Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Αυτή η λέξη είναι το «κλειδί» για να σας φέρονται καλά στη Γαλλία - Μυστικά για μια πιο εύκολη διαμονή

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη Γαλλία και το Παρίσι, καθώς εκεί φιλοξενούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024
Άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο θα βρεθούν εκεί για να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.
Τι θα πρέπει όμως να γνωρίσουν όσοι θα επισκεφθούν την Πόλη του Φωτός; 
Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι Παριζιάνοι θέλουν να γνωρίζουν οι τουρίστες πριν εκατομμύρια άνθρωποι κατέβουν στην πόλη τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μια απλή λέξη με επτά γράμματα:... «Bonjour», που σημαίνει «καλημέρα».
Το να ξέρετε πώς να πείτε «γεια σας» στα γαλλικά μπορεί να μοιάζει αυτονόητο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα αν θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση.
«Αν πάτε στη Γαλλία και δεν ξεκινάτε όλες τις επαφές σας με το "bonjour", μπορεί να σας περιμένει μια μικρή, σκληρή αφύπνιση», λέει η Elisabeth Guenette, η οποία μοιράζεται τακτικά γλωσσικές συμβουλές και πολιτιστικές γνώσεις από το διάστημα που δίδασκε τόσο στη Γαλλία όσο και στις ΗΠΑ με τους 150.000 και πλέον οπαδούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και οι ντόπιοι την υποστηρίζουν. Ζητάτε βοήθεια; Ενώ το «με συγχωρείτε» μπορεί να είναι ένας αποδεκτός τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή κάποιου στις ΗΠΑ, στη Γαλλία θα θεωρούνταν υπερβολικά απότομο και αγενές.
«Ξεκινώντας με το "bonjour" θα αλλάξει ήδη δραστικά η εμπειρία σας», λέει η Guenette. «Αυτός είναι ο νούμερο 1 κανόνας».
Και αυτός ο κανόνας ισχύει είτε κάνετε check-in σε ένα ξενοδοχείο, είτε αγοράζετε μια μπαγκέτα είτε κάνετε κράτηση σε ένα εστιατόριο, λέει η κόμισσα Marie de Tilly, μια Γαλλίδα προπονήτρια εθιμοτυπίας, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται μάρκες όπως η Chanel και η Cartier.

«Αν δεν πείτε 'bonjour'», εξηγεί η de Tilly, το προσωπικό του εστιατορίου »δεν θα δουλέψει πολύ σκληρά για να σας κλείσει τραπέζι. Αυτό είναι το κλειδί».
Η Guenette λέει ότι η ίδια προσδοκία ισχύει και αν απλά μπαίνετε σε ένα κατάστημα, ακόμη και αν απλά χαζεύετε περιστασιακά για σουβενίρ και δεν ψάχνετε απαραίτητα για βοήθεια από το προσωπικό.
«Αυτή είναι μια διαφορά με την αμερικανική κουλτούρα», λέει η Guenette. Στη Γαλλία, «σε κάθε κατάστημα στο οποίο μπαίνεις και βλέπεις τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, πρέπει να τους χαιρετάς».

Οι διαφορές δεν σταματούν εδώ. Δείτε τι άλλο πρέπει να ξέρετε για να γλιτώσετε από ένα μεγάλο λάθος στη Γαλλία.

Ομιλείτε γαλλικά;

Ακριβώς όπως το «γεια» είναι απαραίτητο για να ξεκινήσετε σωτά, το να ξέρετε πώς να λέτε αντίο είναι εξίσου σημαντικό. Αυτό είναι το «au revoir», αλλά αν θέλετε να το αλλάξετε, μπορείτε επίσης να πείτε «bonne journée» (καλή σας μέρα) ή «bonne soirée» (καλή σας νύχτα) αν είναι βράδυ.

Το να μιλήσετε μερικές λέξεις στα γαλλικά μπορεί να σας βοηθήσει πολύ, λέει η Guenette.

«Το να γνωρίζετε λίγα γαλλικά για να ξεκινήσετε τις συζητήσεις σας δείχνει ότι σέβεστε τον πολιτισμό τους», λέει.

Τρεις λέξεις που προτείνει να μάθετε: «Parlez-vous anglais?» (Μιλάτε αγγλικά;)

«Το πιο πιθανό είναι να μιλούν αγγλικά», λέει, αλλά είναι σημαντικό να μην υποθέτετε.

Να είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε να μιλήσετε στα γαλλικά, ακόμη και αν μπορεί να κάνετε κάποιο λάθος, λέει η Marie de Tilly.

«Είναι ακριβώς το ίδιο όταν πηγαίνω στις ΗΠΑ… Μπορώ να προσπαθήσω να μιλήσω αγγλικά», λέει.

Αν λοιπόν είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε να μιλήσετε γαλλικά, ορίστε μερικοί ακόμη όροι που πρέπει να γνωρίζετε:

  • S'il vous plaît: Παρακαλώ
  • Merci: Σας ευχαριστώ.
  • Pardon/Excusez-moi: Με συγχωρείτε

Το θέμα δεν είναι η τέλεια προφορά, αλλά η επίδειξη σεβασμού προς τη χώρα που επισκέπτεστε, λέει η de Tilly. «Οι άνθρωποι θέλουν να δουν ότι καταβάλλετε προσπάθεια».

Κουλτούρα καφέ

Σε μια χώρα που φημίζεται για την κουζίνα της, «τα γεύματα είναι ιερά», λέει η Guenette.

Ενώ το να αφιερώσετε 15 ή 20 λεπτά για να φάτε ένα γρήγορο γεύμα είναι αρκετά συνηθισμένο στις ΗΠΑ, αυτό δεν συμβαίνει συνήθως στη Γαλλία, όπου ιστορικά ήταν παράνομο να τρώτε το γεύμα σας στο γραφείο σας.

Αντ' αυτού, οι εργαζόμενοι συχνά εκμεταλλεύονται τη «formule du jour», μια προσφορά γεύματος δύο ή τριών πιάτων που διαφημίζεται σε πινακίδες έξω από αμέτρητα παρισινά μπιστρό.

«Τα γεύματα είναι ένας πολύτιμος χρόνος και χρειάζονται χρόνο», εξηγεί η Guennette. Το γεύμα σας «θα διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα και δεν πρόκειται να βιαστούν να σας προσφέρουν πράγματα».

Το σέρβις φαίνεται επίσης διαφορετικό στη Γαλλία, λέει η Guenette. «Ο σερβιτόρος δεν θα έρχεται τακτικά στο τραπέζι σας» για να ρωτήσει πώς είναι τα πράγματα. «Θα πρέπει πολύ να κάνετε οπτική επαφή ή να τους κάνετε σήμα για να τους δώσετε να καταλάβουν ότι θέλετε να έρθουν σε εσάς», λέει.

Και η κουλτούρα των φιλοδωρημάτων στη Γαλλία αντανακλά αυτό. Τα φιλοδωρήματα εκτιμώνται, αλλά γενικά δεν αναμένονται.

«Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κίνητρο για να σας κερδίσουν», λέει η Guenette. «Περιμένουν να τους φέρεσαι σαν άτομο και θα σου φέρονται σαν άτομο».

Αν έχετε χρόνο για ένα καθιστό γεύμα, η Guenette συνιστά ανεπιφύλακτα να φάτε σε ένα από τα εμβληματικά καφέ του Παρισιού στο πεζοδρόμιο. Εκτός αν ένα τραπέζι έχει μια πινακίδα με κράτηση ή έχει ήδη τα μαχαιροπήρουνα πάνω του, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να καθίσετε μόνοι σας. Διαφορετικά, θα πρέπει να μπείτε μέσα και να ζητήσετε από το προσωπικό να σας κλείσει τραπέζι, λέει η Guennette.

«Και ναι, κάθεστε ο ένας δίπλα στον άλλο», εξηγεί. Σε αντίθεση με το να κάθεστε απέναντι από τη συντροφιά σας, με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να κοιτάζουν το δρόμο και να συμμετέχουν σε μια άλλη κατεξοχήν παριζιάνικη ασχολία: την παρακολούθηση του κόσμου.

«Αυτό είναι κάτι που πάντα προτείνω όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στη Γαλλία: Απλά να καθίσετε και να χαλαρώσετε», λέει. «Ακόμα κι αν δεν έχετε τόσο πολύ χρόνο, αφιερώστε μια ώρα, γιατί αυτή είναι η αληθινή γαλλική εμπειρία».

Αλλά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η εξασφάλιση μιας πολυπόθητης κράτησης είναι πιθανό να είναι λίγο πιο περίπλοκη. Δεδομένου ότι τα πλήθη των τουριστών θα είναι ακόμη μεγαλύτερα από ό,τι συνήθως αυτό το καλοκαίρι, η Marie de Tilly συνιστά να κλείσετε τραπέζι εκ των προτέρων, αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο εστιατόριο ή μπαρ στον τελευταίο όροφο που ελπίζετε να επισκεφθείτε. Η de Tilly σημειώνει επίσης ότι οι ώρες των γευμάτων είναι ένας άλλος τομέας όπου η Γαλλία αποκλίνει από τις ΗΠΑ: Το δείπνο συνήθως δεν αρχίζει πριν από τις 7 μ.μ.

Οι τρόποι στο τραπέζι

Ως προπονήτρια εθιμοτυπίας, η παρατήρηση των άλλων ανθρώπων αποτελεί μεγάλο μέρος της δουλειάς της de Tilly - και υπάρχει μια τάση που την ανησυχεί σοβαρά.

«Εκπλήσσομαι πολύ όταν βλέπω νεαρούς ξένους που δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν ένα πιρούνι και ένα μαχαίρι», λέει. «Όταν πηγαίνεις σε ένα ωραίο εστιατόριο στο Παρίσι, είναι απαίσιο να το βλέπεις αυτό».

Είναι σημαντικό να έχετε βασικές γνώσεις για την τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις της, λέει η de Tilly - όπως το γεγονός ότι τα φαγητά που μπορεί να έχετε συνηθίσει να τρώτε με τα χέρια σας, όπως τα χάμπουργκερ και η πίτσα, τρώγονται συνήθως με πιρούνι και μαχαίρι στη Γαλλία.

Αν δεν θέλετε να τραβήξετε την ανεπιθύμητη προσοχή σε ένα εστιατόριο, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να εναρμονιστείτε.

Πρώτον, χαμηλώστε την ένταση του ήχου. «Κάθε χώρα στην οποία πηγαίνετε θα έχει διαφορετικό πρότυπο έντασης ήχου για τη συζήτηση», λέει η Guenette. «Η Γαλλία είναι σίγουρα στο χαμηλότερο επίπεδο».

Αν μιλάτε πολύ δυνατά σε δημόσιο χώρο, είτε πρόκειται για εστιατόριο, είτε για μουσείο είτε για το μετρό, «θα τραβήξετε βλέμματα», λέει.

Ένας ακόμη τρόπος για να δείξετε τον σεβασμό σας: Αν φοράτε καπέλο, βγάλτε το πριν μπείτε μέσα, λέει η Guenette. «Ιστορικά και η Αμερική ήταν κάποτε έτσι, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει», επισημαίνει.

Ευγενική παρέα

Η έκφραση περιέργειας είναι ένας απλός τρόπος για να δείξετε την εκτίμησή σας για τον πολιτισμό της χώρας που επισκέπτεστε, ειδικά ως επισκέπτης που επισκέπτεται για πρώτη φορά, λέει η Marie de Tilly.

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε κάποιες ερωτήσεις … για να δείξετε σεβασμό και να δείξετε το ενδιαφέρον σας», λέει η de Tilly. «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και κομψό είναι να ρωτάτε τους ανθρώπους, ποιες είναι οι παραδόσεις».

Έτσι, ακόμη και αν έχετε ένα πλήρως σχεδιασμένο πρόγραμμα για το ταξίδι σας ή έχετε μια ιδέα για το ποιο κρασί θέλετε να παραγγείλετε με το δείπνο, μη φοβηθείτε να ζητήσετε τη συμβουλή των ντόπιων. Μπορεί να καταλήξετε να ανακαλύψετε ένα μουσείο εκτός της πεπατημένης ή ένα νέο αγαπημένο συνδυασμό κρασιών.

Οι προσωπικές ερωτήσεις, ωστόσο, είναι ανεπιθύμητες - ακόμη και αυτές που μπορεί να φαίνονται συνηθισμένες στη χώρα σας.

«Αν, για παράδειγμα, βρίσκεστε στο τραπέζι μου [και] είμαστε καλεσμένοι στο ίδιο δείπνο, δεν θα σας ρωτήσω για πρώτη φορά: «Είστε παντρεμένος; Έχετε παιδιά;«» λέει η de Tilly.

Παρομοίως, δεν θα θέλετε να πάτε κατευθείαν για το κλασικό φιλί στο μάγουλο, αν μόλις συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά, λέει η Guenette. Αυτό προορίζεται για τους φίλους και τους φίλους των φίλων. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον προσωπικά, πείτε «Enchanté» (Χάρηκα για τη γνωριμία) και συστηθείτε.

Επίσης ακατάλληλο; Η συζήτηση για την πολιτική στο τραπέζι - ειδικά μετά τις πρόσφατες εκλογές της χώρας.

«Είναι πραγματικά ευαίσθητο γιατί υπάρχουν δύο άκρα, η δεξιά και η αριστερά», λέει η de Tilly.

Ενσωμάτωση

Αν δεν θέλετε να ξεχωρίζετε, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Όταν παίρνετε το μετρό για να μετακινηθείτε στην πόλη, κρατήστε το εισιτήριό σας ως απόδειξη αγοράς μέχρι να βγείτε από το σταθμό του μετρό στον προορισμό σας, λέει η Guenette. Αν το χάσετε, μπορεί να σας επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο για τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Παρίσι, το να σας πιάσουν χωρίς το εισιτήριο του μετρό μπορεί να σας κοστίσει έως και 100 ευρώ (109 δολάρια) επιπλέον αυτών που έχετε ήδη πληρώσει.

Αν θέλετε να κάνετε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα για τον εαυτό σας, τα εισιτήρια του μετρό είναι επίσης διαθέσιμα για αγορά και μπορεί να σας εξοικονομήσουν κάποια χρήματα.

Έπειτα, το φαγητό εν κινήσει δεν είναι ευρέως αποδεκτό. «Θα ξεχωρίζετε», λέει η Guennette.

Έτσι, αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα σάντουιτς από έναν πάγκο με φαγητό σε μια από τις σκεπαστές αγορές του Παρισιού, αντισταθείτε στον πειρασμό να το φάτε ενώ περπατάτε προς τον επόμενο προορισμό σας. Αντ' αυτού, βρείτε ένα σημείο για να καθίσετε μακριά από τα πολυσύχναστα πεζοδρόμια της πόλης - για παράδειγμα, ένα παγκάκι στην ήσυχη Square du Temple - Elie Wiesel, στους λόφους του Parc des Buttes-Chaumont ή στις όχθες του Canal Saint-Martin.

Το ίδιο ισχύει και για το να κουβαλάτε μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. «Δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει η Guenette. «Και είναι συνήθως οι τουρίστες» που το κάνουν. Αλλά το να ξεχωρίζει κανείς δεν είναι απαραίτητα κακό, λέει η Guenette.

«Κάντε ό,τι θέλετε, απλά να γνωρίζετε ότι αν κάνετε αυτό το πράγμα, ο κόσμος θα καταλάβει ότι είστε τουρίστας», λέει. «Και μερικές φορές, ποιος νοιάζεται;»

Είναι οι Γάλλοι πραγματικά αγενείς;

Γεννημένη σε μια από τις παλαιότερες οικογένειες της γαλλικής αριστοκρατίας, η de Tilly είναι ειδική στο savoir-vivre, ή αλλιώς στους καλούς τρόπους. Σύμφωνα με τον δικό της ορισμό, αυτό σημαίνει να καταλαβαίνεις πώς να συνυπάρχεις με τους ανθρώπους γύρω σου, όσο διαφορετικοί ή όμοιοι κι αν είστε - και έχει βάλει σκοπό να διδάξει στους ξένους και τους Γάλλους πώς να το κάνουν ακριβώς αυτό.

Η εθιμοτυπία, ωστόσο, στα μάτια της de Tilly είναι κάτι πολύ περισσότερο από το «παρακαλώ» και το «ευχαριστώ». Ένας από τους τομείς εξειδίκευσής της είναι η εκπαίδευση των υπαλλήλων πολυτελών εμπορικών σημάτων για το πώς να υποδέχονται τους πελάτες στα καταστήματά τους.

«Όταν έρχεσαι για πρώτη φορά στη Chanel, ακόμη και αν δεν έχεις χρήματα… έχεις δικαίωμα σε μια καλή υποδοχή», λέει.

Στο ίδιο πνεύμα, η de Tilly λέει ότι ελπίζει ότι οι Γάλλοι θα υποδεχθούν θερμά τους τουρίστες που θα βρεθούν στην πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρόλο που οι ντόπιοι παραπονέθηκαν όταν το Παρίσι επιλέχθηκε για πρώτη φορά να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

«Είπαμε ότι θα μπορούσε να είναι τρομερό για την κυκλοφορία», λέει. «Ζω στο κέντρο του Παρισιού και δεν μπορείτε να φανταστείτε το χάος».

Αλλά τώρα, λέει ότι οι Παριζιάνοι βλέπουν ότι η πόλη τους είναι έτοιμη για τη στιγμή της στην παγκόσμια σκηνή. Ψάχνει ακόμη και η ίδια για εισιτήρια.

«Ελπίζω από καρδιάς ότι θα έχει επιτυχία», λέει. «Το χρειαζόμαστε τώρα γιατί η νοοτροπία των Γάλλων είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας όλων των πολιτικών».

Κατά την εμπειρία της Guenette, το στερεότυπο του αγενή Παριζιάνου είναι υπερβολή.

«Πολλά από αυτά οφείλονται στο ότι δεν υπάρχει κοινή κοινωνική αντίληψη για τις προσδοκίες ευγένειας», λέει. «Αν είστε σε θέση να μπείτε σε αυτές τις καταστάσεις κατανοώντας ποιες είναι οι προσδοκίες τους, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πρόθυμοι να ασχοληθούν μαζί σας».

Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν με καλό μάτι την αγένεια, από όπου κι αν κατάγεστε. «Αν νιώθουν ότι τους φέρεσαι αγενώς, είναι λογικό να το ανταποδώσουν», λέει.

Τελικά, λέει η de Tilly, οι Γάλλοι είναι υπερήφανοι για τον πολιτισμό τους - και αυτή η υπερηφάνεια μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί ως αλαζονεία.

«Οι Γάλλοι αγαπούν τον τρόπο ζωής τους», λέει. «Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έρχονται στη Γαλλία για να το δουν αυτό».

ΦΩΤΟΕπιβάτες στο πίσω μέρος ενός ταξί βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους καθώς φεύγουν από τον Πύργο του Άιφελ διακοσμημένο με τους Ολυμπιακούς δακτυλίους ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: