Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Προβληματίζει η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία


Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το ενδεχόμενο σύστασης ή όχι εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία φάνηκε ανάγλυφα και στις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Δεν είναι μόνο το εσωκομματικό κλίμα που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να σκέφτεται σοβαρά να μην προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.
Είναι και η σημερινή εξέλιξη με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά τις καταγγελίες για «μαγείρεμα» του δημοσίου χρέους από την κυβέρνηση Σημίτη σε συνεργασία με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs την ...περίοδο της εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ, που οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.
Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να συμπεριλάβει και την περίοδο Σημίτη στην Επιτροπή και μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο οξύτατης αντίδρασης του, όπως και βουλευτών που ελέγχει, σκέφτεται να υποχωρήσει ατάκτως. 
Και μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το γεγονός ότι ο Γιώργος Πεταλωτής πήρε διακριτικές αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε δημοσίως την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει και άποψη επί πολιτικών και συνταγματικών θεμάτων, εξέφρασε την άποψή του», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση σύστασης της εξεταστικής έχει ήδη κατατεθεί και δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης «να μην υπάρξει ατιμωρησία».
Το παρασκήνιο, ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Πρώτον, διότι στην κυβέρνηση πλέον είναι επιφυλακτικοί για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όχι τόσο διότι διαφωνούν κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη, αλλά λόγω της τροπής που πήρε η υπόθεση της δικογραφίας για τα swaps και τα εσωτερικά μέτωπα που τυχόν ανοίγει στο ΠΑΣΟΚ.
Και δεύτερον, διότι η άποψη του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ισοδυναμεί με συνειδητή στήριξη του υπουργού Άμυνας προς τον Κώστα Σημίτη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: