Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Σώθηκε στο παρά πέντε η ελληνική βιομηχανία!!!



Το πρώτο μεγάλο επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη βιομηχανία είναι γεγονός


Οι κ.κ. Λαφαζάνης και Απόστολου έκλεισαν ένα τεράστιο κενό. Διόρισαν Διευθύνοντα Σύμβουλο στην κρατική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης!!! 
Απομένουν τώρα κάποιες ασήμαντες λεπτομέρειες. Να συμφωνήσει ο Φωτόπουλος στην μείωση του βιομηχανικού ρεύματος. Να «ζεσταθεί» το ΕΣΠΑ. Και να βγουν από τα συρτάρια μια μελέτη 731 σελίδων και 25 προτάσεις για βιομηχανική ανάπτυξη σε συνδυασμό με λύσεις για την ανεργία.
Άλλη, εντελώς ασήμαντη...

λεπτομέρεια, είναι ότι στις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ με λεφτά της Ε.Ε. και ο κ. Ντράγκι με λεφτά της ΕΚΤ θα στηρίξουν μέσα στο 2015 βιομηχανικές επενδύσεις προσαρμοσμένες στα σχέδια της Κομισιον για την ευρωπαϊκή βιομηχανική ανασυγκρότηση.

Αυτά όμως στις Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα θα συγκροτήσουμε (αν βρούμε λεφτά) Αναπτυξιακή Τράπεζα ή Ταμείο. Θα την γεμίσουμε με συντρόφους αφισοκολλητές. Και θα μοιράζουμε μικροδάνεια 25.000 ευρώ αν μείνουμε στο ευρώ. Την αντιστοιχία σε δραχμές θα την δούμε μετά...

Έχουμε όμως και το ΕΣΠΑ. Και επειδή η κυβέρνηση διέψευσε τα περί παγωμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ η στήλη στοιχηματίζει ότι πριν τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει ούτε ευρώ από νέα προγράμματα ΕΣΠΑ. Και εάν μέχρι τότε δεν έχουν έρθει τα πάνω – κάτω.

Ο λόγος είναι απλός. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ που προτείνει και η Ελλάδα ως κράτος - μέλος απαιτούν έγκριση από την Κομισιόν.

Για να εγκριθούν αυτά που έχουμε ήδη φτιάξει και προωθήσει στην Κομισιόν πρέπει προηγουμένως να απαντηθούν απορίες και διευκρινίσεις που έχουν ήδη ζητήσει οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σε απαντητική τους έκθεση 70 σελίδων!!!

Αυτό πρακτικά σημαίνει περίπου επαναδιατύπωση των ελληνικών προτάσεων και νέα απαντητική έκθεση από τις Βρυξέλλες που (με ελληνικά δεδομένα) θέλει πάνω από ένα εξάμηνο.

Μέχρι τότε (θα μου πείτε) έχουμε τις λύσεις για την βιομηχανική ανασυγκρότηση στην βάση 25 προτάσεων που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση, στις αρχές του μηνός, από τις Περιφερειακές Βιομηχανικές Οργανώσεις ή και στην μελέτη των 730 σελίδων που παραδόθηκε προ τριετίας στο τότε υπουργείο Ανάπτυξης.

Ξεχάστε το και αυτό. Η ογκωδέστατη μελέτη θα πάει στα σκουπίδια της σημερινής κυβέρνησης καθώς συντάχθηκε σε περίοδο καπιταλισμού... και όχι με προδιαγραφές αριστερής κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας.

Αλλά και η τύχη των 25 προτάσεων των Περιφερειακών Οργανώσεων της Βιομηχανίας παίζεται... για δύο απλούστατους λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα από αυτό που κάποτε λέγαμε ή εννοούσαμε ως υπουργείο Βιομηχανίας ή βιομηχανικής ανάπτυξης και η ανάπτυξη γενικά είναι στα χέρια του Βαρουφάκη (το κύριος το έκοψε μόνος του).

Το τελευταίο «υπουργικό υπόλειμμα»  είναι μια κουτσουρεμένη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας που, με την σημερινή κυβέρνηση, σούρνεται από υπουργείο (Οικονομίας) εις υπουργείο (Ανασυγκρότησης) χωρίς να γνωρίζουν ακόμη και όσοι υπηρετούν στην Γραμματεία ποια είναι τα αντικείμενά τους, τι θα γίνουν οι υπηρεσίες και πως θα λειτουργούν με το σημερινό ελλιπέστατο σχήμα και με την ανυπαρξία εξειδικευμένων τεχνοκρατών.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιος αριστερός υπουργός τολμάει να ασκήσει βιομηχανική πολιτική ιδιωτικών επενδύσεων ώστε να του παραδοθούν οι προτάσεις των εκπροσώπων της βιομηχανίας προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος διάλογος.

Εάν περιμένουμε από τον καθ ύλη αρμόδιο υπουργό Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνη και τους συντρόφους της αριστερής πτέρυγας να αποδεχθούν προτάσεις που συνέταξαν «επάρατες» βιομηχανικές Οργανώσεις καλύτερα να κλείσουν μια ώρα νωρίτερα οι Οργανώσεις πριν τους πάρουν με τις πέτρες και τα μέλη τους.

Δείγμα γραφής λοιπόν για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην βιομηχανική ανασυγκρότηση, τις βιομηχανικές επενδύσεις και την βιομηχανική στήριξη της χώρας στην προγραμματισμένη ευρωπαϊκή βιομηχανική αντεπίθεση είναι μόνο ο διορισμός Διευθύνοντος Συμβούλου στην ΕΒΖ.

Ομολογώ ότι θα στεκόμουνα ίσως στον προχθεσινό «γρίφο» της πολιτικής Λαφαζάνη λόγω της επίθεσης στην ΡΑΕ και της (έστω και φραστικής) κατανόησης του για τις απαράδεκτα υψηλές τιμές προς την ενεργοβόρο βιομηχανική παραγωγή (αντιπροτείνοντας απορρόφηση ανέργων) αλλά και εδώ έχουμε την αριστερή πτέρυγα.

Και όσο τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας είναι στα χέρια των συντρόφων εργατοπατέρων η αριστερή πτέρυγα Λαφαζάνη θα αναγκαστεί... να οργανώσει τρεις ή τέσσερις «Ολομέλειες»... για να παρθεί απόφαση να παραδοθεί το ηλεκτρικό ρεύμα του λαού... στα χέρια της ολιγαρχίας και του καπιταλισμού. Θα καταφέρει να τους πείσει ο κ. Λαφαζάνης;


Του Γιώργου Κράλογλου
george.kraloglou@capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: