Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο Μ. Αλέξανδρος και οι «Μαγεμένες»...

Ο Μ. Αλέξανδρος και οι «Μαγεμένες»...«Οι Γάλλοι ξέρουν το Μέγα Αλέξανδρο ως Ελληνα. Δεν τον ξέρουν ως Μακεδόνα, όπως θα έχουν την ευκαιρία να τον μάθουν και μαζί και την Ιστορία της Μακεδονίας», ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, Σοφί Ντεκά, επ' αφορμής της επίσκεψής της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προετοιμάσουν την... επέλαση του Μακεδόνα στρατηγού στο Παρίσι.
Πρόκειται για την έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αρχαία Μακεδονία», που θα πραγματοποιηθεί από 3 Οκτωβρίου μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2012, στο Λούβρο. Στην έκθεση θα ...ενταχθούν και οι τέσσερις «Μαγεμένες» -συντηρημένες για πρώτη φορά- ενώ αντίγραφα και μήτρες τους θα «επιστρέψουν» αντί 183.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη πριν από τον Οκτώβριο.
Μιλώντας σπαστά ελληνικά η κ. Ντεκά μοιάζει ενθουσιασμένη -όπως προδίδει το βλέμμα και η φωνή της- που θα αποκαλύψει στους επισκέπτες την Ιστορία της Μακεδονίας: «Μπαίνοντας στο Λούβρο οι επισκέπτες θα αντικρίζουν το μωσαϊκό που αναπαριστά το κυνήγι του λιονταριού από την Πέλλα -το μοναδικό αντίγραφο- και πρώτο έκθεμα της πρώτης ενότητας είναι το Χρυσό Στεφάνι βελανιδιάς -ανακάλυψη προ δυο ετών της αρχαιολόγου Χρυσούλας Παλιαδέλη στη Βεργίνα- ώστε να κατανοήσει ότι η αρχαιολογία παραμένει ζωντανή φέρνοντας στο φως νέα ευρήματα. Επίσης, μέσω της έκθεσης θα γίνει γνωστό ότι Γάλλοι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη από το 1861.
Σχετικά ευρήματα υπάρχουν στις αποθήκες και τώρα ταυτοποιούνται. Βρήκαμε ημερολόγια, φωτογραφίες ακόμα και ακουαρέλες που απεικόνιζαν τα ευρήματα -οι οποίες και θα εκτεθούν. Επίσης, χάρη στα ταφικά έθιμα έχουμε έργα ελληνικής τέχνης -του υψηλότερου επιπέδου- που διαφορετικά θα είχαν χαθεί. Ακόμα, για πρώτη φορά συντηρούνται οι Μαγεμένες, που μοιάζουν πραγματικά ξαναγεννημένες, και σχεδόν νιώθεις την απαλότητα του μαρμάρου. Τέλος, σ' όλες τις αίθουσες του Λούβρου -συνολικής έκτασης 14 χλμ.- θα υπάρχει σήμανση στα επηρεασμένα από το Μ. Αλέξανδρο έργα».
Οι ενότητες
Τα δυο τρίτα των εκθεμάτων προέρχονται από την Ελλάδα και το ένα τρίτο από το Λούβρο. Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Τζένη Βελένη, διευκρίνισε: «Θα σταλούν 669 αντικείμενα και η πολλών εκατ. ευρώ χρηματοδότηση της έκθεσης είναι εξ ολοκλήρου από το Λούβρο. Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά ενώνονται σύνολα, όπως δεν έγινε για καμία άλλη έκθεση της Μακεδονίας. Βάσει συμφωνιών στις πρώτες ανασκαφές του στρατού της Ανατολής μοιράστηκαν στη μέση τα ευρήματα, χωρίζοντας ωστόσο ταφικά σύνολα. Για παράδειγμα έχουμε ένα πλακίδιο επίχρυσο πάνω σε πηλό που απεικονίζει έναν ηνίοχο πάνω σε άρμα και διαπιστώσαμε ότι άλλα τρία ίδια υπάρχουν στο Λούβρο και προέρχονται από ταφική κλίνη του 5ου αιώνα. Σημειώστε ότι ως αντίδωρο το Λούβρο θα δανείσει έργα του για το 2012 -μοντέρνα τέχνη για το ΚΜΣΤ και το ΜΜΣΤ, σχέδια περιηγητών στο Τελλόγλειο, θρησκευτική τέχνη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο φιλόσοφοι του διαφωτισμού απεικονισμένοι ως αρχαίοι φιλόσοφοι».
Η έκθεση αναπτύσσεται σε εννιά ενότητες απλωμένες σε 1.100 τ.μ. -χώρος διπλάσιος απ' ό,τι διατίθεται συνήθως για τις περιοδικές εκθέσεις του Λούβρου. Στην πρώτη παρουσιάζεται το ιστορικό της ανασκαφής από σήμερα μέχρι τις πρώτες ανασκαφές από Γάλλους αρχαιολόγους. Η δεύτερη αφηγείται την Ιστορία της Μακεδονίας από το 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και η τρίτη αφορά στον Αλέξανδρο τον Α' μέχρι τον Αλέξανδρο τον Γ' το Μέγα. Η τέταρτη αφορά στη μετά τον Αλέξανδρο εποχή -ελληνιστική εποχή- και στην πέμπτη έχουμε την κοινωνική και δημόσια ζωή -ο ρόλος του άνδρα και της γυναίκας, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός. Στην έκτη έχουμε την καλλιτεχνική παραγωγή και στην έβδομη τη θρησκεία και το θάνατο. Στην όγδοη παρουσιάζεται η Μακεδονία τη ρωμαϊκή εποχή -κεντρικό έκθεμα οι Μαγεμένες- και στην ένατη η ακτινοβολία του Αλέξανδρου στην αρχαιότητα. Οι χρυσοφόροι πολεμιστές από το Αρχοντικό, η Κυρία των Αιγών από τη Βεργίνα, το κεφάλι του Αλεξάνδρου από την Πέλλα, το κεφάλι της Δήμητρας και ο αετός από το Δίον, τα τρία χρυσά στεφάνια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, δυο υδρίες από την Αμφίπολη θα ταξιδέψουν μεταξύ άλλων στο Λούβρο.
πηγή aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: