Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ο Σαμαράς πέταξε το γάντι στους δελφίνους: «Όποιος θέλει ας με αμφισβητήσει και ας πάρει την ευθύνη να προκαλέσει τις διαδικασίες»

ImageHandlerΝτόρα Μπακογιάννη: "έπρεπε να παραιτηθείς όπως όλοι οι αρχηγοί που έχασαν εκλογές... θέλω συνέδριο για να τα συζητήσουμε όλα

«Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα». Με την φράση αυτή , ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας του τις προθέσεις του όσον αφορά την παραμονή του στη ηγεσία της παράταξης.
Πέταξε μάλιστα το γάντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους , προκαλώντας τους  ευθέως:
«όποιος θεωρεί ότι θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το κάνει τώρα και να προκαλέσει και τις καταστατικές διαδικασίες τις οποίες τις γνωρίζετε όλοι σας»
Ο κύριος Σαμαράς απέρριψε  το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας αντ’ αυτού την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «να τελειώνουμε με την εσωστρέφεια γιατί αν την αφήνουμε να υφέρπει θα κάνουμε καλό στον ΣΥΡΙΖΑ»
Ντόρα: “έπρεπε να παραιτηθείς, όπως όσοι έχασαν εκλογές”
Θέμα ηγεσίας άνοιξε η Ντόρα Μπακογιάνη, η οποία επέκρινε την πολιτική Σαμαρά, ζήτησε Συνέδριο για να τεθούν όλα τα θέματα και είπε:
“Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας. Αυτά σας τα λέω χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Σας τα λέω διότι έχω περάσει 25 χρόνια της ζωής μου μαχόμενη γι’ αυτήν την παράταξη, πλην των δυο που ήμουν διαγραμμένη επειδή υποστήριζα αυτά που εσείς αργότερα υιοθετήσατε…”
Η πρώην υπουργός ζήτησε την άμεση διεξαγωγή Συνεδρίου:
“Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα: η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα…”
Και απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Ν.Δ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε απορρίψει την ιδέα του Συνεδρίου λέγοντας ότι το κόμμα θα βυθιζόταν σε εσωστρέφεια, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε δεικτικά: “…Εφόσον ορισμένοι επικαλούνται το καταστατικό, κ. Πρόεδρε, θα πω το εξής: Πολλές φορές την τελευταία περίοδο το κόμμα λειτούργησε εκτός του καταστατικού, με εξωθεσμικές διαδικασίες και μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Είναι υποκρισία τώρα να κρυφτούμε πίσω από αποστεωμένες ρυθμίσεις ενός καταστατικού που προβλέπει ότι ο πρόεδρος του κόμματος άπαξ και εκλέγεται, παραμένει ισοβίως  περίπου ως Μητροπολίτης, διότι δεν υπάρχει θητεία…”
Για να προσθέσει: “Κι επειδή θ’ ακούσω το επιχείρημα ότι η στιγμή ίσως να μην είναι η κατάλληλη, η άποψή μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι η εξής: δυστυχώς τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που κατάλληλη στιγμή – με την έννοια που ξέραμε παλιά – δεν θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον. Άρα φοβούμαι ότι το επιχείρημα είναι φύλλο συκής για να αποφύγουμε μία συζήτηση που έχει αργήσει 4 χρόνια”.

Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ωστόσο αμέσως μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά αποχώρησε, όπως είχαν διαρρεύσει συνεργάτες του, τις προηγούμενες ημέρες. Μαζί του αποχώρησε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: