Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η κυβέρνηση

tsipras

Μεταξύ της πίεσης από τους εταίρους, για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και της έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία στο Eurogroup οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές κινούνται σε τεντωμένο σκοινί καθώς η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει άμεσα προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα «κόκκινα» δάνεια, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ...

Τα νομοσχέδια
Τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν στη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια.
Πρώτα από όλα, εντός της ημέρας, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Θα  περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ενώ θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.
Το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβερνητικής ατζέντας είναι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για ην προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες η αντικειμενική αξία των οποίων δεν θα ξεπερνά τις 300.000€.
Τέλος, την Πέμπτη κατατίθεται το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.
Στο κόκκινο οι σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών
Εν τω μεταξύ στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, καθώς οι Ευρωπαίοι ερμηνεύουν ως «μονομερείς ενέργειες» τις ενέργειες της κυβέρνησης. Από την πλευρά του το Μαξίμου θεωρεί ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θεωρούνται συμβατές με την συμφωνία με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αντιδράσεις από την Ευρώπη.
Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ  για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε την εν λόγω πρωτοβουλία «ατυχή επιλογή», συνδέοντας τέτοιου είδους επιλογές με το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ώστε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες Μαρτίου και Απριλίου.
Σόιμπλε: Θα υποστούν τις συνέπειες οι Έλληνες αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Berlin direkt» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα υποστεί τις συνέπειες.
«Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους ή οπουδήποτε αλλού. Εμένα με ενδιαφέρει το σε τι έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις δημόσιες δηλώσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης. «Αν ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση την συμβουλή μου, θα έλεγα: συμπεριφερθείτε έτσι ώστε να βρείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, διότι χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών. Έτσι όπως συμπεριφέρονται ή έτσι όπως αυτό εκλαμβάνεται στα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχω την αίσθηση ότι ενισχύεται πραγματικά η εμπιστοσύνη και αυτό με αφήνει άναυδο, διότι κατά την δική μου άποψη, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», τονίζει.
Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
Διχασμός υπήρξε στην διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του γραμματέα, ο υποδειχθείς από τον Αλέξη Τσίπρα, Τάσος Κορωνάκης εξελέγη λαμβάνοντας 102 ψήφους. Ωστόσο ο Λαφαζάνης «κατέβασε» ανθυποψήφιο, τον Αλέκο Καλύβη ο οποίος πήρε 64 ψήφους.
Επιπλέον, η Αριστερή Πλατφόρμα, «κατέβασε» πρόταση-τροπολογία ενάντια στο πακέτο της συμφωνίας και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη η οποία ανέφερε: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup».
Ενώ επέκριναν την λειτουργία του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως οι πιο κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα θεσμικά όργανα του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: