Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Οι μνηστήρες της… άπιστης κεντροαριστεράς

Η παραλυτική ξενοιασιά του καλοκαιριού, με την ευδαιμονία φωτός και θάλασσας, αποστρέφει το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική. Ως την «πρώτη σταγόνα της βροχής που θα σκοτώσει το καλοκαίρι», κατά τον ποιητή και θα αναδειχθεί το ασταθές βάθρο στο οποίο στηρίζεται η πολυφίλητη Κεντροαριστερά.
Εν αρχή ην ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο επεισόδιο με τη μισή διαγραφή Πολάκη, όπου θα είναι εκτός Κ.Ο. αλλά εντός κόμματος, τροφοδοτεί τον βαθύ διχασμό, πρωτίστως πολιτισμικό, και εξ αντανακλάσεως πολιτικό, που κατατρώει τον ΣΥΡΙΖΑ... 
Ο Πολάκης, κατ΄ ουσίαν ψευτόμαγκας με εικόνα βαρύμαγκα (έβριζε, κατηγορούσε και απειλούσε πίσω από την ασπίδα της βουλευτικής του ασυλίας, χωρίς ποτέ να την απαρνηθεί λεβέντικα και να προσέλθει στον φυσικό του δικαστή), έχει αποδοχή σε τμήμα του λαϊκίστικου ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τμήμα που έχει ξεπεράσει σε νοσηρότητα και το πάλαι ποτέ αυριανικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ. 
Έτσι για την τελευταία επίθεσή του στη σύμβουλο του Άδωνι Γεωργιάδη (η οποία είχε την ίδια έκφραση προσώπου που θύμωσε τον Πολάκη ακόμη και όταν μιλούσε ο υπουργός της), βρήκε ορμητικό κίνημα συμπαράστασης στους λούμπεν οπαδούς του στα σόσιαλ δίκτυα. 
Και όχι μόνο. Γυναίκες βουλευτές όπως η Ραλλία Χρηστίδου ή η Έλενα Ακρίτα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και για τη μισή διαγραφή του. Η πρώτη εγκάλεσε τους προέδρους του κόμματος, γιατί δεν έκαναν αναφορά σε αυτή, η δεύτερη έγραψε   «στο ‘χω πει βρε Παύλο, αρπάζεσαι, ορμάς σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και χάνεις το δίκιο σου. Που το έχεις αυτό το δίκιο...».
Βέβαια, σε κάθε Ραλλία και Έλενα αντιστοιχεί μία Λινού που έκλαψε γιατί ο Πολάκης επιτέθηκε σε μια γυναίκα της οποίας ο μορφασμός  οφείλετο σε πάθηση, ή σε μια Γεροβασίλη (και των υπολοίπων 87), που είπε ναι στη διαγραφή αρκεί να μην είναι μισή. Και άλλων στελεχών που επεσήμαιναν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, είναι ο εκφυλισμός και η γελοιοποίηση.

Δεν ανακυκλώνουμε τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ ως αυτούσια γεγονότα (είναι άλλωστε γνωστά), αλλά σε συσχετισμό με την Κεντροαριστερά, της οποίας θέλει λέει να ηγηθεί ο Κασσελάκης, προκειμένου να κατατροπώσει τον Μητσοτάκη, αφού μόνος του απέδειξε στις ευρωεκλογές ότι δεν μπορεί. 
Με Πολάκη στο κόμμα, ενεργό κατάλοιπο του μνημονιακού κλίματος εχθροπάθειας, θα προσελκύσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους; Ο κόσμος της κεντροαριστεράς, αυτός που έχει απομείνει, διακρίνεται από άλλο ήθος, από στοιχειώδη ευπρέπεια, από έναν κάποιον πολιτικό πολιτισμό. Και η ύπαρξη Πολάκη και πολακιστών στο κόμμα, είναι πλήρως ανασταλτικό στοιχείο στην προσπάθεια του Στέφανου να τους προσεγγίσει. 
Αυτή είναι και η τραγωδία του. Χωρίς Πολάκη και το λεφούσι που ακολουθεί τον «Παυλάρα», τα ποσοστά του κόμματος θα κατέλθουν περαιτέρω και θα αποχαιρετήσει τον θώκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τότε οι προθέσεις του καταστεί ηγεμονική δύναμη της κεντροαριστεράς, από την τωρινή δυσπιστία θα χαρίζουν γέλιο. 

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ πορεύεται προς την εκλογή αρχηγού μέσα σε αξιοσημείωτη σοβαρότητα και με συμπεριφορές υποψηφίων ενταγμένων στο πλαίσιο ενός πολιτικού Savoir vivre. Συμπεριφορές, ως τώρα βέβαια, που δείχνουν τη διαφορετική ποιότητα των στελεχών  και τη θεσμική ωριμότητα του κόμματος.
Φυσικά, εξίσου απάδουν της σοβαρότητας και οι προθέσεις των υποψηφίων του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι που θέλουν αυτόνομο το ΠΑΣΟΚ, οραματίζονται πως θα ηγηθούν σύνολης της κεντροαριστεράς. Και άλλοι, με τις λοξές ματιές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να ηγούνται ακέραιου κόμματος, εάν αυτό «τακιμιάσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ των Κασσελάκη και Πολάκη.
Στην τελευταία περίπτωση θα απενεχοποιήσουν όσους κεντρώους απέμειναν στο κόμμα, να στραφούν στον Μητσοτάκη. 

Αυτά βλέπει ο Αλέξης και προπονείται με βάση τους κανόνες του rebranding που του έχουν καθορίσει ακριβοπληρωμένες εταιρείες εξωτερικού. Γι΄ αυτό παρουσιάζεται μειλίχιος, με προσωπείο ώριμου και προβληματιζόμενου πολιτικού, όχι μόνο για την πορεία της κεντροαριστεράς, αλλά και της χώρας, και της Ευρώπης και του… κόσμου. 
Με δεδομένη και τη φυσιολογική απίσχανση της ΝΔ, συν τη δυστοκία που θεωρεί ότι θα υπάρξει στην εκλογή ΠτΔ, προετοιμάζεται να κατέλθη ως επικεφαλής νέου κεντροαριστερού σχήματος - όπως μας πληροφορεί από βήματος κυριακάτικης εφημερίδας, συνομιλητής του δημοσιογράφος.

Το πρόβλημα όλων των ανωτέρω μνηστήρων είναι ότι η κεντροαριστερά είναι… άπιστη
Προς το παρόν, μοιράζεται με πολλούς,  και ίσως το ίδιο κάνει και στο μέλλον. 
Δεν φταίει αυτή. Φταίνε… οι μνηστήρες που δεν την ελκύουν ολοκληρωτικά… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: