Σάλος από την απόφαση της Δούρου να δώσει από τα αποθεματικά της Περιφέρειας 80 εκατομμύρια ευρώ.
Πήραν 120 εκατ. από τα διαθέσιμα για τα επιδόματα των ανέργων!
Στην εξεύρεση του μεγαλύτερου ποσού των 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζονταν για την καταβολή μισθών Μαρτίου και συντάξεων Απριλίου έχουν προχωρήσει...
ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «πείθοντας» φορείς να τοποθετήσουν μέρος των διαθεσίμων τους στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εν συνεχεία το Δημόσιο παίρνει τα χρήματα από τους ειδικούς λογαριασμούςδιαχείρισης στα πλαίσια συμφωνιών επαναγοράς (repos) που προσφέρουν στους φορείς επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες (2,3 έως 2,5% ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1%) ή τα επενδύει σε έντοκα γραμμάτια.
Χθες ανακοινώθηκε πως από τον ΟΑΕΔ αντλήθηκαν 120 εκατ. ευρώ, από την Αττικό Μετρό 400 εκατ. ευρώ, ενώ συμβολή είχαν και οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ , ΔΕΠΑ και η Περιφέρεια Αττικής.
Το θέμα των αποθεματικών των ταμείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλων φορέων του δημοσίου, τίθεται ξανά μετά την χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να ανοίξει εσπευσμένα λογαριασμό στης Τράπεζα της Ελλάδος καταθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, 80 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε ειδικό λογαριασμό.
Η διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε προκειμένου να ληφθεί η απόφαση προκάλεσε απορίες σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού στελέχη της σημείωναν πως η απόφαση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το γεγονός ότι στεγνώνουν μέρα με τη μέρα τα κρατικά ταμεία και τον σχετικό συναγερμό που έχει χτυπήσει η κυβέρνηση προς πολλές κατευθύνσεις.
Μια σοβαρή πάντως επίπτωση από την πρακτική αυτή του Δημοσίου για την άντληση ρευστότητας είναι η αποδυνάμωση της καταθετικής βάσης των εμπορικών τραπεζών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών στο πεντάμηνο Νοεμβρίου 2014– Μαρτίου 2015 οι καταθέσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ από τα 13,549 δισ. ευρώ στα 10,9 δισ. ευρώ.
Πρέπει να τονισθεί πως τον Ιούλιο 2014 οι καταθέσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης άγγιζαν τα 16 δισ. ευρώ, κυρίως διότι το Δημόσιο είχε καταβάλει μεγάλο μέρος των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεών του προς τους εν λόγω φορείς.
Στη βάση αυτή, η εκταμίευση των δόσεων από τους πιστωτές το ταχύτερο δυνατόν είναι επιβεβλημένη, αφενός διότι θα πρέπει να ευρεθούν χρήματα για την αναχρηματοδότηση εντόκων γραμμάτιων και την αποπληρωμή της δόσης του Απριλίου προς το ΔΝΤ, αφετέρου διότι η ταμειακή εξουθένωση των φορέων της γενικής κυβέρνησης ενδέχεται να προκαλέσει «ντόμινο» προβλημάτων εάν δεν τους επιστραφούν εγκαίρως τα επενδυμένα σε repos χρήματά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου