Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Τελικά, οι γαλάζιοι αποκλεισμένοι κόπτονται για τις ...καρέκλες τους, ή για την ...ιδεολογία τους;

Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, εκτός των οποίων τέθηκαν ο Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Πέτρος Δούκας και ο Σάββας Τσιτουρίδης, ενώ υποψήφιοι θα είναι αντίθετα ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Ευάγγελος Μπασιάκος, τα ονόματα των οποίων επίσης είχαν συζητηθεί στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.


Το κριτήριο για τον αποκλεισμό ή τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ήταν, σύμφωνα με πηγές της Ρηγίλλης, η συνολική διαδρομή και συμπεριφορά καθενός από τα στελέχη, γεγονός που οδήγησε στην έξοδο τον κ. Παυλίδη, τον κ. Δούκα και τον κ. Τσιτουρίδη, ενώ νωρίτερα το πρωί ο πρώην υπουργός Βασίλης Μαγγίνας, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με δήλωσή του, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία, χαρακτηρίζοντας πάντως την εξέλιξη αυτή προσβλητική και άδικη για το πρόσωπό του.


Με έκπληξη και οργή αντέδρασε ο κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων μετέβη στη Ρηγίλλης και ανέβηκε στο γραφείο του γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος του είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα και τον ενημέρωσε για τον αποκλεισμό του και ο οποίος του είπε πως πρόκειται για προσωπική απόφαση του Κώστα Καραμανλή.

Ο επικεφαλής της Ρηγίλλης είχε επικοινωνήσει πριν από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων και με τον κ. Δούκα και τον κ. Παυλίδη, οι οποίοι όμως ουδέποτε απάντησαν στις κλήσεις του.

Ο κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος από το πρωί διέρρεε ότι τον έχουν ήδη κρίνει οι πολίτες του Κιλκίς το 2007, προέβη στη συνέχεια σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση έξω από τη Ρηγίλλης. Υπενθύμισε την υποστήριξή του στον Κώστα Καραμανλή το 1997 και κατέληξε: "...Ξέρω ότι στον αγώνα τον οποίο έχω μπροστά μου θα βρω όλους όσοι πίστεψαν το 1997 σε αρχές και αξίες, για να κάνουν κουμάντο σήμερα σε Ρηγίλλης και Μαξίμου οι εκλεκτοί της διαπλοκής...".


Και ο κ. Δούκας από την πλευρά του προανήγγειλε ότι θα προβεί σήμερα σε σκληρές δηλώσεις για τον αποκλεισμό του.


Εκτός από τις εκκαθαρίσεις στα ψηφοδέλτια, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στο γεγονός ότι το όνομα του Δημήτρη Σιούφα δεν συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των υποψηφίων στην Καρδίτσα, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως επιβεβαίωση των πληροφοριών για μετακίνηση του προέδρου της Βουλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.


Ο πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και σε μία ακόμη περιφέρεια η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ εκκρεμεί επίσης η πλήρωση ορισμένων κενών θέσεων στις μεγάλες κυρίως περιφέρειες και βέβαια η ανακοίνωση του Επικρατείας. Από τις εντυπωσιακές παρεμβάσεις της Ρηγίλλης στα ψηφοδέλτια είναι και η μετακίνηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα στο συνδυασμό της Ζακύνθου. Σε περίπτωση, πάντως, μη εκλογής της, η κ. Κράτσα συνεχίζει την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο.


Συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη διέψευδαν, εν τω μεταξύ, τις πληροφορίες που άφησαν να διαρρεύσουν στα δημοσιογραφικά γραφεία τρίτοι, περί υποτιθέμενης διαφωνίας με τον κ. Ζαγορίτη για το θέμα των ψηφοδελτίων, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών. Από την πλευρά του υπουργού Άμυνας υπενθύμιζαν, άλλωστε, ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν είχε κανένα ρόλο ούτε αρμοδιότητα στην κατάρτιση και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, γεγονός πάντως που πολιτικοί κύκλοι ερμήνευαν ως διακριτικές αποστάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: