Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Βουλή: Θεσμικές ακροβασίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - Ζητούν να δώσει… εξηγήσεις η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Σε θεσμικές ακροβασίες και μάχη διαδικαστικών χαρακωμάτων επιδίδονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις
.
Σύμφωνα με πληροφορίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να υποστηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας και να υπογράψουν κοινό αίτημα για άμεση διαβίβαση του πορίσματος στη Βουλή και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη για τις αποφάσεις της. Αντίστοιχο αίτημα έχει ήδη καταθέσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με δηλώσεις της ανέφερε πως...

 «μετά από την πρόταση μου για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών εκφράστηκε η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που στηρίζουν την Δημοκρατία και την Διαφάνεια. Επικοινώνησα με τους κ.κ. Ανδρουλακη, Χαριτση, Κασσελακη, Κουτσούμπα, και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθενται μέχρι την λήξη της ημέρας αιτήματα από τις πέντε ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να κληθεί η κυρία Αδειλινη» για να προσθέσει «ζητάμε την άμεση σύγκληση της επιτροπής της Θεσμών. Μέχρι και την Παρασκευή παραμένει ανοιχτή η Βουλή. Να μην παίξουν καθυστερήσεις».

Το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης βασίζεται σε άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρει πως οι ακροάσεις προσώπων είναι υποχρεωτικές μόνο αν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής. Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας διαθέτει συνολικά 27 μέλη εκ των οποίων τα 9 προέρχονται από τις ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ακόμα 2 από Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση, Νίκη ή Σπαρτιάτες για να συμπληρωθούν τα 2/5.

Πάντως, από την άλλη πλευρά κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν ότι ποτέ στο παρελθόν η Βουλή δεν έχει θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων καθώς θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Πέραν αυτού σημειώνουν ότι αίτημα για κλήση της κυρίας Αδειλίνη ή άλλου εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις είναι μνα σύντομη καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως ανώτατοι δικαστικοί καλούνται να τοποθετηθούν «για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το σχετικό αίτημα που αναφέρει:

ΠΡΟΣ

τον κ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κοινοποίηση προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΑΣΕΙ ΑΡΘΡΟΥ 43Α ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΕΡΙ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ »

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, στην οποία να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να μας ενημερώσουν, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:

- Το πολυσέλιδο (εκ 300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε Προκαταρτική Εξέταση.

- Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».

- Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Επειδή στην αρμοδιότητα της Επιτροπής κατά το άρθρο 43Α του ΚτΒ ανήκει «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)», ενώ επιπλέον «Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας.»,

Επειδή το σκάνδαλο των υποκλοπών ΕΥΠ-Μαξίμου συντάραξε τα θεμέλια της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνιστάμενο σε παράνομες παρακολουθήσεις όχι μόνο πολιτικών προσώπων, Υπουργών, Ανώτατων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην Υπουργών και στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του υποψήφιου τότε αρχηγού του τρίτου κόμματος κατά την κοινοβουλευτική τάξη, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων αλλά και ιδιωτών,

Επειδή θα έπρεπε το παραπάνω πόρισμα να έχει έλθει πάραυτα, δηλαδή εχθές, στη Βουλή των Ελλήνων και να έχει τουλάχιστον επιδοθεί στους Πολιτικούς Αρχηγούς και ιδίως στον κ. Ανδρουλάκη ως άμεσα θιγόμενο,

Επειδή σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να λάβει γνώση των παραδοχών και αιτιολογιών επί τη βάσει των οποίων ερείδεται η δικανική κρίση των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών για την πράξη αρχειοθέτησης της υποθέσεως.

Κατόπιν τούτων

Αιτούμαστε

Την σύγκληση της Επιτροπής για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα ανωτέρω ζητήματα.

Οι Βουλευτές-μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Τζάκρη Θεοδώρα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Χρηστίδου Ραλλία

Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: