Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Λάθος η γραμμή σύγκρουσης με Ντράγκι

Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας για μία ακόμη φορά εκτιμήσει λανθασμένα τη στάση των εταίρων και των «θεσμών», δείχνει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις και αντιδρά σπασμωδικά επικοινωνιακά, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. 

Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη πως «στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ δεν ενσωματώθηκε η συμφωνία του Eurogroup» - μία σαφής μομφή κατά του κ. Ντράγκι - αντανακλά την...
απογοήτευση από την διαψευθείσα προσδοκία ότι ο διοικητής της ΕΚΤ θα έκλεινε το μάτι προς την Ελλάδα.
Για έναν περίεργο λόγο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζουν και οι ίδιοι αλλά και οι εταίροι προκειμένου να δικαιολογηθούν και να διευκολυνθούν αντιστοίχως εντός και εκτός Ελλάδας οι συμβιβασμοί, οφείλουν να τα αποδέχονται και να τα υιοθετούν και οι θεσμικοί φορείς. 

Κι όμως, ο κ. Ντράγκι ουδέποτε έχει δείξει σημάδια εκτροπής από το καταστατικό της ΕΚΤ και αν μη τι άλλο δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν έχει συνδράμει την ελληνική πλευρά εξαντλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τα όρια της ελαστικότητας. Σε κάθε περίπτωση έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι τα θέματα που οφείλουν να επιλύουν οι πολιτικοί, δεν μπορούν να τα πετούν ως μπαλάκι στην ΕΚΤ.
Η παροχή του ελάχιστου ποσού των 500 εκατ. ευρώ ως πρόσθετο ELA που σηματοδοτεί και την «οροφή» της δυνατότητας άντλησης ρευστότητας σε αυτή την φάση, σε συνδυασμό με την κατηγορηματική άρνηση να δεχθεί η ΕΚΤ την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων πέραν του ποσού των 15 δισ. ευρώ, προφανώς αγχώνουν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. Καθώς γνωρίζει ότι πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ή όπως χαρακτηριστικά έλεγε τραπεζίτης «πλέον... κολυμπάμε στην... υγρασία» θέλοντας να δείξει τα ασφυκτικά όρια ρευστότητας.
Σε αυτά τα δεδομένα όμως έρχεται να προστεθεί και η αυστηρή σύσταση του κεντρικού τραπεζίτη να μην αλλοιωθούν τα κεφάλαια των τραπεζών από παρεμβάσεις στα assets τους. Επί της ουσίας αυτό βάζει φρένο στις προθέσεις της κυβέρνησης για ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μέσω εκτίναξης των τραπεζικών επισφαλειών, αλλά «ακουμπά» και τον σχεδιασμό για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Γεγονός που κάνει την κυβέρνηση να νιώθει πλέον ακόμη εντονότερα τη «θηλιά» στο λαιμό ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης. Και να αντιδρά εντελώς λανθασμένα και μάλιστα δια στόματος ενός υποτίθεται πιο πράου στελέχους της.

Πάντως, πηγές στην ΕΚΤ αναφέρουν ότι αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες εξερράγησαν όταν ενημερώθηκαν για τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί δεύτερων σκέψεων όσον αφορά τις οφειλόμενες δόσεις προς την ΕΚΤ. 

Ο υπ. Οικονομικών είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι θα καλυφτούν οι υποχρεώσεις ιδίως προς το ΔΝΤ ενώ όσον αφορά την ΕΚΤ θα συζητηθεί το θέμα. Και δεν κρύβουν ότι περίμεναν και τον κ. Ντράγκι πιο οξύ στις δηλώσεις του σε σχέση με την Ελλάδα. 
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι από εκείνη τουλάχιστον την πλευρά, δεν πρόκειται να υπάρξει έξτρα ανοχή. Και είναι βέβαιο ότι η επιλογή για σύγκρουση με τον κεντρικό τραπεζίτη θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να υπάρξει αναδίπλωση, γιατί δεν προμηνύει τίποτε καλό.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
dimitris.papakonstantinou@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: