Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Όλοι ένοχοι κι ας λέει ο Άρειος Πάγος ό,τι θέλει!

Αδιάφορα για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 
Αφήνουν την αλήθεια στο πλάι και εστιάζουν στις δικές τους προειλημμένες καταδικαστικές αποφάσεις, που αποτελούν ευτελή, αλλά πολύτιμη πολιτική καύσιμη ύλη. 
Με τις δικαστικές αποφάσεις να διαψεύδουν και να εξουδετερώνουν το τρέχον πολιτικό αφήγημα, η αντιπολίτευση οξύνει ακόμα περισσότερο την ένταση.
Σοβαρά κλονισμένη, σύμφωνα με δήλωση του, είναι η εμπιστοσύνη του Στέφανου Κασσελάκη από την ανεμοδαρμένη Μύκονο, προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, σχετικά με την απόφαση αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι... σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά συμπλήρωσε ότι το «σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί μια μαύρη κηλίδα επί διακυβέρνησης της ΝΔ». Χωρίς ωστόσο να εξηγεί τη μετατροπή μιας λευκής δικαστικής απόφασης, σε μαύρη πολιτική κηλίδα.
Ηθικό δίδαγμα, όπως λέγαμε και στο σχολείο, είναι ότι όποια και να είναι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, η αντιπολίτευση αδιαφορεί και την προσπερνά. Επενδύοντας στο «πολιτικό σκέλος» της υπόθεσης, που δεν κρίνεται ποτέ για την αλήθεια της.

Για το πολιτικό σκέλος λοιπόν, έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της η αντιπολίτευση, από τον Αύγουστο του 2022. Αποφάσεις τις οποίες χρησιμοποιούσε για δύο ολόκληρα χρόνια, ως κεντρικά σημεία του αντιπολιτευτικού αφηγήματος. Ως σημεία εκδήλωσης κυβερνητικής διαφθοράς, έκνομης λειτουργίας, εκβιασμών, διώξεων, ολοκληρωτισμού, συνομωσιών και ό,τι άλλο μπορούσε να χωρέσει στο μίξερ της αντικυβερνητικής προπαγάνδας όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Έτσι από την πλευρά του Σύριζα αναμένουμε αντιδράσεις που θα περικλείουν τις χιλιοπαιγμένες δηλώσεις περί αρμών της εξουσίας και περί «πολλάκιας» δεύτερης φοράς, που θα όλα θα είναι διαφορετικά. Από το ΠΑΣΟΚ, αναμένουμε δηλώσεις για προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και συνεχείς αναφορές στο ερώτημα για τους λόγους παρακολούθησης του αρχηγού του.

Με δυο λόγια, ενώ η υπόθεση έκλεισε, όσον αφορά τη δικαστική έρευνα, συνεχίζει να παραμένει ανοικτή, όσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση. Διότι στην πολιτική αντιπαράθεση δεν αναζητείται, ούτε κρίνεται η αλήθεια. Και τώρα που η δικαστική υπόθεση έκλεισε, οι εμπνευστές του σκηνικού, οι κατήγοροι των υπηρεσιακών παραγόντων και των πολιτικών προσώπων, θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τους τόνους, μη σεβόμενοι την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως δεν είχαν σεβαστεί τη δικαστική απόφαση για τη Novartis, λοιδορώντας ακόμα και σήμερα τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είχαν αδίκως κατηγορηθεί και διασυρθεί για πολλά χρόνια.

Όπως δεν είχαν σεβαστεί την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου και την ομόφωνη καταδίκη του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για τη στημένη συμμετοχή του Χρήστου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, το 2016. Μια απόφαση που ο Σύριζα περιφέρει σαν παράσημο στο πολιτικό στίβο.

Έτσι και τώρα η πολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με τις παρακολουθήσεις, θα εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα.

Είναι δυνατόν ο Νίκος Ανδρουλάκη να αφαιρέσει από την κεφαλή του το φωτοστέφανο του παρακολουθούμενου ήρωα, με τη βοήθεια του οποίου πορεύεται νυχθημερόν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας; Φυσικά και όχι. Διότι δεν υπάρχει πολιτική δήλωση του εδώ και δυο χρόνια, στην οποία να μην κάνει αναφορά στο «σκάνδαλο» των παρακολουθήσεων. Οπότε δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση να πέσει, αλλά αντίθετα θα την κρατήσει ψηλά στον ιστό των αγωνιστικών του περγαμηνών.

Είναι δυνατόν η ψυχή του Σύριζα, να αποδεχθεί την απόφαση του Αρείου Πάγου και να σβήσει τα συνθήματα περί «Χούντας που δεν έπεσε το ’73», περί «Ορμπανισμού», περί «Παρακράτους», από το πολιτικό του ρεπερτόριο; Φυσικά και όχι. Αυτά είναι τα συνθήματα που τον τρέφουν και τον διατηρούν στην επικαιρότητα, βασισμένα σε ιδεοληψίες και στερεότυπα δεκαετιών.

Άλλωστε η αποδοχή της απόφασης της δικαιοσύνης, θα αποτελούσε για την αντιπολίτευση ένα κακό προηγούμενο.

Ας μην λησμονούμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη για τα Τέμπη. Κι εκεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη έχουν λάβει τις δικές τους αποφάσεις. Έχουν κατηγορήσει αυτούς που θέλουν, έχουν σπιλώσει αυτούς που επιθυμούν, μέσω των ευφάνταστων συνωμοσιολογικών σεναρίων για τις αποκρύψεις των νεκρών, τις εξαφανίσεις των βαγονιών, για τα μπαζώματα και τις συγκαλύψεις. Έχουν καταδικάσει ήδη την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Και στήνουν από τώρα ένα γενικευμένο «ηθικό περίβλημα» αμφισβήτησης της δικαιοσύνης και γι’ αυτήν την υπόθεση.

Οπότε, όλοι ένοχοι!

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: