Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ισραήλ: Το ΝΑΤΟ να αποβάλει την Τουρκία από τη Συμμαχία

Στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να απειλήσει με «εισβολή» στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς κάλεσε τη Δευτέρα το ΝΑΤΟ να αποβάλει την Τουρκία από μέλος του οργανισμού, σε μια κίνηση οξύνει την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία»... αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού ΥΠΕΞ.

Ερντογάν: Όπως ακριβώς μπήκαμε στη Λιβύη, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτούς

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, μιλώντας στην τοπική οργάνωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ερντογάν απείλησε το Ισραήλ και δεν δίστασε να μιλήσει και για ευθεία παρέμβαση όπως έγινε με την περίπτωση της Λιβύης.
«Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα στην Παλαιστίνη. Όπως ακριβώς μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να το κάνουμε. Απλά πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να κάνουμε αυτά τα βήματα».

Κατς: Στα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν - Ας θυμηθεί τι συνέβη

Άμεση ήταν η απάντηση του Κατς, ο οποίος ανήρτησε στην πλατφόρμα «Χ» την φωτογραφία του Τούρκου προέδρου αλλά και του ιρακινού πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν, λέγοντας: 
«Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Απλά αφήστε τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: