Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ανδριανόπουλος: "Ίσως αποφεύγαμε το Μνημόνιο εάν κάναμε στάση πληρωμών"

Την εκτίμηση ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το Μνημόνιο εάν προχωρούσαμε σε μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών αλλά πάντα στη λογική ότι θα απευθυνόμασταν μόνο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», εξέφρασε ο συγγραφέας και πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Οι Επίγονοι» από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ταυτόχρονα θα έπρεπε να εκδώσουμε ένα ομόλογο με τη συνεργασία του ΔΝΤ, το οποίο κατά τη γνώμη του, θα αναγκάζονταν να το υποστηρίξουν η Γερμανία και η Γαλλία.
Όσον αφορά στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα προέβλεψε ότι ... εάν δεν γίνουν βαθιές τομές δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι χρειάζεται να διαμορφωθούν δομές που θα αποτελέσουν τις «προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στη χώρα» και πρότεινε τρεις άμεσες δράσεις για την αλλαγή του κλίματος.
Πρώτον, έκανε λόγο για ανάγκη δραματικών περικοπών στον δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν τολμά να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες-πέραν των μισθών και των συντάξεων-καθώς- όπως ανέφερε υπάρχουν ολόκληροι κομματικοί στρατοί που είναι διορισμένοι στο δημόσιο.
Δεύτερον, πρότεινε τη μείωση φόρων, γιατί διαφορετικά, όπως σημείωσε, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα, ενώ κατήγγειλε τις συχνές αλλαγές- σχεδόν κάθε χρόνο- στο φορολογικό σύστημα.
Τρίτον, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της απλούστευσης αυτών και κατέληξε λέγοντας «δεν βλέπω φως εάν δεν γίνουν αυτά τα τρία».
Κληθείς να εκφράσει τη θέση του για τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ύπαρξη ή μη προσοδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου στην ελληνική επικράτεια, έκανε λόγο για «εκμετάλλευση ελπίδας» σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και υπογράμμισε ότι όσες φορές έχει ρωτήσει να μάθει σε ποια μελέτη στηρίζονται όλες αυτές οι αναφορές, η απάντηση που παίρνει είναι «υπάρχουν μελέτες αλλά είναι κρυμμένες...»
Καταλήγοντας, στο συμπέρασμα ότι η όλη συζήτηση αφορά ουσιαστικά «υποτιθέμενα αποθέματα» που στηρίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις από γεωλογικές μελέτες και εικόνες δορυφόρων, συμπλήρωσε ότι η συζήτηση αυτή βρίσκεται στον «αέρα των πιθανοτήτων» και παρατήρησε ότι ο ίδιος δεν θα δημιουργούσε ένα τέτοιο κλίμα, εκμετάλλευσης ελπίδας.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Passport στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά, ενώ το παρών έδωσαν πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεργάτες και φίλοι του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα του μίλησαν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Κατσικάρης και Νότης Ανανιάδης, ενώ σύντομη παρέμβαση στο τέλος της παρουσίασης έκανε και ο Δήμαρχος Πειραιώς Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος αφού τόνισε ότι «στην πολιτική δεν είναι αναγκαίο όλοι να ομιλούν, αλλά είναι χρήσιμο να μάθουμε και να ακούμε» σημείωσε ότι ο ίδιος έχει ανεβάσει τον πήχη και θέλει να είναι χρήσιμος στην πόλη του Πειραιά και τους πολίτες της.
Αναφερόμενος στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, ο κ. Μιχαλολιάκος τον χαρακτήρισε σταθερό στις αρχές και τις ιδέες του, υπογραμμίζοντας ότι πάντα εκπέμπει ποιότητα και κατέληξε λέγοντας πως «ο Α. Ανδριανόπουλος αποτελεί διαχρονική αξία για την Ελλάδα και τον Πειραιά».
Το νέο βιβλίο του Α. Ανδριανόπουλου «Οι Επίγονοι» είναι σύμφωνα με τον συγγραφέα του «απόλυτα συμβατό με την ιστορία, που περιγράφει τις συγκρούσεις μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται και για ένα μυθιστόρημα στο οποίο παρεμβαίνει η φαντασία του συγγραφέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: