Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που επίσημα διαβάζουμε ότι το μνημόνιο δεν θα είναι αρκετό για να μας βγάλει από τις δυσκολίες μας:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1047991
Το μνημόνιο δεν αρκεί για να αντιμετωπισθεί η κρίση του χρέους στην Ελλάδα. Την παραδοχή αυτή έκανε με έμμεσο τρόπο χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο υποστηρίζοντας ότι το δάνειο των 110 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας, αφού δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον αποκλεισμό της Επροτλλάδας, κράτους και τραπεζών, από τις αγορές.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποκλείει την αναδιάρθρωση (με την έννοια του haircut του χρέους) λόγω των ζημιών που αυτή θα προκαλούσε στην ευρωζώνη. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε στη συνέντευξή του στην WSJ η οποία σε επανειλημμένα άρθρα συνεργατών της έχει επιμείνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Με λίγα λόγια, το μνημόνιο δεν είναι αρκετό, αλλά παράλληλα, δεν θα προβούμε σε ενέργειες τέτοιες που θα κινήσουν τις διαδικασίες για μια αναδιοργάνωση (κούρεμα και επιμήκυνση) του Ελληνικού χρέους;
Και τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει;
Έχει κανείς απάντηση στην ερώτηση του ποιο είναι το end game;;.
Σας το έχω πει πολλές φορές ότι, τα μέτρα του μνημονίου δεν θα λύσουν κανέναν ζήτημα.
Το μόνο που τα κανουν τα μέτρα αυτά είναι να μας αναγκάσουν να κάνουμε πράγματα που αδυνατούμε από μόνοι μας, με την ελπίδα η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Αλλά ακόμα και αν όλα πάνε καλά, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μπορεί να ανταπεξέλθει, όταν θα έχει ένα χρέος 150% του ΑΕΠ … είναι αδύνατον.
Οι Γερμανοί βεβαία το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.
Για αυτό τον λογο είδαμε αναφορές αυτές τις μέρες ότι, η Γερμανία είναι αντίθετη στο να συνεχιστεί η βοήθεια της τρόικας προς την Ελλάδα και μετά το 2013.
Οι Γερμανοί εκτιμώ ότι προτιμούν μια διαγραφή του Ελληνικού χρέους εδώ και τώρα, παρά να συνεχιστεί αυτή η παρωδία από όλη την ΕΕ - το ότι η Ελλάδα καλά τα πάει και θα τα καταφέρει – και να στοιχήσει πολύ περισσότερο στην Γερμανία και στην ΕΕ στο σύνολο από μια απλή διαγραφή σήμερα.
Ίσως και για αυτό τον λογο, επίσης διαβάσαμε αυτές τις μέρες περί διαρροών, πάλι από την Γερμανία, του ότι έχει βρεθεί νομική φόρμουλα για να γίνει μια διαγραφή του Ελληνικού χρέους που να μην προσκρούει στις Ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η κατάληξη είναι ότι όλα τα δεδομένο οδηγούν σε μια αναδιοργάνωση του Ελληνικού χρέους.
Η αγορά το ξέρει, οι Γερμανοί επίσης το ξέρουν και μόνο η Ελληνική πολιτική ηγεσία δεν το ξέρει. Και αν δεν το ξέρουν, σημαίνει ότι δεν έχουν λύσεις.
Διότι λύση χωρίς αναδιοργάνωση του Ελληνικού χρέους δεν είναι λύση.
Και αν δεν το ξέρουν αυτό οι κύριοι της κυβέρνησης, καλό είναι να το μάθουν.
Γιώργος Καισάριος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου