Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό επικρίνει η Μέρκελ


Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου, τόνισε η Μέρκελ

Επικριτική απέναντι στην Τουρκία για την στάση που κρατάει στο Κυπριακό εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, σημειώνοντας πως η χώρα της θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου.
Σε δήλωση μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο πρόεδρο η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον κ. Χριστόφια τόνισε: «Εκτιμούμε το θάρρος και τις πρωτοβουλίες σας για λύση του Κυπριακού», ενώ άφησε αιχμές για την Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τουρκική πλευρά «δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό».
Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.
Επισήμανε ακόμη ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο.
Δήλωσε ακόμη ότι επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό, ενώ διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι επιθυμεί σύντομα λύση στο Κυπριακό, η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. 
«Το όραμά μου», κατέληξε, «είναι η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

11/01/2011 16:10 | © VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: