Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Σαν Τρολ και στα εθνικά θέματα ο Stefanos!

Η ελαφρότης, η υιοθέτηση τουρκικών ισχυρισμών και οι έξαλλες κραυγές στα σόσιαλ μίντια, δεν προσφέρονται για τα εθνικά θέματα.
Το ευτυχές είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί μεν την επιδραστικότητά του σε ένα αφιονισμένο κοινό, κυρίως αντιμητσοτακικό και δευτερευόντως αντιδεξιό, αλλά χάνει ταχέως το κύρος του στην ευρύτερη κοινή γνώμη. Όπως παραστατικά έγραψε κάποιος, στέρεψε το ενδιαφέρον για όσα λέει, μοιάζει σαν γκαζόζα που ξεθύμανε…
Λέμε «ευτυχές» επειδή θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνος αφού στηρίζει την αντιπολιτευτική του ρητορική σε διαδόσεις και ισχυρισμούς της τουρκικής προπαγάνδας. Κάτι που ουδέποτε έχει γίνει στο παρελθόν σε τέτοια ένταση και με τέτοια ελαφρότητα...
Τελευταίο κατόρθωμα του το επεισόδιο της Κάσου. Ως γνωστόν πλοίο υπό ιταλική σημαία πραγματοποιούσε έρευνες, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου.
Η Τουρκία έστειλε πολεμικά σκάφη ελάχιστα έξω από τα χωρικά μας ύδατα, με στόχο να «γκριζάρει» την περιοχή, με βάση τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της που “απορρέουν” από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 (το οποίο κρίθηκε άκυρο από το εφετείο της Λιβύης) και την αντίστοιχη επιστολή της προς τον ΟΗΕ το 2020.
Για την Ελλάδα το σχετικό μνημόνιο είναι άκυρο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Όμως η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία τέμνουν και τμήμα της συμφωνημένης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.
Η χώρα μας δεν άφησε αναπάντητη την τουρκική πρόκληση, στέλνοντας στο σημείο πολεμικά πλοία. Στη συνέχεια, αφού άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, υπήρξε απεμπλοκή.

Ήταν μάλλον ατυχής στιγμή για την Ελλάδα καθώς η τουρκική ενέργεια έγινε στο φόντο της διακήρυξης «σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας» που συνυπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023.
Η κυβερνητική στάση στο εσωτερικό μέτωπο κρίθηκε ως υπερβολικά μετριοπαθής και εξ αυτού δεν ξεσήκωσε… κύματα πατριωτικού ενθουσιασμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Liberal φιλοξενήθηκαν δυο κριτικά κείμενα: Του υποστρατήγου ε.α Ευάγγελου Στεριούλη με τίτλο «Η σκληρή πραγματικότητα των ελληνικών υποχωρήσεων» και του Σάκη Μουμτζή με τίτλο «Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια και τα τανκς».

Σε κάθε περίπτωση οι εργασίες του ιταλικού πλοίου παρά την ένταση που ήταν ελεγχόμενη, ολοκληρώθηκαν ανεμπόδιστα. Και εδώ εισέρχεται η ανώριμη παρέμβαση του Στέφανου.
Θα ήταν εποικοδομητική η κριτική του στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης, εάν έκρινε αυτούσια τη στάση της κυβέρνησης και της καταλόγιζε υποχωρητικότητα, έστω και αν είχε αδυναμία να καταθέσει αντίστοιχες εποικοδομητικές προτάσεις.
Όμως δεν έκανε αυτό. Υιοθέτησε πλήρως την προπαγάνδα που διαχέει μέσω διαύλων της η Τουρκία. Σύμφωνα με αυτή η γείτων έδωσε «άδεια» στη χώρα μας για την πραγματοποίηση των ερευνών του ιταλικού σκάφους. Κατ’ αυτή την άποψη, η Ελλάδα αναγνώρισε de facto ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κάσο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα!
Μάλιστα η Χουριέτ κάνει λόγο για “ιστορική χορήγηση άδειας από την Άγκυρα στην Αθήνα κατά την κρίση στο Αιγαίο”!
Ο Κασσελάκης στην ανάρτηση του ρωτάει εάν είχε συζήτηση ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογο του για να δοθεί άδεια έρευνας στο ιταλικό πλοίο. Για ποιο λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Ιταλία για την συνεργασία και τέλος, αν ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η NAVTEX της Τουρκίας, που ισχυρίζεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκεισ την αρμοδιότητα της Τουρκίας;

Το ωραίο είναι πως στα ερωτήματα είχε απαντήσει το πρωί στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε άδεια από την Τουρκία, ούτε υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Σαφώς δεν ήταν υποχρεωμένος να αποδεχθεί τις απαντήσεις Γεραπετρίτη. Αλλά δεν απάντησε σε αυτές. Η ανάρτηση ήταν σαν να μην τις γνώριζε και επαναλάμβανε τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
Οπότε είτε δεν τον είχαν ενημερώσει οι βουλευτές του, είτε είχε ενημερωθεί αλλά επέμενε σε ένα θέμα που δεν προσφέρεται για ανέξοδες αντιπολιτευτικές κορώνες στα σόσιαλ.

Όποια ερμηνεία και να ισχύει, η συμπεριφορά του σε εθνικά θέματα δεν είναι η σοβαρή. Λειτουργεί ανεύθυνα σαν τρολ, ενώ έχει τους διαύλους να ενημερωθεί από την κυβέρνηση. Ο Γεραπετρίτης τουλάχιστον ενημερώνει συχνά την αντιπολίτευση επί των εθνικών, χωρίς αυτή να είναι υποχρεωμένη να συναινέσει.

ΥΓ: Ο τραγέλαφος που θα έλεγε και ο Στέφανος - καθώς την ετυμολογία της λέξης ανέλυσε πρόσφατα σε συνεδρίαση της Κ.Ε. - ήταν ότι κάτω από την ανάρτησή του ουδείς ασχολήθηκε με το εθνικό θέμα. Οι πολλοί τον επέπλητταν γιατί διέγραψε από την Κ.Ο. τον Πολάκη, άλλοι πότε θα τον ξαναφέρει πίσω, και αρκετοί τον απειλούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν τον επαναφέρει!


Δεν υπάρχουν σχόλια: