Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Μήπως η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αφορούσε κυρίως την προβολή σεξουαλικών μειονοτήτων;

Στην επιστήμη της ψυχολογίας - ψυχιατρικής, η απόκλιση είναι απόρροια ασυνείδητων συμπλεγμάτων. Ο φόβος της αποτυχίας σπρώχνει τον άνθρωπο στην αναζήτηση συντρόφου του ιδίου φύλλου.

Εκτενής αναφορά στο σύμπλεγμα κατωτερότητας, αίσθημα ανεπάρκειας, γίνεται στο βιβλίο «Ατομική ψυχολογία», 1920, από τον Αυστριακό γιατρό ψυχολόγο, μαθητή του Φρόυντ, Άλφρεντ Άντλερ (1870-1937).
Ο Άντλερ διαφώνησε με το διδάσκαλό του ελαχιστοποιώντας το ρόλο της σεξουαλικότητας και του οιδιπόδειου συμπλέγματος, από την μυθολογία, το οποίο είχε βαθύτατα επηρεάσει τον Φρόυντ. Ωστόσο οι σύγχρονοι ψυχαναλυτές θεωρούν ότι... το οιδιπόδειο σύμπλεγμα αποτελεί για τον άνθρωπο το σημαντικότερο υπαρξιακό πρόβλημα.

Ο νευροψυχίατρος Σίγμουντ Φρόυντ (1856-1939) ασχολήθηκε ενδελεχώς με τους όρους «ναρκισσισμός», υπερβολική αυταρέσκεια και «ευνουχισμός», αδικαιολόγητος φόβος της απώλειας ακεραιότητας του σώματος, στη γέννηση της ομοφυλοφιλίας.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για συναισθήματα σχετικά με αυτό καθ’αυτό το σώμα αλλά για ένα σύστημα συγκινήσεων σχετικά με τη συμβολική αξία του φαλλού, σύμβολο αρρενωπότητας. Οι ιδέες του Φρόυντ έχουν έκτοτε αναθεωρηθεί από τους Γάλλους ψυχιάτρους-ψυχολόγους ως ο Angelo Hesnan (1886-1969), Marie Lacan (1901-1981) και την Αμερικανίδα Karen Horney (1885-1952) και από τις επιστήμες της βιολογίας, γλωσσολογίας, φαινομενολογίας, κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας.

Η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά «deviant behavior», απομακρύνει τον άνθρωπο από τα αποδεκτά ήθη και έθιμα. Ο όρος είναι καθαρά εγκληματολογικός χωρίς προεκτάσεις στο Ποινικό Δίκαιο, ως εκ τούτου δεν υπάρχει ως ορισμός σε κανένα νομοθέτημα. (Λεξικό εγκληματολογίας Κ. Σπινέλλη).

Η σεξουαλική αντιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση της ανεκτικότητας και των ιδιαιτεροτήτων, φαινόμενο ουχί ασύνηθες, ήταν εμφανής και στην τελετή έναρξης των Ο.Α.
 
Σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των ατόμων με σεξουαλική απόκλιση είναι απειροελάχιστος.

Επιγραμματικά:

Πενήντα χρόνια ιδεατής δημοκρατίας 1974-2024.
Εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Επίκαιρη η ρήση του Jean Jacques Rousseau, (1712-1778), Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος: 
«Εάν μεταχειρισθούμε με πιστότητα τον όρο δημοκρατία τότε πρέπει να δεχθούμε ότι ποτέ δεν υπήρξε πραγματική δημοκρατία ούτε πρόκειται να υπάρξει».

Του Βασίλειου-Γεωργίου Παπαδάκη*

* Ο Βασίλειος – Γεώργιος Παπαδάκης είναι Ευρωπαίος δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: