Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Με ποιον θα κάνει ρήξη ο Βαρουφάκης;

Ο Βαρουφάκης βρέθηκε στα Χανιά και ανταποκρίθηκε με θέρμη, στις δηλώσεις στήριξης του «λαού» του. 

Ζήτησε κιόλας, με την «δημιουργική ασάφεια» που τον διακρίνει, στήριξη και μετά τη «ρήξη». 

Και φυσικά, ξεκινήσαμε όλοι τις ερμηνείες  του «χρησμού» που η σύγχρονη εθνική μας «Πυθία» ξεστόμισε...
 

Πριν όμως, ξεκινήσουμε την αποκωδικοποίηση του μηνύματος θα πρέπει να αναζητήσουμε  αν μιλούσε ο «υπεύθυνος» ΥΠΟΙΚ, ως μέλος της κυβέρνησης ή ο γεννημένος «επαναστάτης» Γιάνης, που είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για συγκρούσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα θα μας διαφωτίσει. Αρκεί βέβαια, να λάβουμε αυτή υπόψη και όχι τους
αφηγηματικούς συνειρμούς  που χαρακτηρίζουν τον πολιτικό λόγο, κυρίως μετά τις εκλογές. 

Στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει πρόθεση για έξοδο της χώρας από την Νομισματική Ένωση. Κανείς από τους Ευρωπαίους δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια πρώτη τρύπα στον μεγάλο κουμπαρά, ενόψει μάλιστα σημαντικών μοχλεύσεων και αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν τεράστια υπομονή μέχρι να λογικευτούν οι μαθητευόμενοι μάγοι της Ελλάδας. 

Δεν θα μείνουν όμως με σταυρωμένα χέρια. Πρώτον, θα εξασφαλίσουν τη στήριξη των τραπεζών για να μην καταρρεύσουν και δεύτερον, θα εκβιάζουν συνεχώς με τον εξαναγκασμό, στη στάση εσωτερικών πληρωμών. Το πλήγμα βέβαια, για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλο αλλά δεν μένουν και πολλές επιλογές. Γεγονός αποτελούν οι πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες ως αποτέλεσμα της αδυναμίας ελληνικών επιχειρήσεων να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το συνολικό τίμημα των παραγγελιών τους.

Έτσι, περιμένοντας ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις, θα οδηγήσουν στον «εξευρωπαϊσμό» του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει βέβαια, να κρατήσει την εξουσία. Γιατί κάποια στιγμή, θα τελειώσει η «επαναστατική» περίοδος και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Αυτές όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα αρέσουν στο «λαό» που άλλα περίμενε και άλλα θα δει να του συμβαίνουν. 

Από την άλλη, τα ποσοστά των Ελλήνων που δεν θέλουν να απαρνηθούν το ευρώ είναι από τα πιο υψηλά της ευρωζώνης. Ο σούπερ Γιάνης λοιπόν, γνωρίζει καλά ότι δεν τον εξουσιοδότησε κανείς για καμία ρήξη. Έχει φαντάζομαι, επίγνωση πως το κόμμα στο οποίο στρατεύτηκε, κέρδισε τις εκλογές από την εκδικητικότητα του ελληνικού λαού απέναντι στους «Σαμαροβανιζέλους» και όχι από επιθυμία σύγκρουσης με τους εταίρους. 

Άρα λοιπόν, καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστατήσει η Ελλάδα από τους κόλπους μιας ευρωπαϊκής οικονομίας που αποτελεί για κάθε ελληνική εξουσία, τη μεγάλη «αγελάδα». Που είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να προσφερθεί και να «θρέψει» τα άδεια ελληνικά ταμεία. Δεν είναι τόσο κορόιδα στον ΣΥΡΙΖΑ να απαρνηθούν την δεδομένη στήριξη για να κυβερνήσουν. Εδώ, μέχρι εθνικόφρονες έγιναν, με την Ευρώπη θα τσακωθούν; Δεν είναι τόσο αφελείς. Αρκεί, να βρεθεί βέβαια, ο κατάλληλος μηχανισμός  να αλλάξει ο τρόπος της επικοινωνίας με την κοινωνία, που θα θυμώσει πολύ αν βρεθεί σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. 

Kαταλήγοντας, μάλλον ο Γιάνης  εννοούσε την προσωπική του ρήξη με την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι κι αλλιώς, η φανατική «θαυμάστρια» του είπε «σε στηρίζουμε». Και αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ένας γνήσιος νάρκισσος, σε κάθε ερώτηση, αφορμάται από το απέραντο εγώ του, εύκολα καταλαβαίνει τον προσωπικό αυθορμητισμό του. Οπότε, το πιθανότερο είναι να χάσουμε αργά ή γρήγορα την ευχαρίστηση του «βαρουφάκειου θεάματος» από θέση εξουσίας και να το απολαμβάνουμε πια, ως εξτρεμιστικό θεωρητικό φαινόμενο από την προφυλαγμένη καρέκλα της ακαδημαϊκής κριτικής. 

Αναμένουμε λοιπόν, γενικώς, επαναστάσεις, ρήξεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έως ότου προσαρμοστούν όλοι στον πεζό και άχαρο ρεαλισμό της κανονικότητας. 

Αυτής που την αποζητούν με «καπιταλιστικό στίγμα» οι «ξενέρωτοι» της δημιουργίας και την αποστρέφονται μετά βδελυγμίας οι χαρισματικοί «επαναστάτες» της θεωρίας...


Του Ανδρέα Ζαμπούκα 
azampoukas@gmail.com


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: