Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Εκνευρισμός από τις πιέσεις και πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας


Ποιες οδηγίες δίνει ο πρωθυπουργός στον Γιάνη Βαρουφάκη και τι ετοιμάζει ο υπουργός οικονομικών για να ξεπεράσει την άρνηση των δανειστών

Εκνευρισμός επικρατεί στο Μαξίμου από την στάση των ευρωπαίων εταίρων που πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση κλείνοντας την κάνουλα της χρηματοδότησης.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας  κάλεσε τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι  να αναλάβει τις ευθύνες του.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές...
πηγές τονίζουν με αφορμή το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ότι:  «Η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroupτης 20ης Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι. Η ελληνική πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών».
Στο Μαξίμου οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο είναι συνεχείς.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του, από τους οποίους ζητάει να χαλαρώσουν το ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα..
Οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές σημειώνουν: «Την Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ. Μέσα στην εβδομάδα ακούστηκε ότι οι προτάσεις απορρίφθηκαν σε μία υποτιθέμενη συνεδρίαση του EW-Group. Σήμερα, ακούγεται ότι θα απορριφθούν επειδή δεν συνεδρίασε το EW-Group. Αυτά είναι σενάρια εκτός πραγματικότητας. Η διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται».
Στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως οι «Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», καθώς η δόση στο ΔΝΤ ύψους 310 εκ ευρώ πληρώθηκε κανονικά. «Ομαλή ροή θα υπάρξει και στις δύο υπόλοιπες εκδόσεις που υπάρχουν μέσα στον Μάρτιο. Η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Ας μην… ανησυχούν, λοιπόν.»
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα δει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: