Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Μπλόκο στα μπλόκα των αγροτών


Οι πρώτες «παρενέργειες» από τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς τα μπλόκα εντείνονται και οι αγρότες ζητούν άμεσες απαντήσεις από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους.
Ήδη η Δικαιοσύνη παρενέβη σχετικά με τη νομιμότητα των μπλόκων, ενώ «τριβές» προκαλούνται στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας λόγω του αποκλεισμού των τελωνείων. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη, λόγω παρεμπόδισης της ελεύθερης κυκλοφορίας τους στους ελληνικούς δρόμους.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, το σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών ζητά από τις τοπικές αστυνομικές Αρχές ο ...
προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δ. Παπαγεωργίου, σε περίπτωση που στηθούν αγροτικά μπλόκα στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Με επείγον έγγραφό του προς τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης και το διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης ο κ. Παπαγεωργίου, αφού υπενθυμίζει ότι το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα, τονίζει ότι η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών της συγκεκριμένης πράξης, που προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων.
Οργή Βουλγαρίας
Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντρ. Γκοράνοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Σόφια να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυσκολίες και τις ζημιές που προκαλεί στην οικονομία της η διαμαρτυρία των Ελλήνων αγροτών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο αποκλεισμός των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων έχει σχέση με διάφορους κανονισμούς του κοινοτικού Δικαίου.
Κατά συνέπεια το πρώτο βήμα μας θα είναι να ειδοποιήσουμε επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπληρώνοντας ότι «από τις κινητοποιήσεις υποφέρουν επίσης και οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες» και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βουλγαρία να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, τονίζοντας ότι «θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για διάλογο, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή σκέψη».
Προσφυγή μεταφορέων
Το «κερασάκι στην τούρτα» των αντιδράσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ήλθε από την Ομοσπονδία Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, ο πρόεδρος της οποίας Β. Τσιμαράγκας δήλωσε ότι η ομοσπονδία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον των αγροτών, οι οποίοι παρακωλύουν την απρόσκοπτη κίνηση των φορτηγών και τη μεταφορά των προϊόντων -ευπαθών και μη- στο εσωτερικό της χώρας. Απαντώντας στην ομοσπονδία των ιδιοκτητών φορτηγών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Αν. Κάτος ανακοίνωσε ότι η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα θα επιτρέπεται από τον κόμβο του Στρυμονικού.
Σκληραίνουν τα μπλόκα
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες που ήδη έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και αυξάνουν -σχεδόν ώρα με την ώρα- τα μπλόκα στους εθνικούς οδικούς κόμβους. Συγκεκριμένα, αγρότες από το Νομό Κιλκίς διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων από την Ελλάδα προς και από την ΠΓΔΜ, αποκλείοντας το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης, ως αργά χθες το βράδυ. Επίσης, τρακτέρ παρατάχθηκαν στο τελωνείο Ορμενίου και οι αγρότες εξέταζαν αν θα κλείσουν ή όχι τη διάβαση, ενώ και στην περιοχή Κορνοφωλιάς υπάρχει δεύτερο μπλόκο. Στη διασταύρωση Βογατσικού Καστοριάς, στην παλιά εθνική οδό Καστοριάς-Κοζάνης, αλλά και στον κόμβο Κρυσταλλοπηγής, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, οι αγρότες διακόπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κίνηση. Παράλληλα, κλειστός είναι από τις 3 χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Σερρών, με αποτέλεσμα θα μην επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων από και προς τη Βουλγαρία.
Κι άλλοι αγρότες στο «χορό»
Ταυτόχρονα, η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης θα ξανακλείσει σήμερα από τις 10.30 μέχρι τις 15.30.
Ανοιχτή είναι η παλιά εθνική οδός Σερρών-Καβάλας από τις 4 χθες το απόγευμα. Μετά τον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού Σερρών-Καβάλας στον κόμβο Κερδυλλίων, οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Νομού Σερρών εμπόδισαν τη διέλευση των αυτοκινήτων και στις παράπλευρες οδούς και, βέβαια, παραμένουν τα μπλόκα στο Κάστρο της Βοιωτίας και στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας. Την ίδια στιγμή, σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα και οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Πελοποννήσου εντός των Νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.
Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους
Η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή και της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο για τα αιτήματά τους, αλλά και συνολικά για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθούν από τα μπλόκα και θα επιτρέψουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
«Θέμα της κοινωνίας»
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «το θέμα των αγροτών δεν είναι θέμα απλής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην πολιτεία και στους αγρότες αλλά αφορά όλη την κοινωνία. Η πολιτική ηγεσία αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της προχώρησε σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις. Ήδη ομάδες εργασίας επεξεργάζονται τους οκτώ προτεινόμενους βασικούς άξονες όπου θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και στην εμπορία. Στις 25 και στις 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο κορυφώνεται αυτός ο ανοιχτός, διευρυμένος διάλογος». Δεσμεύτηκε δε ότι «ως τις 15 Μαρτίου θα καταβληθούν όλες οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες, οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του μητρώου των αγροτών» και εκτίμησε ότι «οι αγρότες, με τους οποίους ούτως ή άλλως είμαστε σε επαφή, θα αντιληφθούν ότι το να κλείνουμε τους δρόμους δεν είναι μέσον αγώνα».
«Ελάτε σε διάλογο»
Παράλληλα, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν επιλέγει πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Καρχιμάκης δήλωσε στο Θέμα 989 ότι δεν τίθεται θέμα καταστολής των κινητοποιήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Γ. Κασαπίδης δήλωσε ότι «στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών. Διαφωνούμε, όμως, με το κλείσιμο των δρόμων και τη λογική της πρόκλησης προβλημάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας. Περιμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να κάνουμε παρατηρήσεις και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις για το καλό του αγροτικού κόσμου και της χώρας».
ΚΚΕ - ΣΥΝ - ΛΑΟΣ
Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην κοροϊδεύει. Η πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζει εξυπηρετεί εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες και ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά. Γι’ αυτό ο αγώνας της είναι μονόδρομος». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης υπογράμμισε ότι «οι συνεχείς υποχωρήσεις στο παρελθόν σε ανάλογες πρακτικές όπως είναι τα μπλόκα ενδυναμώνουν την κλιμάκωση τέτοιων δυσμενών για τη χώρα πρωτοβουλιών. Οι αγρότες δοκιμάζονται και πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική ενίσχυσης της προσφοράς τους, η οποία όμως -ας μην κοροϊδευόμαστε και ας μην τους κοροϊδεύουμε- περνά από τις Βρυξέλλες». Ο ΣΥΝ τόνισε ότι «η κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, τα τραγικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτών δεν λύνονται με υποσχέσεις και προσχηματικό διάλογο. Η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό. Μόνο έτσι η αγροτική παραγωγή θα πάρει τη θέση που της αξίζει σαν βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και συνολικά της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: