Πρόκειται για τους τομείς εκείνους, που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας των πολιτών και που με αφετηρία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση έχει αναγάγει ως τις κεντρικές της πλέον προτεραιότητες.
Η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναδεικνύεται έως τώρα ο γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση, το πιο επιτακτικό και ταυτόχρονα διαχρονικό προβληματικό τοπίο, που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «δείκτη ώριμης δημοκρατίας» την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για την αναβάθμισή του, έχοντας ως συμμάχους και όχι αντιπάλους το υγειονομικό προσωπικό.
Το μήνυμα δεν είναι τυχαίο, καθώς εστάλη στον απόηχο μιας εβδομάδας έντασης μεταξύ υπουργείου υγείας και ιατρών, που κατέληξε έστω και στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό, να υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών στο αίτημα για συμμετοχή τους σε εφημερίες νοσοκομείων, όπως αυτό της Κω.
Είναι προφανές ότι αυτό δεν αλλάζει τις ελλείψεις και τα κενά προσωπικού, αποτελεί μια προσωρινή λύση, με την κυβέρνηση να καλείται να δώσει πλέον μόνιμες απαντήσεις. Έχοντας θέσει, μάλιστα, την αναβάθμιση του χώρου της υγείας σε μείζονα προτεραιότητα, είναι σαφές ότι η λειτουργία του ΕΣΥ -η ενίσχυσή του με προσωπικό, όπως και η αναβάθμιση των υποδομών του- αναδεικνύεται σε «στοίχημα» για την κυβερνητική πολιτική.
Με γνώμονα την κοινωνική ατζέντα, σχεδιάζονται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με σειρά προγραμμάτων, όπως το «Κάλυψη» και το «Σπίτι μου 2», με το κεφάλαιο αυτό να συγκαταλέγεται σε εκείνα, που θα έχουν βαρύτητα στις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίστοιχα και οι πολιτικές με επίκεντρο ευάλωτα άτομα, χαρακτηριστικές οι ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και οι αλλαγές στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Με καινοτομίες, όπως η λειτουργία του ψηφιακού σχολείου, που ψηφίστηκε την Παρασκευή και θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών να παρακολουθούν ένα ψηφιακό φροντιστήριο εξ' αποστάσεως, όπως και με την εφαρμογή της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αρχίζει και η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στο σχεδιασμό ενός νέου σχολείου, σε όλες τις βαθμίδες, που θα προσαρμόζει τη λειτουργία του στις σύγχρονες απαιτήσεις, ευελπιστώντας ότι οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών που έγιναν πέρυσι και φέτος, θα απαλείψουν το πάγιο πρόβλημα των κενών δασκάλων και καθηγητών.
Αυτή την εβδομάδα, πάντως, αναμένεται να κλείσουν δύο εκκρεμότητες για την κυβέρνηση. Η πρώτη, που θα «σφραγίσει» την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την επιλογή του Έλληνα Επιτρόπου, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι έχει «κλειδώσει» στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα. Η δεύτερη, αφορά στη λειτουργία των υπουργείων, με τον «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων και τις αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις να έχουν ήδη αποφασιστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου