Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Αλμούνια: Οι πολιτικοί στην Ελλάδα γνωρίζουν (αλλά μερικοί δεν λένε την αλήθεια στο λαό)

Χ. Αλμούνια: Οι Ελληνες ηγέτες γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της οικονομίας



«Οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, υπενθυμίζοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης των τετραμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, ο κ. Αλμούνια επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώσει, ως το τέλος Οκτωβρίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει και αυτά που θα λάβει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.

«Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβουμε γνώση των μέτρων, που υιοθέτησε η Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσουμε αν οι δράσεις, που υιοθετήθηκαν για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κυρίως για τη μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ, είναι αποτελεσματικές», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ελληνικά μέτρα το Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν το τέλος του χρόνου, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και στην περίπτωση των άλλων χωρών με υπερβολικά ελλείμματα, αν ελήφθησαν αποτελεσματικές δράσεις. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και σε συνδυασμό με το πώς αξιολογούμε τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν», κατέληξε ο Επίτροπος.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

του Νίκου Μπέλλου ( Ναυτεμπορική )




Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν πρόκειται να αλλάξουν την κοινοτική διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος διευκρινίζει ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η νέα κυβέρνηση η Ελλάδα θα κριθεί με βάση τις επιδόσεις της.


Ο ισπανός Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση, ήταν απολύτως σαφής, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι αρχηγοί και τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όλοι όσοι θα μπορούσαν να κερδίσουν γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση: η κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, πρέπει να αναφέρει τις ενέργειες της Ελλάδος σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου Ecofin ώστε στο τέλος Οκτωβρίου να δούμε αν ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3,7% το 2009.


Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα ληφθούν πριν από το τέλος του έτους. Θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα με βάση την αξιολόγηση σχετικά με το αν η Ελλάδα έλαβε ή όχι αποτελεσματικά μέτρα, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν το Νοέμβριο, κατέληξε ο κ. Αλμούνια.



Με τη χθεσινή διευκρίνισή του, ο αρμόδιος Επίτροπος καθιστά σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.



Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα δεν τηρήσει τη δέσμευσή της έναντι του Ecofin για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% στο τέλος του έτους, τότε θα κινηθεί η διαδικασία της επόμενης παραγράφου του άρθρου 104 της συνθήκης για την οικονομική και νομισματική ένωση.



Με άλλα λόγια η Ελλάδα που σήμερα βρίσκεται στο άρθρο 104 παράγραφος 7 θα βρεθεί αυτόματα στο άρθρο 104 παράγραφος 9 που είναι και το τελευταίο «σκαλοπάτι» πριν από την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε.



Το εν λόγω άρθρο θέτει την Ελλάδα υπό στενή κοινοτική εποπτεία, την υποχρεώνει σε υποβολή τρίμηνων εκθέσεων στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένο αυστηρό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης, δηλαδή επαναφοράς του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.


Το ίδιο είχε συμβεί και στη διάρκεια της προηγούμενης επιτήρησης της οικονομίας το 2006, όταν η κυβέρνηση είχε αποσπάσει παράταση ενός έτους για τη συμμόρφωση.



Στις Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένο ότι η συνολική συμφωνία για χορήγηση παράτασης στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει και σαφέστατα δέσμευση της νέας κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ να είναι βιώσιμη.