Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Τι σηματοδοτεί η δολοφονία Χανίγια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο θάνατος του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου»
σχολιάζει ο Μπαράκ Ραβίντ, αναλυτής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής του CNN.
Μολονότι από στρατιωτική άποψη δεν είναι σημαντικός, ο Χανίγια ήταν επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Χαμάς και βασικός συνομιλητής με τους διαπραγματευτές της Αιγύπτου και του Κατάρ για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων. «Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις»... λέει ο Ραβίντ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν εκ των υπευθύνων για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ραβίντ και οι ισραηλινές Αρχές έχουν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις προ δεκαμήνου που οδήγησαν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
«Η δολοφονία του, κατά κάποιο τρόπο, δεν ήταν θέμα του αν θα γίνει, αλλά πότε», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Ο Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τη Χαμάς και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μακροχρόνιος πολιτικός ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο CNN ότι «δεν απαντά σε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ», αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν τον θάνατο του Χανίγια.

H δολοφονία του Χανίγια φέρνει την Μέση Ανατολή πιο κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Για τον καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, Ναντέρ Χασεμί, η δολοφονία του Χανίγιε φέρνει την Μέση πιο κοντά παρά ποτέ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Πρόκειται για μια τεράστια εξέλιξη», είπε στο BBC. «Πιστεύω ότι έχει επιπτώσεις και στις εξελίξεις στον Λίβανο, επειδή λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει [το Ισραήλ λέει ότι τα κατάφερε] ένα ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυττό και η υπόθεση ήταν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρονταν για κλιμάκωση. Αλλά η δολοφονία του Χανίγια ανέτρεψε αυτούς τους υπολογισμούς. Τώρα το Ιράν έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει και να κλιμακώσει αυτήν τη σύγκρουση», είπε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: