Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Γάλλοι ειδικοί: Αυτοκτόνησε ο πιλότος του μοιραίου Αirbus!

Σοκάρουν οι νέες εκτιμήσεις για την τραγωδία
Μελετημένη απόφαση η βουτιά των 32.000 ποδών, λένε

Ο κυβερνήτης ήταν μέσα στο πιλοτήριο
Ο συγκυβερνήτης κλειδωμένος έξω, σύμφωνα με την Le Monde

Γερμανοί οι δυο πιλότοι αναφέρει η Bild
Συγκλονιστικοί ήχοι από το μαύρο κουτί
Δίνει συνέντευξη το μεσημέρι ο γενικός εισαγγελέας Μασσαλίας...

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα τελευταία δραματικά λεπτά της μοιραίας πτήσης του Airbus της Germanwings που συνετρίβη την Τρίτη το πρωί στις γαλλικές Αλπεις, κοντά στο χωριό Μπαρτσελονέτ, με 150 επιβαίνοντες. Ακόμη πιο σοκαριστές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα αίτια της τραγωδίας...
Κλείστηκε έξω από το πιλοτήριο
Μετά την αποκάλυψη των New York Times ότι από την ανάλυση των δεδομένων του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους προκύπτει ότι ο ένας εκ των δύο πιλότων βγήκε για λίγο έξω από το πιλοτήριο και δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει σε αυτό, καθώς στο μεσοδιάστημα προφανώς ο άλλος (που είχε μείνει μέσα) την κλείδωσε και ότι ακολούθως άρχισε η βουτιά των 32.000 ποδών, έρχονται οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών για το τι μπορεί να συνέβη.
Αρρώστησε ή αυτοκτόνησε!
Μιλώντας στο AFP, Γάλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι με δεδομένο πως ο ένας εκ των πιλότων έμεινε μόνος του στο πιλοτήριο για αρκετά λεπτά, καθώς και ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε τροχιά καθόδου επί εξίσου πολλλά λεπτά, δύο μπορεί να είναι τα ενδεχόμενα: Ή ο πιλότος που είχε μείνει μόνος του στο πιλοτήριο να ήθελε να αυτοκτονήσει ή να αρρώστησε ξαφνικά, με το δεύτερο να φαίνεται λιγότερο πιθανό, καθώς οι προσεκτικοί χειρισμοί που απαιτούνταν για να αρχίσει την καθοδική του πορεία το Airbus δεν θα μπορούσαν να γίνουν από έναν άνθρωπο σε τέτοια κατάσταση.
«Το να πετάξεις κατευθείαν πάνω στο βουνό δεν βγάζει νόημα», σημειώνει ένας από τους ειδικούς και προσθέτει: «Είτε πρόκειται για μία μη φυσιολογική αλλά απολύτως συνειδητή απόφαση των πιλότων, είτε δείχνει ότι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στην πτώση για κάποιο λόγο».
Κι άλλη ανατροπή -Ο έμπειρος κυβερνήτης στο πηδάλιο
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτός ο πιλότος που είχε βγει από το πιλοτήριο και εν συνεχεία κλειδώθηκε απέξω ήταν ο έμπειρος πιλότος, ενώ αυτός που είχε μείνει στο πηδάλιο ήταν ο άπειρος συγκυβερνήτης. Ωστόσο, νωρίς το μεσημέρι ήρθε η ανατροπή και αυτών των δεδομένων με την Le Monde να μεταδίδει πως τελικά αυτός που κλειδώθηκε απέξω ήταν ο άπειρος πιλότος και ότι στο πηδάλιο είχε μείνει ο έμπειρος κυβερνήτης του αεροσκάφους.
Πάτρικ Σ. και Ανδρέας Λ. τα ονόματα των πιλότων
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είναι παστέρας δύο παιδιών και ονομάζεται Πάτρικ Σ. (Patrick S.), ενώ ο συγκυβερνήτης ζούσε με τους γονείς του στην Ανατολική Γερμανία και συγκεκριμκένα στην περιοχή Montabaur της Ρηνανίας και ονομάζεται Ανδρέας Λ. (Andreas L.). Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συγκυβερνήτης διατηρούσε και σπίτι και στο Ντίσελντορφ.
Οι ανατριχιαστικοί ήχοι στο μαύρο κουτί
Σημειώνεται ότι, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, οι ήχοι που έχει καταγράψει το μαύρο κουτί του αεροπλάνου είναι οι εξής:
Στην αρχή μια χαλαρή συνομιλία μεταξύ των πιλότων.
Μετά το ένα κάθισμα να πηγαίνει προς τα πίσω, την πόρτα να ανοίγει και μετά να κλείνει.
Ακολούθως ο πιλότος που είχε βγει έξω, χτυπά την πόρτα και αφού αυτή δεν ανοίγει προσπαθεί με μεγαλύτερη δύναμη την ανοίξει, προσπαθεί να τη σπάσει.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι στη συνέχεια ακούγεται το σήμα κινδύνου ότι το αεροσκάφος πλησιάζει προς το έδαφος...
(διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι τρεις ημέρες μετά την τραγωδία η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των πιλότων, ούτε έχει αναφερθεί στην καταγωγή τους. Τα μόνα γνωστά στοιχεία για αυτούς είναι ότι ο κυβερνήτης (που κλειδώθηκε απ' έξω) ήταν εξαιρετικά έμπειρος, με πάνω από 6.000 ώρες πτήσης και τουλάχιστον 10 χρόνια στη Lufthansa και την Germanwings, και ότι ο συγκυβερνήτης είχε προσληφθεί στην τελευταία το 2013 και ότι είχε στο ενεργητικό του μόνο 630 ώρες πτήσης, αλλά και μια αναφορά της Bild το μεσημέρι της Πέμπτης ότι και οι δυο τους ήταν Γερμανοί.
Μπορεί ο πιλότος να κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο;
Ωστόσο, έμπειροι πιλότοι μιλώντας στη Daily Mail τονίζουν ότι υπό κανονικές συνθήκες το πλήρωμα έχει έναν κωδικό πρόσβασης έκτακτης ανάγκης τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μπει στο πιλοτήριο σε περίπτωση που η πόρτα είναι κλειδωμένη.
Την είσοδό τους, με τη χρήση του κωδικού, μπορεί να μπλοκάρει μόνο κάποιος από το εσωτερικό του πιλοτηρίου, αν εκ προθέσεως απενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα.
Και αυτό το δεδομένο συνηγορεί υπέρ του σεναρίου της  αυτοκτονίας, αλλά κατά τη Daily Mail δίνει πόντους και στο σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης. 
(Διαβάστε περισσότερα και δείτε και το σχετικό βίντεο ΕΔΩ)
Ντεντέκτιβ της Ιντερπόλ στη Γαλλία
Εντωμεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό τέσσερις ειδικοί από την Ιντερπόλ συνδράμουν ήδη την προσπάθεια των Γάλλων ειδικών που προσπαθούν να δώσουν λύση στο μυστήριο γιατί κλείδωσε η πόρτα του πιλοτηρίου.
Εξαλλοι οι κάτοικοι με το σενάριο της αυτοκτονίας
Στο μικρό χωρίο Σεν λεζ Αλπ ο θυμός ανεβαίνει. Η θεωρία μιας αυτοκτονίας του πιλότου που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους εξέπληξε δυσάρεστα τους κατοίκους του μικρού χωριού και προκάλεσε αμηχανία.
«Είναι ντροπή, σκάνδαλο!» δηλώνει κάτοικος της περιοχής, δύο χιλιόμετρα από τη συντριβή.
«Τι σημαίνει να δημοσιεύεις τέτοια πράγματα χωρίς προσοχή, σκέφτονται καθόλου τις οικογένειες; Είναι έξαλλη. Είναι ασεβές και άρρωστο. Καλά θα κάνουν να σιωπήσουν» λέει κάποια άλλη.
«Εγώ τώρα έσβησα την τηλεόραση, τελείωσε» δηλώνει κάτοικος διπλανού χωριού.
Ωστόσο, δημοτικός σύμβουλος της γειτονικής πόλης Βερνέ δείχνει σαν να το περίμενε. «Πάντα πίστευα ότι είτε πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα είτε για αυτοκτονία. Είναι αδύνατο να μην είναι συνειδητή πράξη, το αεροπλάνο θα μπορούσε να αποφύγει το βουνό, αλλά πήγε κατευθείαν επάνω του» δηλώνει.
Η πρόεδρος της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, Μαριόν Κοτερίλ, υπεύθυνη να στηρίξει ψυχολογικά τις οικογένειες των θυμάτων, δηλώνει ότι αυτή η θεωρία της αυτοκτονίας δεν αλλάζει σε τίποτα το πρόγραμμά της.
«Οπως πάντα κυκλοφορούν τόνοι πληροφοριών, οι οικογένειες δεν φταίνε σε τίποτα, αυτό είναι εξάλλου ένα από τα πράγματα που πρέπει να αναλαμβάνουμε οι ειδικοί, τις πληροφορίες. Στον πόνο προστίθεται πάντα ο θυμός και αυτή η πληροφορία για αυτοκτονία μάλλον θα επιδεινώσει το αίσθημα του θυμού». Πηγή Le Figaro
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: