Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ακόμα και υπουργοί «πιέζουν» Τσίπρα για Βαρουφάκη

2252178

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από τις θέσεις που εκφράζει δημόσια τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Βαρουφάκης, κυρίως για την άμεση και έμμεση φορολογία.


Προς το παρόν οι αντιδράσεις περιορίζονται κυρίως σε σχόλια όπως, «ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει προσωπικές απόψεις», για την επιβολή έκτακτης εισφοράς, αύξηση του ΦΠΑ σε κάποιο αγαθό και για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ...

Ωστόσο, στους κυβερνητικούς κύκλους δεν λείπουν και οι πιο έντονες εκφράσεις αμηχανίας ή και δυσφορίας για τα όσα υποστηρίζει δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του iefimerida.gr σε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, για το τι ακριβώς σημαίνουν τα όσα δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, η απάντηση ήταν η εξής: «Ρωτήστε τον ίδιο τον υπουργό».
Ο πρόεδρος της Ένωσης εφοριακών υπαλλήλων Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο Mega, δεν δίστασε να καταδικάσει τα όσα συνεχίζει να δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης περί έκτακτης εισφοράς, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός κυβερνητικής γραμμής και προγραμματικών δηλώσεων.
Οι κακές γλώσσες λένε πάντως πως μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ της οδού Νίκης, όπου βρίσκεται ο Γ. Βαρουφάκης και της Καραγιώργη Σερβίας, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της Ν. Βαλαβάνη και της Κ. Σαββαϊδου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καραγιώργη Σερβίας έχει ποντάρει πολλά στο κίνητρο που προβλέπει ότι αν κάποιος πληρώσει το 50% της οφειλής, μπορεί να εξοφλά το υπόλοιπο 50%, σβήνοντας δηλαδή και μέρος του κεφαλαίου της οφειλής.
Ο Γ. Βαρουφάκης με δηλώσεις του στο Associated Press προκάλεσε, όμως, σύγχυση, αφού τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» του κεφαλαίου των οφειλών. Πηγές του οικονομικού επιτελείου, σημειώνουν, όμως, ότι μόνο εάν υπάρξει ανυπέρβλητο συνταγματικό κώλυμα, δεν θα συμπεριληφθεί αυτό το κίνητρο του 50% στη ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: