Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Συγκλονίζει την Ευρώπη η αεροπορική τραγωδία στις Αλπεις με 150 νεκρούς [εικόνες & βίντεο]

Συγκλονίζει την Ευρώπη η αεροπορική τραγωδία στις Αλπεις με 150 νεκρούς [εικόνες & βίντεο]

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ευρώπη έπειτα από την αεροπορική τραγωδία 


που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στις Γαλλικές Αλπεις και κόστισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους...
Το αεροσκάφος τύπου Α-320 της πτήσης 4U9525 της Germanwings που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ κατέπεσε περίπου στις 11.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στις Αλπεις της Νότιας Γαλλίας κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο Airbus επέβαιναν 144 επιβάτες, 2 πιλότοι και 4 μέλη πληρώματος. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν Ισπανοί, Γερμανοί και Γάλλοι, ενώ εξετάζεται ακόμη ανάμεσα στους επιβάτες να υπήρχαν Βέλγοι και Τούρκοι.
Σοκ από το θάνατο μιας ολόκληρης τάξης και δύο μωρών
Επιπλέον, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 16 Γερμανοί μαθητές, μέλη μιας ολόκληρης τάξης, μαζί με τους 2 δασκάλους τους. Μάλιστα, στο αεροπλάνο φέρεται να βρίσκονταν και δύο μωρά.
Διαλύθηκε εντελώς το Airbus – Συντρίμμια διασκορπισμένα σε τεράστια έκταση
Χαρακτηριστικό της τραγωδίας είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, αλλά και φωτογραφίες, το αεροπλάνο της Germanwings (θυγατρικής της Lufthansa) διαλύθηκε εντελώς και τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μια τεράστια έκταση. Σύμφωνα με τα γαλλικά τοπικά μέσα το μέγεθος των συντριμμιών δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός αυτοκινήτου. 
Η γαλλική Le Monde φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχων που βρίσκονται στην περιοχή οι οποίοι αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχει διαλυθεί σε τουλάχιστον δώδεκα μεγάλα συντρίμμια και το υπόλοιπο έχει γίνει κυριολεκτικά κομματάκια.
«Θα χρειαστούν μέρες για να γίνει η περισυλλογή συντριμμιών και σορών» ανέφερε αξιωματικός της Αστυνομίας, ενώ, ένας άλλος ανέφερε ότι «Προτεραιότητά μας είναι ο εντοπισμός επιζώντων. Αν είχαμε δει κάποιο σώμα να κινείται θα είχαμε επέμβει».
Μηδενικές οι ελπίδες για επιζώντες – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η τραγωδία οι ελπίδες για επιζώντες ήταν μηδαμινές, αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ λέγοντας: « Δεν πρέπει να υπάρχουν επιζώντες».

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις έρευνες, αλλά και ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.
Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε πως στην παρούσα φάση εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και εκείνο της τρομοκρατικής ενέργειας.
Η ανακοίνωση της εταιρείας 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συντριβή, η Lufthansa επιβεβαίωσε την πτώση του αεροσκάφους και γνωστοποίησε ότι εγκατέστησε -με την Germanwings- την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες. 
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη θλίψη της για την τραγωδία, τονίζοντας ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της στρέφονται στους συγγενείς και φίλους των επιβατών και του πληρώματος. Μάλιστα, σε ένδειξη πένθους Lufhansa και Germanwings άλλαξαν σε γκρι τον χρωματισμό των λογοτύπων που χρησιμοποιούν στα social media.
Η πορεία της μοιραίας πτήσης
Σημειώνεται πως το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 10.01 ώρα Γαλλίας από το αεροδρόμιο του «Marigmane» και εκτελούσε την πτήση 4U9525 Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ. Σύμφωνα με την γερμανική Bild η προγραμματισμένη ώρα απογείωσης του αεροπλάνου ήταν 9.35 ώρα Γαλλίας, ωστόσο, υπήρξε καθυστέρηση.
Αυτό είναι το αεροσκάφος που συνετρίβη
«Emergency, emergency» οι τελευταίες λέξεις - Διαψεύδει η Γαλλία
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, το πλήρωμα του αεροπλάνου εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ, οι τελευταίες λέξεις που ακούστηκαν ήταν «emergency, emergency» (έκτακτη ανάγκη) και ο πιλότος ζήτησε να κατέβει σε ύψος και να εκκενωθούν οι αεροδιάδρομοι στο σημείο. 
Ωστόσο, το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στην Γαλλική πόλη Μπαρτσελονέτα.
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή, πάντως, ήταν καλές, άρα προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο η συντριβή να έχει σχέση με κάποια καταιγίδα ή ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.
Αργά το απόγευμα της Τρίτης, πάντως, η γαλλική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της διαψεύδει ότι οι πιλότοι είχαν επικοινωνία και εξέπεμψαν κάποιο SOS.
Εδώ συνετρίβη το Airbus
Οκτώ λεπτά κράτησε η πτώση – Εχασε περίπου 30.000 πόδια ύψος
Τα ερωτήματα που γεννώνται από αυτή τη νέα τραγωδία είναι πάρα πολλά και περισσότερο φως αναμένεται να δώσουν τα μαύρα κουτιά του Airbus, το ένα εκ των οποίων έχει ήδη βρεθεί.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε και ο CEO της Germanwings στη συνέντευξη Τύπου, η πτώση του αεροσκάφους κράτησε τουλάχιστον οκτώ λεπτά.
Το Airbus, πάντως, φέρεται να ανέβηκε απότομα στα 38.000 πόδια και στη συνέχεια να έπεσε στα 6.800 προτού συντριβεί και όλοι αναζητούν τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό.
Θρήνος στα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και του Ντίσελντορφ από συγγενείς των επιβαινόντων
Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που έγινε γνωστή η τραγωδία συγγενείς των επιβαινόντων της πτήσης πήγαν στα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και του Ντίσελντορφ για να ενημερωθούν για το τι έχει συμβεί.
Μετά το άκουσμα των τραγικών ειδήσεων επικράτησε θρήνος, ενώ, τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ήδη φωτογραφίες ανθρώπων να καταρρέουν και να κλαίνε.
Τεράστια κινητοποίηση σε πολύ δύσβατη περιοχή
Τα σωστικά συνεργεία βρέθηκαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις έρευνες συμμετέχουν 400 πυροσβέστες, 200 χωροφύλακες και εννέα ελικόπτερα.
Ωστόσο, το σημείο της συντριβής είναι αρκετά δύσβατο και η πρόσβαση είναι σχεδόν απαγορευτική.
Ειδικοί σημείωναν ότι θα χρειαστούν ειδικές ομάδες διασωστών εκπαιδευμένων σε τέτοιες συνθήκες.
Συντετριμένοι Μέρκελ-Ολάντ-Ραχόι για το δυστύχημα
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες». «Μέσα είχαν επιβιβαστεί 148 άτομα. Οι συνθήκες του δυστυχήματος, που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες, μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιζώντες» δήλωσε συγκεκριμένα ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά υπέθεσε ότι «πιθανόν να υπάρχουν πολλά θύματα να είναι Γερμανοί».
Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε «σοκαρισμένη» σε μια σύντομη δήλωση που εκδόθηκε από την καγκελαρία.
Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνομίλησαν τηλεφωνικώς, ενώ η κα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να μεταβεί στο σημείο της τραγωδίας την Τετάρτη. 
Ομπάμα: Είμαστε σε επικοινωνία με τις γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές αρχές 
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενημερώνεται για την αεροπορική τραγωδία στις Γαλλικές Άλπεις, ενώ σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επικοινωνία με τις γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές αρχές και προσφέρουν βοήθεια. 
Ο Τσίπρας πήρε τηλέφωνο Μέρκελ και Ραχόι
Τα συλλυπητήρια και τη στήριξή του εξέφρασε στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Μαριάνο Ραχόι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: