γερμανία, ως ομοσπονδιακό κράτος, θα μπορούσε να προσφέρει την εμπειρία της στη Κύπρο.
"Πρέπει σίγουρα να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο είναι άλυτο το Κυπριακό, τα προβλήματα θα υφίστανται, άρα η επίλυση του κυπριακού δεν ενδιαφέρει μόνο την Κύπρο, αλλά και την Γερμανία , την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη",τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο ίδιο θέμα,ευχαρίστησε την κα Μέρκελ, διότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου - κατά τη συζήτηση των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ - η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξε την πρόταση του οι σχέσεις αυτές "να στηρίζονται στην αυτονομία,στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα τους και η πρόταση έχει περάσει".
Εξ άλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη και σε ζώνες, που γειτνιάζουν με άλλες χώρες, αφού συνυπογράψει με αυτές, να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο.
"Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να μας πει ότι, επειδή υποφέρουμε από τη κατοχή και η χώρα μας είναι διαιρεμένη, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνες. Αυτό είναι λογική του παράλογου που χρησιμοποιεί η Τουρκία", τόνισε .
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι "δεν θέλουμε να την κρατούμε όμηρο, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να μην αναγνωρίζει μία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο η ίδια υπέγραψε".
Εξ άλλου, σε ερώτηση αναφορικά με το ευρώ και τα μέτρα που έχει λάβει η Πορτογαλία, η κα Μέρκελ είπε ότι ''η Πορτογαλία έχει κάνει σημαντικές περικοπές και έχει λάβει αρκετά μέτρα, αλλά η εφαρμογή τους χρειάζεται χρόνο και ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα''.
Επίσης , είπε ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τη διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αυτά θα ληφθούν .
Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι ''δημιουργούμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων που σχετίζονται με το ευρώ και ειδικότερα με τις χώρες - μέλη της ζώνης του ευρώ''.
ετ

Δεν υπάρχουν σχόλια: