Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Μ. Ανατολή μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε

Εντείνονται οι φόβοι για μια ευρεία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έπειτα από τη
δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα ως «σοβαρή κλιμάκωση» που δεν θα επιτύχει τους στόχους της.
Αναλυτές κάνουν λόγο για κρίσιμη κατάσταση καθώς «βλέπουν» πιθανή μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή
Η είδηση, η οποία ήρθε σε λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι εξουδετέρωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται πίσω από το αποτρόπαιο χτύπημα στα... Υψίπεδα του Γκολάν στο Ισραήλ, φαίνεται να ανατρέπει τις πιθανότητες για οποιαδήποτε επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται ότι οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν γρήγορα να εξελιχθούν σε περιφερειακή σύγκρουση, σύμφωνα με το Politico.

Ηγέτες και αξιωματούχοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν απευθυνθεί στους ομολόγους τους στο Λίβανο, το Ισραήλ και το Ιράν για να προλάβουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για το Παρίσι και τη Ρώμη, οι οποίες διαθέτουν εκατοντάδες στρατιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL).

Με αντίποινα απειλεί η Χαμάς 

Η δολοφονία του Χανίγιε στο Ιράν είναι μια «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη» μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Ακσά που διευθύνεται από την παλαιστινιακή οργάνωση, επικαλούμενος τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

«Η δολοφονία του Χανίγιε από το Ισραήλ είναι μια σοβαρή κλιμάκωση που έχει στόχο να κάμψει τη θέληση της Χαμάς», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Ιράν: Το αίμα του Χανίγιε δεν θα πάει χαμένο

«Το αίμα του Χανίγιε δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

«Η μαρτυρία του Χανίγιε στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν οι Φρουροί της Επανάστασης -επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας-, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Άμεση ανάλυση CNN: Πόσο επηρεάζει ο θάνατος του Χανίγιε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή 

Είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου», σχολιάζει ο Μπαράκ Ραβίντ, αναλυτής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής του CNN για το θάνατο του Χανίγιε.

Παρά το γεγονός ότι από στρατιωτική οπτική δεν θεωρείται σημαντικός, ο Χανίγιε ήταν επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Χαμάς και βασικός συνομιλητής με τους διαπραγματευτές της Αιγύπτου και του Κατάρ για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων. «Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημειώνει ο Ραβίντ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγιε ως έναν εκ των υπευθύνων για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ραβίντ και οι ισραηλινές Αρχές έχουν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις προ δεκαμένου που οδήγησαν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Η δολοφονία του, κατά κάποιο τρόπο, δεν ήταν θέμα του αν θα γίνει, αλλά πότε», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Ο  Χανίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τη Χαμάς και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μακροχρόνιος πολιτικός ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο CNN ότι «δεν απαντά σε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ», αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν τον θάνατο του Χανίγια.

Οι αντιδράσεις των χωρών 

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Δεν είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή»

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγιε και τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι σκότωσαν διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θέλησε να ρίξει τους τόνους.

«Δεν νομίζω ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Επιμένω σε αυτό. Πιστεύω ότι πάντα υπάρχει χώρος και ευκαιρίες για τη διπλωματία», είπε ο Όστιν.

Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα εργαστούν σκληρά για να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν ενέργειες που θα βοηθήσουν να πέσει το θερμόμετρο της έντασης».

Κάμαλα Χάρις: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί 

Ως τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα να αμυνθεί».

Ωστόσο, «πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει διπλωματική λύση ώστε να τερματιστούν οι επιθέσεις», πρόσθεσε η Χάρις, μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, η οποία είχε στόχο κατά τον ισραηλινό στρατό κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, που ευθυνόταν κατ’ αυτόν για την επίθεση του Σαββάτου στο προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν, όταν σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Ελιγιάχου: Ο θάνατος του Χανίγιε κάνει καλύτερο τον κόσμο

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε έκανε τον κόσμο «λίγο καλύτερο», σχολίασε με ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Κληρονομιάς του Ισραήλ,  Ελιγιάχου. 

 

Λίβανος: Ο θάνατος του Χανίγιε θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του τζιχάντ 

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται όπως και η Χαμάς από το Ιράν, δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγιε θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ.

Ο Χανίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε επιδρομή στο σπίτι του στην Τεχεράνη, ήταν "ένας από τους σπουδαίους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας, που ύψωσε θαρραλέα το ανάστημά του κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της σιωνιστικής κατοχής", αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για τον σκοπό στον οποίο πίστευαν", προσθέτει.

Ο θάνατός του "θα αυξήσει την αποφασιστικότητα των μαχητών της αντίστασης (...) να συνεχίσουν το δρόμο του τζιχάντ (σ.σ.: ιερός πόλεμος) και θα κάνει την θέλησή τους ισχυρότερη στην αντιμετώπιση του Σιωνιστή εχθρού", υπογραμμίζει.

"Εμείς στη Χεζμπολάχ μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους αδελφούς μας στο κίνημα Χαμάς τον πόνο για την απώλεια αυτού του σπουδαίου ηγέτη", καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Ρωσία: Απαράδεκτη πολιτική δολοφονία

Η Ρωσία καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στην Τεχεράνη.

«Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ερντογάν για δολοφονία Χανίγια: Η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα πετύχει τους στόχους της

«Η δολοφονία του Χανίγιε θέλει να κάμψει τη λαϊκή βούληση των Παλαιστινίων, αλλά η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα πετύχει τους στόχους της», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Ερντογάν καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και πρόσθεσε ότι μαζί με τη δολοφονική επίθεση κατά του διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό αποτελούν «βρώμικα σχέδια».

Τουρκία: Το Ισραήλ είχε στόχο τη διάχυση του πολέμου σε περιφερειακό επίπεδο

Σφοδρή καταδίκη της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, από το Τουρκικό ΥΠΕΞ, που υποστηρίζει ότι η επίθεση από το Ισραήλ είχε στόχο τη διάχυση του πολέμου στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο.

«Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση για επίτευξη ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Χαμάς: Δεν θα μείνει ατιμώρητη η ενέργεια του Ισραήλ

Στέλεχος της Χαμάς έκανε λόγο για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο κίνημα.

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγιε, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Παλαιστίνη: Έντονη καταδίκη της δολοφονίας του Χανίγιε

Ο Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, μετέδωσε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Παλαιστινιακές εθνικές και ισλαμικές φατρίες έχουν επίσης καλέσει σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις ως απάντηση στη δολοφονία.

Χούθι Υεμένης: Τρομοκρατικό έγκλημα

Οι Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς χαρακτηρίζοντάς τη «τρομοκρατικό έγκλημα».

Κατάρ: Επικίνδυνη κλιμάκωση

Το Κατάρ καταδικάζει τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ του Κατάρ αναφέρει ότι η δολοφονία του Χανίγιε αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: