Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ετήσιο Μνημόσυνο Υπέρ του Γιάννη Βούλτεψη 1923 - 2 Ιαν 2010

ΒουλτεψηςΓ
Πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον δημοσιογράφο και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Βούλτεψη
Την Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011, στις 11.30 π. μ. και στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, η οικογένεια, οι συνάδελφοι, οι φίλοι και οι συναγωνιστές του θα συναντηθούμε για να τιμήσουμε την μνήμη του.
 Ο Γιάννης Βούλτεψης (1923 - 2 Ιανουαρίου 2010) ήταν Έλληνας πλην όμως πολέμιος του διχασμού. διακεκριμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιστασιακός,
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1923. 
Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940 και στη συνέχεια κατατάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο "Ακέλας"
Συνελήφθη από τους Άγγλους και παρέμεινε κρατούμενος μέχρι το 1945. 
Το 1946 μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη και πάλι για... παράβαση περί του τύπου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με τριετή εκτοπισμό στη Μακρόνησο.
Από τον Μάρτιο του 1953 υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας “Αυγής”. 

Το 1965 μαζί με δύο άλλους δημοσιογράφους, τους Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Μπέρτσο, ξεσκέπασε το άθλιο παρακράτος στην «Υπόθεση Λαμπράκη» για την οποία έρευνα του έλαβε αργότερα τιμητικό βραβείο από το ίδρυμα Μπότση.
Στη διάρκεια της δικτατορίας κατέφυγε στη Ρώμη από την οποία και επέστρεψε με την μεταπολίτευση. 
Στη συνέχεια ανέλαβε συντάκτης στις εφημερίδες Έθνος, Απογευματινή, Ελεύθερος Τύπος και Μεσημβρινή ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί» και «Πολιτικά Θέματα». 
Από το 1984 και μέχρι το 1993 υπήρξε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της «Νέας Δημοκρατίας» διατηρώντας πολύ φιλικές σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη.
Ο Γιάννης Βούλτεψης υπήρξε μέλος της ΕΣΗΕΑ της οποίας είχε διατελέσει για μακρό χρόνο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου.  
Για την αντιστασιακή του δράση είχε τιμηθεί με το μετάλλιο εθνικής αντίστασης. Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου του 2010 σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του τελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου στο νεκροταφείο του Π. Φαλήρου του οποίου ήταν μόνιμος κάτοικος
Έγραψε πέρυσι για τον Γιάννη Βούλτεψη ο Γεράσιμος στο μπλόκ του memoryland :
Αν βρισκόμασταν σε κάποια άλλη χώρα που παίρνει σοβαρά τον εαυτό της και κατ’ επέκταση τους δημοσιογράφους της, ο Βούλτεψης θα είχε έκτοτε (σ.σ. υποθ. Λαμπράκη ) γίνει διάσημος, θα είχε δημιουργήσει ‘σχολή’, θα είχε αποκτήσει περιουσία παραδίδοντας σεμινάρια και εκφωνώντας ομιλίες περί δημοσιογραφίας. 
Όμως ζούμε στη χώρα των τηλεπαραθύρων, της τηλεδημοσιογραφίας των άναρθρων κραυγών και των ‘αφήστε με να ολοκληρώσω’, των μεγαλοδημοσιογράφων-εκδοτών. 
Και ο Γιάννης Βούλτεψης δεν υπήρξε ποτέ ούτε τηλεαστέρας, ούτε ‘παραθυράκιας’, ούτε μεγαλοδημοσιογράφος-εκδότης.

Read more: http://catakravgi.blogspot.com/#ixzz1Ajsu5om2

Δεν υπάρχουν σχόλια: