Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Στη βάση της κοινωνικής ατζέντας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Με χρονικό ορόσημο τον Σεπτέμβριο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά στο σχεδιασμό της επόμενης περιόδου, με σαφές πλέον ότι το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που αποτελούσε έως σήμερα το βασικό ζητούμενο των πολιτικών που επιλέγονται, δίνει τη θέση του στο κοινωνικό στίγμα, που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχουν οι στοχεύσεις συγκεκριμένων κομβικών υπουργείων. Έτσι, τα υπουργεία Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παιδείας και -προφανώς λόγω της συγκυρίας- Ενέργειας, μπαίνουν «στην πρώτη γραμμή».
Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εντάξει τις αλλαγές, που σχεδιάζονται και κάποιες ήδη υλοποιούνται, στους τομείς αυτούς, σε μια γενικότερη πολιτική «επικεφαλίδα», το διακύβευμα της μεταπολίτευσης... 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, και τα αποτελέσματα που η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, αλλά και η ενότητα, επιφέρουν, σε αντιδιαστολή με τον λαϊκισμό, τον διχασμό και τις χαμένες ευκαιρίες, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης σήμερα είναι να αντιμετωπιστούν παλιές εκκρεμότητες, ώστε να επέλθει η σύγκλιση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς, τη λειτουργία του κράτους, την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια.

Πρόκειται για τους τομείς εκείνους, που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας των πολιτών και που με αφετηρία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση έχει αναγάγει ως τις κεντρικές της πλέον προτεραιότητες.

Η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναδεικνύεται έως τώρα ο γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση, το πιο επιτακτικό και ταυτόχρονα διαχρονικό προβληματικό τοπίο, που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «δείκτη ώριμης δημοκρατίας» την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για την αναβάθμισή του, έχοντας ως συμμάχους και όχι αντιπάλους το υγειονομικό προσωπικό.

Το μήνυμα δεν είναι τυχαίο, καθώς εστάλη στον απόηχο μιας εβδομάδας έντασης μεταξύ υπουργείου υγείας και ιατρών, που κατέληξε έστω και στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό, να υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών στο αίτημα για συμμετοχή τους σε εφημερίες νοσοκομείων, όπως αυτό της Κω.

Είναι προφανές ότι αυτό δεν αλλάζει τις ελλείψεις και τα κενά προσωπικού, αποτελεί μια προσωρινή λύση, με την κυβέρνηση να καλείται να δώσει πλέον μόνιμες απαντήσεις. Έχοντας θέσει, μάλιστα, την αναβάθμιση του χώρου της υγείας σε μείζονα προτεραιότητα, είναι σαφές ότι η λειτουργία του ΕΣΥ -η ενίσχυσή του με προσωπικό, όπως και η αναβάθμιση των υποδομών του- αναδεικνύεται σε «στοίχημα» για την κυβερνητική πολιτική.

Με γνώμονα την κοινωνική ατζέντα, σχεδιάζονται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με σειρά προγραμμάτων, όπως το «Κάλυψη» και το «Σπίτι μου 2», με το κεφάλαιο αυτό να συγκαταλέγεται σε εκείνα, που θα έχουν βαρύτητα στις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίστοιχα και οι πολιτικές με επίκεντρο ευάλωτα άτομα, χαρακτηριστικές οι ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και οι αλλαγές στον χώρο της ψυχικής υγείας.

Με καινοτομίες, όπως η λειτουργία του ψηφιακού σχολείου, που ψηφίστηκε την Παρασκευή και θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών να παρακολουθούν ένα ψηφιακό φροντιστήριο εξ' αποστάσεως, όπως και με την εφαρμογή της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αρχίζει και η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στο σχεδιασμό ενός νέου σχολείου, σε όλες τις βαθμίδες, που θα προσαρμόζει τη λειτουργία του στις σύγχρονες απαιτήσεις, ευελπιστώντας ότι οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών που έγιναν πέρυσι και φέτος, θα απαλείψουν το πάγιο πρόβλημα των κενών δασκάλων και καθηγητών. 

Αυτή την εβδομάδα, πάντως, αναμένεται να κλείσουν δύο εκκρεμότητες για την κυβέρνηση. Η πρώτη, που θα «σφραγίσει» την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την επιλογή του Έλληνα Επιτρόπου, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι έχει «κλειδώσει» στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα. Η δεύτερη, αφορά στη λειτουργία των υπουργείων, με τον «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων και τις αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις να έχουν ήδη αποφασιστεί.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: