Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης «ξαναχτύπησε».
Συνεχίζοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο ακαδημαϊκός και ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου, κριτικάρει την τακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Η πρόσφατη και κατά πολλούς αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ έδωσε την αφορμή για τη δημόσια παρέμβαση του γνωστού ακαδημαϊκού, που ο λόγος του έχει αποκτήσει ευρύ κοινό στο εσωτερικό της... χώρας.
Προσπερνά επιδεικτικά στη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής τον Υπουργό Εξωτερικών και απευθύνεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, θίγοντας τους λάθος χειρισμούς στο ζήτημα των μουσουλμάνων της Θράκης.
Σκληρή κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης, με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. «Από την απαράδεκτη συναινετικότητα, κυλάμε στην εύκολη παράδοση» τονίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι το Μνημόνιο δεν σημαίνει και αποδοχή απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ο γνωστός ακαδημαϊκός εκφράζει την ανησυχία του για την «(επιτυχημένη) επικοινωνιακή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης», η οποία -όπως τονίζει- «χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση τόσο ως μοχλό εκφοβισμού και πειθάρχησης των δυστυχούντων συμπολιτών μας όσο και ως δικαιολογία για μια πιθανή απεμπόληση των εθνικών δικαιωμάτων μας. Και αν τολμήσει κάποιος να διατυπώσει άλλη σκέψη, αμέσως θα τον "λεκιάσουν" ως φιλοπόλεμο. Αυτή δεν είναι δημοκρατία είναι τρομοκρατία!».
Ο Β. Μαρκεζίνης προβλέπει συμφωνία συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και φοβάται ότι «το μειονοτικό θέμα» στη Θράκη, σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε «πρόβλημα» πρώτου μεγέθους.
Σε ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε από αυτά που πράττει ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, σημειώνει: «Εννοείται τον κ. Παπανδρέου, μια και ο κ. Δρούτσας, ως γνωστόν, είναι ετερόφωτος επιστάτης των πρωθυπουργικών διαταγών».
Απαντώντας στην ερώτηση, τονίζει, μεταξύ άλλων: «Δεν θα απέφευγα μια δημόσια συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα, θα αντέκρουα την αηδή και συνεχώς προβαλλόμενη φενάκη ότι η Τουρκία άλλαξε και αιφνιδίως μεταβλήθηκε σε επιστήθια φίλη μας, θα καθυστερούσα την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., θα προετοίμαζα την μονομερή διακήρυξη των δικαιωμάτων μου στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη)».
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου