Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Υποκλοπές: Ηττήθηκαν κατά κράτος και τους φταίει ο διαιτητής

Η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν σαφής. 
Έθεσε την υπόθεση των υποκλοπών στο αρχείο διότι οι μεν επισυνδέσεις ήταν νόμιμες και δεν προέκυψε ανάμιξη κρατικών υπηρεσιών στη χρήση του παράνομου λογισμικού predator. 
Έτσι, έκλεισε μια περίοδος, μετά από δύο χρόνια ακριβώς, με τη δικαίωση όλων αυτών που κατηγορήθηκαν ότι κρύβονταν πίσω από τις παρακολουθήσεις.
Δύο πράγματα ενδιέφεραν τον Άρειο Πάγο. 
Πρώτον, αν οι επισυνδέσεις είχαν τα τυπικά χαρακτηριστικά που απαιτεί ο νόμος και δεύτερον, αν το predator τον φύτεψε σε 28 κινητά η ΕΥΠ... 
Δηλαδή, ουδόλως ασχολήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο με τη σκοπιμότητα των παρακολουθήσεων κι έτσι πρέπει. 
Προτείνουν οι υποδιοικητές της ΕΥΠ και η εισαγγελική λειτουργός εγκρίνει ή απορρίπτει την παρακολούθηση
Αλίμονο αν η σκοπιμότητα μιας παρακολούθησης ετίθετο σε δημόσια διαβούλευση!

Ήταν επόμενο αυτή η απόφαση να μην άρεσε. Σε ποιους δεν άρεσε; Σε όλους όσοι είχαν επενδύσει πολιτικά, αλλά και επαγγελματικά στην προσπάθεια να συνδεθεί το λογισμικό predator με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και άρχισαν τα παραπονιάρικα σχόλια σαν αυτά που κάνουν οι οπαδοί όταν χάνει η ομάδα τους. Τα φορτώνουν στη διαιτησία.

Έτσι, τους είδαμε να μιλούν για «στημένους» δικαστές και «στημένο» Άρειο Πάγο, να κάνουν λογικές ακροβασίες για να στηρίξουν αυτά που εξ αρχής φαινόταν ότι ήταν αστήρικτα. Οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες και δε μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ανάμειξη της ΕΥΠ στη χρήση του predator. Τώρα που όλο το οικοδόμημα που πήγαν να σηκώσουν κατέρρευσε με πάταγο δεν τους φταίνε τα μυαλά τους, αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη και μάλιστα στο επίπεδο του Αρείου Πάγου. 

Κατανοώ την πικρία των δημοσιογράφων που είχαν επενδύσει πρωτίστως επαγγελματικά σε αυτή την υπόθεση. Η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί ένα πλήγμα για το κύρος τους. Την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικοί στα συμπεράσματα που βγάζουν. Διότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Από δεδομένες προκείμενες κατέληξαν σε λάθος συμπέρασμα. 

Επίσης, βλέπω με συμπάθεια και αυτούς που με την επίκληση της προστασίας των θεσμών δεν έβλεπαν αυτό που φαινόταν από μακριά. Πως δε θα μπορούσε να αποδειχθεί με δικονομικά τεκμήρια η σχέση ΕΥΠ - predator στον βαθμό που δεν υπήρξε καμιά μαρτυρία προς αυτή την κατεύθυνση. Το τι υποψιαζόταν ή το τι υπέθεταν ότι είχε συμβεί απλώς και μόνο επειδή αυτή ήταν η πεποίθησή τους, αυτό ελάχιστα φάνηκε πως ενδιέφερε τον Άρειο Πάγο.

Η ανακύκλωση απόψεων σε μια παρέα δε σημαίνει ότι αυτές οι απόψεις είναι και νομικά τεκμηριωμένες. Το βάρος της αποδείξεως το φέρουν οι κατήγοροι. Στην προκειμένη περίπτωση όλοι αυτοί παγιδεύτηκαν λόγω της προκατάληψής τους απέναντι στη συγκεκριμένη κυβέρνηση. 

Απόδειξη το γεγονός, πως κατάπιαν ασχολίαστη την αποκάλυψη πως η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρακολουθούσε και παράνομα και νόμιμα τον δολοφονηθέντα Καραϊβάζ, ενώ όλα τα πρακτικά των επισυνδέσων έχουν καταστραφεί. Αυτή η αποκάλυψη δεν ταίριαζε στο αφήγημα που διακινούσαν. 

Το δυστύχημα για όλους αυτούς που μιλούν για «στημένη» Δικαιοσύνη είναι πως δεν υπάρχει εδώ VAR. Έτσι, ας αποδεχτούν την ήττα τους και στο μέλλον ας είναι πιο προσεκτικοί, ιδίως οι νομικοί.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: