Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Financial Times: Ο καβγάς Τσίπρα-Ντράγκι στις Βρυξέλλες - Το nein της Μέρκελ στο αίτημα του Πρωθυπουργού

Financial Times: Ο καβγάς Τσίπρα-Ντράγκι στις Βρυξέλλες - Το nein της Μέρκελ στο αίτημα του ΠρωθυπουργούΗ τρίωρη συζήτηση της μίνι Συνόδου Κορυφής πρόχθες στις Βρυξέλλες είχε και στιγμές έντασης, όπως την έντονη αντιπαράθεση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times από αξιωματούχους της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την δημόσια κατηγορία του ότι η ΕΚΤ «στραγγαλίζει»... την ελληνική οικονομία με το να μην επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού εντόκων γραμματίων
Ο Μάριο Ντράγκι, έσπευσε να υπερασπιστεί την στάση του. Οπως αναφέρουν οι FT, ανταπάντησε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη παράσχει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε άμεσες πιστώσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, το δίκαιο της Ε.Ε. δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Εξ αυτού του λόγου εμποδίζει την αύξηση σε δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά επιπλέον T-bills.
Ο κ. Τσίπρας, όπως γράφουν οι FT προσπάθησε να κερδίσει μια ακόμη δέσμευση από τους ηγέτες της Ε.Ε.:
Να επιτρέψουν να αποδεσμευτεί ένα μέρος από την δόση των 2,7 δισ. ευρώ - και συγκεκριμένα το 1,8 δισ. ευρώ που αποτελούν τα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγοράστηκαν από την ΕΚΤ το 2010. Ζήτησε μάλιστα να εκταμευτούν άμεσα, αν εφαρμοστεί ένα μέρος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η Ανγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε σφοδρά στην ιδέα. Οπως ξεκαθάρισε αμέσως μετά τη σύνοδο Κορυφής στην συνέντευξη τύπου τα κέρδη θα διανεμηθούν μόνο όταν εγκριθεί ολόκληρο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: