Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Ιδιαίτερα μεγάλη η επισκεψιμότητα στον πολιτιστικό χώρο του Σαντιρβάν, στην Δράμα, για την έκθεση του Χατζηκυριάκου Γκίκα

Πάνω από 1.200 άτομα πέρασαν σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μεγάλη επισκεψιμότητα γνωρίζει η έκθεση έργων του μεγάλου Έλληνα γλύπτη και ζωγράφου Χατζηκυριάκου Γκίκα με τον κεντρικό τίτλο «Μύθοι και Ιστορίες»
Η έκθεση αναπτύσσεται στον πολιτιστικό χώρο του Σαντιρβάν  της εταιρείας Raycap με διοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη.
Η έκθεση έχει ανοίξει τις πύλες της από τις 8 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου, και ήδη η επίσκεψη του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Όπως δηλώνει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη κ. Αγγελική Κόμσιου, πριν ακόμα κλείσει δύο μήνες λειτουργίας η έκθεση, την έχουν επισκεφτεί πάνω από... 1.200 άτομα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια, «κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας, την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 100 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα δεν γνώριζαν καν ότι λειτουργεί το Σαντιρβάν ως μουσείο και πολιτιστικός χώρος».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στην αίθουσα ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το πέρας της ξενάγησης, οι περισσότεροι επιλέγουν να δουν για άλλη μια φορά την έκθεση με μια πιο παρατηρητική ματιά. Κι αυτό, γιατί τα έργα του Γκίκα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο του Γκίκα με κεντρική θεματική την Ελληνική Μυθολογία και περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα του μεγάλου Έλληνα εικαστικού, κυρίως γλυπτά, ελαιογραφίες, μετάλλια, μακέτες σχεδίων, θεατρικά κοστούμια ακόμα και ένα σερβίτσιο φαγητού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Γκίκας, είχε μια πολύ έντονη σχέση με τους ελληνικούς μύθους, καθώς τους θεωρούσε πολύ σπουδαίους, σημαντικούς και καθοριστικούς για τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό που τους διαφοροποιεί από τους μύθους των υπόλοιπων πολιτισμών κατά τον Γκίκα, ήταν η σύνδεση με τον ανθρώπινο παράγοντα: η σχέση με τους έρωτες, με την εκδίκηση, με τα ανθρώπινα πάθη. Έβλεπε δηλαδή μια εφαρμογή στην πραγματική ζωή πολύ έντονη, που τους διατρέχει και αυτό είναι που τον έλκει, με αποτέλεσμα να τους χρησιμοποιεί ήδη από το δεκαετία του 1938 μέχρι και τη δεκαετία του 1980.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Έχει τους Μυθικούς Ήρωες με κύριους ήρωες τον Οδυσσέα και τον Ηρακλή, έχει το Θέατρο και τη Μυθολογία με έργα από το Χορόδραμα της Περσεφόνης που ανέβασε ο Γκίκας στο Coven Garden στο Λονδίνο το 1967 και από τον Προμηθέα Δεσμώτη του οποίου η παράσταση δεν έγινε ποτέ, όμως ο Γκίκας είχε κάνει 10 κοστούμια γι’ αυτήν.

Η τρίτη ενότητα είναι οι Θεοί και τα Στοιχειά της Φύσης με έργα κυρίως της δεκαετίας του 1970 και του 1980 καθώς πλέον στρέφεται στη Μυθολογία περισσότερο στα ζωγραφικά του έργα και αναπαριστά θεότητες, θεούς και διάφορα μυθολογικά όντα.

Η τελευταία ενότητα, που αγαπάει ιδιαίτερα ο Γκίκας, είναι οι Μυθικοί Εραστές, μια σειρά από έξι μετάλλια που δημιούργησε με αφορμή μια παραγγελία που του έγινε, και για τα οποία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως θέμα του έξι ζευγάρια της Μυθολογίας.  Τον Απόλλωνα και τη Δάφνη, τον Ιάσονα και την Μήδεια, τον Θησέα και την Αριάδνη, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, τον Περσέα και την Ανδρομέδα,  και για όλα αυτά τα μετάλλια έγραψε και μια σειρά από κείμενα για το κάθε ζευγάρι.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως και τις 10 Νοεμβρίου 2024 και είναι επισκέψιμη τις εξής ημέρες και ώρες: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00. Και την Κυριακή 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00. Η έκθεση είναι κλειστή τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Θανάσης Πολυμένης

Πρωϊνός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: