Η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά σύνθετη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση.
Οι ευθύνες για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης πρέπει να αναζητηθούν στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, για τα οποία ευθύνονται τα δύο κόμματα εξουσίας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, και στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η κοινή γνώμη στηρίζει την κυβέρνηση Παπανδρέου εκτιμώντας ότι διαχειρίζεται μία κρίση για την οποία δεν ευθύνεται.Από την άλλη πλευρά, όμως, διατυπώνονται δικαιολογημένες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Δεν ελέγχονται οι δημόσιες δαπάνες
Οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν εκτός ελέγχου και μας οδηγούν σε ...δραματικό δημοσιονομικό και παραγωγικό αδιέξοδο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφεύγει τις δραστικές παρεμβάσεις για τη μείωση των δαπανών, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την οικονομική κρίση χωρίς μεγάλες πολιτικές και εκλογικές απώλειες.Αναπόφευκτα η έμφαση δίνεται στην επιβολή νέων φόρων και στην αύξηση της υπάρχουσας φορολογίας, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να επιβάλει ένα αναδρομικό πόθεν έσχες, για να διαπιστώσει ότι με την πρωτοβουλία της ενθάρρυνε τη μαζική φυγή κεφαλαίων σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως την Κύπρο.
Επιμένει στην αύξηση των φορολογικών βαρών για τα ακίνητα σε μια περίοδο κατά την οποία ο συγκεκριμένος κλάδος πλήττεται από την οικονομική ύφεση. Το πιθανότερο είναι ότι με τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων θα εισπραχθούν λιγότερα έσοδα απ’ ό,τι με μια πολιτική που θα ενθάρρυνε την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Συνεχίζεται και η εκρηκτική αύξηση των ασφαλιστικών δαπανών χωρίς καμία σοβαρή κυβερνητική παρέμβαση για το δραστικό περιορισμό τους. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να υιοθετεί την άποψη για επιβολή ειδικού φόρου για την ενίσχυση των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης.
Κατά την άποψή μας, η απάντηση στο οικονομικό, δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας βρίσκεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των φόρων με παράλληλη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε να αυξηθούν τα σημαντικά φορολογικά έσοδα.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου