Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Tο ΠαΣοΚ και το "μοντέλο Καραμανλή"

Όσο περνά ο καιρός, η νέα κυβέρνηση, όχι και τόσο νέα πλέον, θυμίζει σε πολλά σημεία την κυβέρνηση ή καλύτερα το μοντέλο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Παρατηρώντας τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης διαπιστώνουμε ότι το στοιχείο της επικοινωνίας είναι "ψηλά" στην ατζέντα, ενώ πολλές φορές είναι αυτό που "ρυθμίζει" τις επιλογές του πρωθυπουργού και των κορυφαίων υπουργών.

Το "μοντέλο Καραμανλή" ήταν απλό, τόσο στη φιλοσοφία, όσο και στην ...
εφαρμογή του. Διοχετεύουμε στα ΜΜΕ κάποιες σκέψεις για μέτρα που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε και κατόπιν "ζυγίζουμε" τις αντιδράσεις από τους πολίτες και τα ΜΜΕ – κατά κύριο λόγο – και ανάλογα, προσαρμόζουμε την πολιτική μας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει, νομοθετεί, στις άλλες περιπτώσεις, απλά καταγράφει τις αντιδράσεις και ακολουθεί.

Ωστόσο, το "μοντέλο Καραμανλή" ήταν που οδήγησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρώην πρωθυπουργό "σπίτι του". Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η επιλογή αυτή από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θα έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά της Νέας Δημοκρατίας. Η μόνη διαφορά που επισημαίνουν, έχει να κάνει με τον χρόνο μέσα στον οποίο θα "φθαρεί" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές, είναι ότι η "φθορά" θα είναι πολύ πιο γρήγορη για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Και αυτό, λόγω του περιορισμένου χρόνου ανοχής που δίνουν πλέον οι πολίτες, οι οποίοι απαιτούν λύσεις και όχι "μία από τα ίδια".
Γιάννης Διονάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: