Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Η αμετροέπεια του Γ. Βαρουφάκη


Με ύφος καθηγητή που νομίζει ότι απευθύνεται σε αμφιθέατρο, ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης αρνήθηκε στην πρόσφατη (σ.σ. και μία από τις σπάνιες) επίσημη παρουσία του στο υπουργείο να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δίδοντας τον λόγο μόνο σε υπηρεσιακούς. 


Μάλιστα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «αγενή» δημοσιογράφο που επέμενε προτρέποντάς τον να … γίνει συγγραφέας.
Έχουμε λοιπόν φτάσει στο απίστευτο...
σημείο να «φιμώνονται» οι δημοσιογράφοι όταν επιχειρούν να κάνουν το  αυτονόητο, να απευθύνουν ερωτήσεις. Και τούτο όταν  κρίσιμα γεγονότα με επίκεντρο τον ίδιο τον ΥΠΟΙΚ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Και τούτο όταν παράλληλα διαμορφώνεται ένα ακόμη «ειδικό» σκηνικό: οι διαπιστευμένοι να πρέπει να αρκούνται σε άτυπες ενημερώσεις δια… αντανακλάσεως μέσω του Μεγάρου Μαξίμου…   

Η στιχομυθίαΗ στιχομυθία είναι χαρακτηριστική: ο υπουργός απάντησε στον δημοσιογράφο που είπε «εμείς τι θα κάνουμε δηλαδή που είμαστε δημοσιογράφοι;» ότι «θα γράφετε άρθρα, θα κάνετε εκπομπές, μπορείτε να γράψετε κι ένα βιβλίο αργότερα...». Όταν ο συνάδελφος  επέμενε ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά στις συνεντεύξεις Τύπου....» του είπε «ναι αλλά μην είστε ανάγωγος αυτή τη στιγμή. Δεν είναι συνέντευξη τύπου αυτή»….

Ο διάλογος από την παρουσίαση των νέων Γενικών Γραμματέων στο υπουργείο Οικονομικών, μία από τις πολύ λίγες- μετρημένες ευκαιρίες για επίσημες δηλώσεις στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ του κατά τα λοιπά λαλίστατου υπουργού. 





Λαλίστατος Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης  έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο δηλώσεων/ συνεντεύξεων σε ξένα και ελληνικά μέσα. Μόνο που αυτό δεν ισχύει και για τις επίσημες τοποθετήσεις – διευκρινήσεις προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, σε αυτούς που παρακολουθούν χρόνια τώρα τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Είναι αναγκασμένοι να αρκούνται πολλές φορές στην πληροφόρηση που  λαμβάνουν δια… αντανακλάσεως (και προφανώς με χρονική υστέρηση) από άτυπες ενημερώσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς τους εκεί διαπιστευμένους συντάκτες. Ενημερώσεις για εξαιρετικής σημασίας οικονομικά γεγονότα όπως η λίστα Βαρουφάκη, η ελληνική επιστολή προς τους δανειστές,  για όλα τα πολύ κρίσιμα βήματα των διαπραγματεύσεων  που γίνονται με επίκεντρο τον ίδιο τον υπουργό Γ. Βαρουφάκη.


της Δήμητρας Καδδά
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: