Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Σημείο «μηδέν» για την κυβέρνηση: Φόβοι για ρευστότητα και οικονομία – Ποιος θα είναι ο αντιπερισπασμός Βαρουφάκη

baroufakis  tsipras

Οι εξελίξεις στην οικονομία είναι το κρίσιμο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. 


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζει ότι οι επόμενες μέρες είναι οι πλέον κρίσιμες καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους τις κοστολογημένες προτάσεις της ελληνικής πλευράς από...
τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο έγινε, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, μαραθώνια σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου της Οικονομικής πολιτική.
Στην κυβέρνηση «μαζεύουν» σιγά σιγά τα ευνοϊκά μέτρα καθώς και τις μειώσεις φόρων, που εξαγγέλθηκαν, είτε από τον ίδιο είτε από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης.
Απώτερος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι -και αφού ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία εντός του Σαββατοκύριακου- να ξεπεράσει τις «γκρίζες ζώνες» της διαβούλευσης.
Το εναλλακτικό σχέδιο Βαρουφάκη
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Από εκδήλωση στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε την διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρχει αρνητική εξέλιξη. Υπάρχει όμως εναλλακτική για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο».
Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ταμειακή ρευστότητα μέχρι και τον Ιούνιο για να μην υπάρξει κίνδυνος να θιγούν μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις.
Μία λύση είναι το Δημόσιο θα κλείσει τις κάνουλες πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Για ακόμη μια φορά δηλαδή το κράτος δεν θα πληρώσει τα χρωστούμενα, εκμεταλλευόμενο ως και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ στα Ταμεία.
Παράλληλα θα συνεχιστεί ο εσωτερικός δανεισμός στα πρότυπα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γιάννη Στουρνάρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές πως κρατάει το «κλειδί» των διαπραγματεύσεων και παράλληλα, περιμένει να βγει «λευκός καπνός» για να ανοίξει τα η στρόφιγγα της ρευστότητας.
Τι λέει η Κομισιόν
«Μόνο αν η Αθήνα παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό, που να είναι συμβατό με το πρόγραμμα, θα έχει θετικό αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Δευτέρας» τονίζουν πηγές της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας το ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικό δύσκολο για την ελληνική αντιπροσωπεία αν μείνει στις περιγραφές αξόνων.
Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε στο Euroworking Group της Τετάρτης, λόγω του ότι το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης για τις επόμενες εβδομάδες δεν απασχολεί μόνο την Αθήνα αλλά και τους εταίρους.
Επί της ουσίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογο τους ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μόνο αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό και άμεσα εφαρμόσιμο μπορεί να «σπάσει» η δόση των 3,6 δισ ευρώ που εκκρεμεί από τους Ευρωπαίους, ενδεχόμενο που δεν μοιάζει πιθανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: