Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Economist: Η Ελλάδα βαδίζει τρεκλίζοντας στην καταστροφή

New Picture

Ο Orwell θα ήταν υπερήφανος με τη διγλωσσία του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Economist, στο οποίο τονίζει πως οι ηγέτες της Ελλάδας φαίνονται πολύ λίγοι μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε στη βουλή ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Κι αμέσως μετά προέτρεψε...
τα μέλη του κοινοβουλίου να ψηφίσουν έναν νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, ο οποίος προέβλεπε δωρεάν σίτιση και επιδοτούμενη ενέργεια στις ευπαθείς ομάδες της Ελλάδας. Επρόκειτο ακριβώς για το είδος των μέτρων, για το οποίο η συμφωνία του Φεβρουαρίου υποχρέωνε την Ελλάδα να συνεννοηθεί με τους πιστωτές της.
Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας καταφτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για μία σύνοδο κορυφής μέσα σε ένα νέφος δυσπιστίας. Η ελληνική κατάσταση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης αλλά είναι στο μυαλό όλων.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Φεβρουαρίου η Ελλάδα πρέπει να συντάξει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα κάποια ψήγματα των χρημάτων του προγράμματος βοήθειας, προκειμένου να μη βυθιστεί η οικονομία της. Αντ’ αυτού όμως οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περνούν το χρόνο τους συμπεριφερόμενοι σαν διασκεδαστές, υπογραμμίζει ο Εconomist.
Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για αποζημιώσεις στο παρελθόν. Ο Υπουργός Άμυνας απειλεί να ανοίξει τις πόρτες της Ελλάδας – και άρα της Ευρώπης – σε φτωχούς και πιθανόν επικίνδυνους μετανάστες από την Μέση Ανατολή. Κι ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών, διόλου προβληματισμένος, εμφανίζεται σε γκλάμουρ φωτογράφιση γαλλικού περιοδικού.
Εν τω μεταξύ, η δουλειά που χρειάζεται για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας δεν έχει καλά καλά ξεκινήσει.Τεχνικά κλιμάκια που έχουν αποσταλεί στην Αθήνα για να ελέγξουν την πραγματική κατάσταση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων αντιμετώπισαν κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις. Κανείς λοιπόν δεν ξέρει ακριβώς πόσο άσχημα είναι τα οικονομικά της Ελλάδας και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της περισσότερο από μερικές βδομάδες. Η λύση φαίνεται να είναι πιο μακρινή από ποτέ.
Σήμερα το απόγευμα ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, θα προεδρεύσει μίας συνάντησης μεταξύ του κ. Τσίπρα και των σημαντικότερων «παικτών» του ελληνικού δράματος: της Άγκελας Μέρκελ, της καγκεραρίου της Γερμανίας, του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup, και του Φρ. Ολάντ, προέδρου της Γαλλίας. Ο κ. Τσίπρας θα έχει άλλη μια ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του τη Δευτέρα, οπότε και θα επισκεφτεί το Βερολίνο μετά από πρόσκληση της Άγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον Economist, ακόμα και το ότι εξασφάλισε αυτές τις συζητήσεις είναι μία κάποια νίκη για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εδώ και καιρό επιδιώκει μία πολιτική λύση στην ελληνική κρίση. Αλλά είναι αρκετά δύσκολο να δει κανείς τι περιμένει να κερδίσει από αυτές, εκτός από το να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη που η κυβέρνησή του κατέστρεψε τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η κ. Μέρκελ ή οποιοσδήποτε άλλος θα αποκλίνει από τη γραμμή στην οποία η Ευρωζώνη έχει με συνέπεια κρατήσει από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία κατά το τέλος Ιανουαρίου: ότι δηλαδή τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Ελλάδας πρέπει να λυθούν πολιτικά στο Eurogroup, αλλά τεχνικά μέσω των θεσμών που κάποτε ήταν γνωστοί ως τρόικα. (η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ).
Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ακόμα να πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει μια ανακούφιση για την Ελλάδα μέσα από την καθαρή δύναμη της πολιτικής του βούλησης. Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί νέες δυνατότητες από τότε που επετεύχθη η συμφωνία του Φεβρουαρίου.
Ο κ. Ντράγκι δε φαίνεται έτοιμος να ενδώσει στις ελληνικές παρακλήσεις και να επιτρέψει περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος για την Ελλάδα. H συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους και το χρέος της Ελλάδας θα επιστρέψει, αλλά δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, αυτά έχουν πλέον μικρή σημασία. Και οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους. Η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει επιτύχει μόνο να κάνει ακόμα πιο αδιάλλακτους τους Ευρωπαίους.
Μαύρα σύννεφα εμφανίζονται παντού, προειδοποιεί ο Economist.
Οι εκροές καταθέσεων επιταχύνονται, τα έσοδα από φόρους μειώνονται, το ΔΝΤ είναι ενοχλημένο, η ΕΚΤ αδιάλλακτη και η Κομισιόν αρχίζει να χάνει την υπομονή της. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λύση στα πρότυπα της Κύπρου για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Eίναι δύσκολο να δει κανείς τι έχει επιτύχει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο Economist. «Αυτοί οι Έλληνες είναι οι πιο ιδιαίτεροι άνθρωποι με τους οποίους έχω δουλέψει» υποστήριξε ένας αξιωματούχος.
Η ελληνική οικονομία καταστράφηκε από την λιτότητα που επέβαλαν τα δύο προγράμματα διάσωσης. Μετά από πέντε χρόνια εκχώρησης της χάραξης πολιτικής στην τρόικα, η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει τον έλεγχο είναι απολύτως κατανοητή. Αλλά δεν μπορεί να επιλύσει το βασικό πρόβλημα: την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. Καμία εντυπωσιακή αντίδραση από τον κ. Τσίπρα δεν θα το αλλάξει αυτό, καταλήγει ο Economist.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: