Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ψάχνουν φάρμακο για την κρίση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται στην κατεύθυνση «διευρυμένου πακέτου λύσεων» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δήλωσε και ο κ. Wolfgang Schaeuble, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ο Γερμανός αξιωματούχος ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που προέκυψαν μία ημέρα νωρίτερα, βάσει των οποίων η Ε.Ε. εξετάζει σχέδιο δράσης τριών σημείων, όπου – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg – περιλαμβάνονται συμφωνία στήριξης προς την... Πορτογαλία, αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων και μείωση του επιτοκίου στα κρατικά δάνεια στήριξης.
Κατά τον κ. Schaeuble η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Ο Γερμανός υπουργός συμπλήρωσε, ωστόσο, πως το θέμα ενδεχομένως να αποφασιστεί επισήμως στην προσεχή σύνοδο κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Schaeuble αποκάλυψε, παράλληλα, ότι η Γερμανία έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Dominique Strauss - Kahn ως προς το συνολικό πακέτο λύσεων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Δημοσίευμα των Financial Times, παράλληλα, που επικαλείται πηγές από το Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτει ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχτηκε τόσο τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης όσο και την ανάθεση σε αυτό νέων αρμοδιοτήτων, «ακόμη και εάν αυτό συνεπάγεται ενίσχυση των οικονομικών εγγυήσεων».

«Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων, όπου περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη συνεργασία στην οικονομική πολιτική ανάμεσα στα 17 μέλη της ευρωζώνης, που ενδεχομένως να αποφασιστεί στην προσεχή συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Φεβρουάριο» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι αξιωματούχοι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ακριβώς ποιες θα είναι οι νέες αρμοδιότητες που θα δοθούν στο ταμείο στήριξης, αλλά έχουν προταθεί η αγορά κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά και η έκδοση βραχυπρόθεσμων δανείων στα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας» αποκαλύπτει η εφημερίδα.

«Ενδεχόμενη επικύρωση αυτής της συμφωνίας θα αποτελεί την πιο σημαντική αλλαγή στο οπλοστάσιο της Ε.Ε., στη μάχη εναντίον της κρίσης χρέους, μετά την ίδρυση του ταμείου στήριξης των 440 δισ. ευρώ, που επισήμως είναι γνωστό ως ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και δημιουργήθηκε με την ελληνική κατάρρευση τον προηγούμενο χρόνο» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν:
«Η πρόθεση της Γερμανίας να στηρίξει αυτήν την πρόταση τώρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενώνονται για χάρη μιας αναθεωρημένης στρατηγικής».
Από το Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: