Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Spiegel: Εξι Ελληνες μιλούν για την ελληνική τραγωδία

Spiegel: Εξι Ελληνες μιλούν για την ελληνική τραγωδίαΠοιες ελπίδες και ποιοι φόβοι έχει ξυπνήσει στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση και πόσο κακές είναι οι σχέσεις με τη Γερμανία; 
Τέσσερις εβδομάδες μετά τις εκλογές το γερμανικό περιοδικό Spiegel συζήτησε την κατάσταση με έξι Έλληνες, με διαφορέτική πορεία ζωής, ανάμεσα στους οποίους και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος του Έθνους, Χρήστος Οικονόμου.

Στην κοινή συνέντευξη που δημοσιεύει το Spiegel με τον τίτλο «Μιλώντας για την ελληνική τραγωδία» μιλούν ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου, η τραγουδίστρια Νατάσα Μποφίλιου, η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη και η επιχειρηματίας Αγγελική Παπαγεωργίου.
Τη συζήτηση «συνόδευσαν» ελληνικό κρασί και κρητική κουζίνα...

Την αρχή έκανε το περιοδικό με τον κ.Φλαμπουράρη. Η πρώτη ερώτηση ήταν «σε τί πίνουμε; στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την συμφωνία στις Βρυξέλλες ή στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις;». Και ο υπουργός απάντησε: «Πίνω για την ευημαρία όλων των Ευρωπαίων. Οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία στις Βρυξέλλες δείχνει επίσης ότι δεν είναι οι Έλληνες το μόνο πρόβλημα. Η δημοκρατία είναι επίσης σε κίνδυνο, με το βιοτικό επίπεδο να μειώνεται σε πολλές χώρες. Πίνω (με την ελπίδα) σε καλύτερες μέρες»
Spiegel: Εξι Ελληνες μιλούν για την ελληνική τραγωδία
Σε ερώτηση για το αν ήταν καλύτερο η Ελλάδα να εγκατέλειπε το ευρώ, ο κ. Φλαμπουράρης απαντά κατηγορηματικά: «Δεν το θέλουμε αυτό. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Αν τώρα έχουμε ένα εκατομμύριο Ελληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αν φύγουμε από το ευρώ θα έχουμε έξι εκατομμύρια». Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη η Ελλάδα να διατηρήσει τις επαφές της με τη Γερμανία και οι δημοσιογράφοι επέλεξαν ως τίτλο τη φράση του «Πρέπει να εξηγηθούμε».
Στη συνέχεια έρχεται η σειρά της τραγουδίστριας, Νατάσας Μποφίλιου. Και οι δημοσιογράφοι τη ρωτούν για το «φαινόμενο Γιάνης Βαρουφάκης». Η ίδια απαντά: «Μου αρέσει ο Βαρουφάκης. Ξέρει για τι πράγμα μιλάει, είναι θαρραλέος και μου αρέσει να τον ακούω. Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται στο γεγονός ότι η τραγουδίστρια είχε δεχθεί απειλές από οπαδούς της Χρυσής Αυγής, ενώ σε ερώτηση για τη φράση του Αλέξη Τσίπρα περί επιστροφή της αξιοπρέπειας των Ελλήνων εκείνη απάντησε: «Δυστυχώς, είναι μια γρήγορη άχρηστη παρατήρηση από τους πολιτικούς, η λαϊκίστικη παρηγοριά τους», ενώ για το αν θα ήταν καλύτερη η παραμονή ή έξοδος από το ευρώ, σημείωσε: «Θέλω να είμαι μέλος της Ευρώπης μόνο αν δεν με αναγκάζουν να φοράω μια πινακίδα χρέους γύρω από το λαιμό μου».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κάνει αναφορά στον γερμανικό λαό, χρησιμοποιώντας τη φράση: «Και αυτοί έχουν υποφέρει. Επειδή η Γερμανία φέρει το μεγαλύτερο βάρος των πολιτικών λιτότητας, ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλο πολύ επιθετικά. Και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές».
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος του Έθνους, Χρήστος Οικονόμου, αναφερόμενος στην ερώτηση για την επιστροφή της αξιοπρέπειας, υπογράμμισε: «Η αξιοπρέπεια πολλών Ελλήνων έχει παραβιαστεί. Απλά κοιτάξτε τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας. Το καταλαβαίνω όταν ο κόσμος λέει ότι απλά θέλει να τα βγάζει πέρα και δεν τον νοιάζει τι νόμισμα θα έχουμε». Το Spiegel αναφέρεται και στο βιβλίο του «Κάτι θα γίνει, θα δεις» στο οποίο περιλαμβάνονται 16 ιστορίες από την καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης. «Η Ευρώπη έχει μεταμορφωθεί σε μια τεράστια τράπεζα και οι λαοί της έχουν χωριστεί σε δανειστές και δανειζομένους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η Αγγελική Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτρια ενός μικρού εργοστασίου που απειλείται με κλείσιμο είπε με τη σειρά της. «Με συνέλαβαν επειδή η εταιρεία μου είχε χρέη και δεν μπορούσα να πληρώσω τους φόρους μου. Μου έκλεψαν την τσάντα και όταν πήγα να το αναφέρω στην αστυνομία, με έβαλαν σε ένα κελί. Μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και με κλείδωσαν μέσα. Την επόμενη μέρα πέρασα από αυτόφωρο και πήγα στο δικαστήριο. Ηθελα μια παράταση για να πληρώσω τους φόρους μου, αλλά αυτό δεν επιτρεπόταν. Η όλη διαδικασία με εξευτέλισε».
Τέλος, η Ξένια Κουναλάκη δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων θέλουν να τη χώρα εντός ευρωζώνης.
«Ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς δεσμεύσεις. Αλλά η δανειακή σύμβαση απέτυχε, μας έφερε το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυτής που οδήγησε σε μια ανάδειξη του εθνικισμού μέσα στον οποίο η Ευρώπη θεωρείται ως ο νέος εχθρός», είπε η κ.Κουναλάκη.

Παράλληλα, δήλωσε ανήσυχη ότι η «Ευρώπη, εκτός των άλλων, σημαίνει και συμβιβασμός. Δεν πρόκειται για το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βγουν νικητές». Όσο για τη νέα κυβέρνηση εξέφρασε αρνητική άποψη, τονίζοντας: «Θεωρώ ότι η συνεργασία με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές είναι απαράδεκτη. Δεν μου αρέσουν τα ανοίγματα στη Ρωσία. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν πέτυχε στο να πιέσει αρκετά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: