Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Θέλουν να κάνουν τον Αλέξη φιλελεύθερο!

Η Ευρώπη ζητάει από τον κ. Τσίπρα την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνησή του. 

Είτε το κάνουν επίτηδες είτε δεν έχουν ακόμη καταλάβει ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Να το πούμε κι αλλιώς! 

Το να ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει μία αμιγώς φιλελεύθερη πολιτική είναι σαν να ζητάει κανείς από έναν χριστιανό να πει απέξω το Κοράνι. 

Εκ πρώτης όψεως η στάση αυτή μοιάζει να είναι παράλογη. Σαν να μην...
καταλαβαίνουν ποια ακριβώς είναι η πραγματικότητα σε αυτή την χώρα. Κι όμως! Το πιο πιθανό είναι το ακριβώς αντίθετο! Έχουν καταλάβει εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν υπάρχει σωτηρία για το τελευταίο καταφύγιο της Σοβιετίας στην Ευρώπη και γι αυτό τον λόγο έχουν αποφασίσει να συμπεριφερθούν by the book. 

Αυτό έκαναν από τον περασμένο Αύγουστο με την κυβέρνηση Σαμαρά, αυτό συνεχίζουν τώρα και με την κυβέρνηση Τσίπρα. Λένε το εξής: «Κάντε αυτά που υποσχεθήκατε και εμείς θα βοηθήσουμε». Με άλλα λόγια δεν τους ενδιαφέρει αν έχουμε δεξιά, αριστερή ή εξωγήινη κυβέρνηση. Ζητούν και θα ζητούν σταθερά την τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Στην Αθήνα κάποιοι περιμένουν από τον Σόιμπλε να … τραβήξει την πρίζα και να οδηγηθεί η Ελλάδα στο απόλυτο χάος. Νομίζουν ότι έτσι θα δικαιωθεί η πολιτική τους και θα επιστρέψουν οι ίδιοι στην εξουσία. Κάποιοι άλλοι ονειρεύονται ότι η Γερμανία και οι άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης θα μας στείλουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ ως λύτρα για να μην αυτοκτονήσουμε και να μην συμπαρασύρουμε έτσι την υπόλοιπη Ευρώπη στην καταστροφή. 

Όταν αυτές είναι οι κυρίαρχες απόψεις αυτή την στιγμή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, πόσες πιθανότητες δίνετε να ξεφύγουμε από την κακή μας μοίρα; Μεταξύ της πρίζας του Σόιμπλε και της ταπείνωσης της Γερμανίας από τον Αλέξη υπάρχει και ο δρόμος της δημιουργίας, της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, της πλήρους αξιοποίησης όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων αυτής της χώρας. Υψηλές προσδοκίες για ένα πολιτικό προσωπικό χαμηλής πτήσης… 

Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στην κυρία Μέρκελ. Να μην έχετε ψευδαισθήσεις. Θα είναι γενικόλογες προτάσεις σε ένα κομμάτι χαρτί. Δίχως κοστολόγηση, δίχως στρατηγική, δίχως νόημα. Οπότε κι η Μέρκελ θα βγάλει την δική της λίστα από την δική της τσάντα: «ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ». Μία από τα ίδια! Όχι γιατί δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, αλλά διότι αυτές τις άλλες λύσεις θα πρέπει να τις βρούμε εμείς και όχι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε! 

Επί σειρά ετών ακούμε τις κυβερνήσεις να λένε ότι θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας καταπολεμώντας την φοροδιαφυγή. Είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ποτέ εφευρεθεί προκειμένου να κρυφτούν επιμελώς οι σχέσεις διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με τα οργανωμένα συμφέροντα. Η λύση είναι απλή: Θέσπιση κανόνων που θα ισχύουν για όλους. Αυτό ακριβώς δεν θέλει το πολιτικό σύστημα! Η ισονομία είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της διαπλοκής! 

Θα πάμε, λοιπόν, σήμερα στην Μέρκελ ένα κομμάτι χαρτί που πάνω – πάνω θα λέει «πάταξη της φοροδιαφυγής». Κι έπειτα θα μας φταίει η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και η Γερμανία. Αν εμείς πάμε δίχως μία ουσιαστική πρόταση (περί αυτού πρόκειται), το λογικό είναι να μας ζητήσουν να κάνουμε πράγματα που γνωρίζουμε όλοι ότι είναι αποδοτικά. Όπως ο ΕΝΦΙΑ! 

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να θέλει να κάνει το μεγάλο βήμα του εκσυγχρονισμού της χώρας. 

Το ερώτημα είναι αν μπορεί. 
Για να κάνει κανείς μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι και μεταρρυθμιστής. Μεταρρυθμίσεις δίχως μεταρρυθμιστές δεν γίνονται. 
Αυτό το έχουν καταλάβει στην Ευρώπη. Κάποια στιγμή θα το καταλάβουμε και στην Αθήνα. 
Στο μεταξύ, ας μην ακονίζουν τα μαχαίρια τους στην Συγγρού. Αυτοί έχουν ήδη αποτύχει σε αυτές τις εξετάσεις. 

Θανάσης Μαυρίδης 

thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: