Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση που ήρθε σήμερα στο φώς της δημοσιότητα, το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο από τα 300 δισ. ευρώ που έχουν επισήμως δηλωθεί.
Αυτή είναι η διαπίστωση της επιτροπής για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, η οποία συγκροτήθηκε με ανεξάρτητη κυβερνητική πρωτοβουλία και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΤτΕ, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με την έκθεση, στο επίσημο χρέος δεν περιλαμβάνονται 6 δισ. ευρώ προς προμηθευτές του δημοσίου, δάνεια με κρατική εγγύηση και συμβάσεις που επιβαρύνουν το έλλειμμα.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί έκπληξη η εκτίναξη των spreads των ομολόγων κατά 35 μονάδες μέσα σε μία ημέρα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα έντοκα γραμμάτια, προκαλώντας διπλή ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση ανάλογων έντοκων γραμματίων στην -εξίσου προβληματική- Ιρλανδία είναι 0,48% και στην Ελλάδα 1,38% !
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, τη «φυγή» της Ελλάδας από το ευρώ σχεδιάζει ο...
Γ. Παπακωνσταντίνου,
Στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει τις πηγές δανεισμού από τις σημερινές αγορές κεφαλαίου εξετάζονται τρία εναλλακτικές λύσεις.
α) Η άντληση κεφαλαίων από τρίτες χώρες και σε διαφορετικά νομίσματα από το ευρώ. Ήδη ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει σε ΗΠΑ και Ασία για τον σκοπό αυτό.
β) Η έκδοση “λαϊκού ομολόγου”, αν και αναγνωρίζεται ότι αυτή η επιλογή εγκυμονεί τον κίνδυνο να μειώσει τη ρευστότητα των τραπεζών.
γ) Ο επαναπατρισμός τραπεζικών καταθέσεων με κίνητρο μεγάλα επιτόκια, ή και φορολογική “αμνηστία” από το πόθεν έσχες.
Χθες ανακοινώθηκε επίσημα από τη Τράπεζα Της Ελλάδος, ότι το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου έφυγαν εκτός Ελλάδας καταθέσεις 3,3 δισ. !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου