Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Υποχώρηση ή... βράχια;

"Η γραμμή μας είναι μία, σταθερή και συνεπής: Δεν πρόκειται να δεχθούμε επιστροφή σε πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε σε μέτρα λιτότητας, δεν δεχόμαστε να ξαναμπει στο τραπέζι το email Χαρδούβελη ούτε να κάνουν κουμάντο οι τεχνοκράτες.
Αυτά τελείωσαν" 

λέει εμφατικά το Μαξίμου για την αποψινή γραμμή που θα τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο κορυφής αλλά και τη... μίνι σύνοδο μετά τη σύνοδο που θα ακολουθήσει, μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και των...
Angela Merkel, Francois Hollande, Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Jean Claude Juncker και Mario Draghi.
"Θα ζητήσουμε πιστή εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση της χώρας"
Αυτό είναι το κατά Μαξίμου ευαγγέλιο των αποψινών συζητήσεων, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα δεχθεί μόνον εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού καταλόγου που έχει εκπονήσει.
Σε ερώτηση του Capital.gr, σε ποιες μεταρρυθμίσεις αναφέρεται, καθώς ως φαίνεται υπάρχει απόλυτη διάσταση στο πώς ορίζουν οι δανειστές τον όρο "διαρθρωτικές αλλαγές" και στο πώς τον ερμηνεύει η Κυβέρνηση, πηγή του Μαξίμου, διευκρίνιζε: "έχουμε κατάλογο με εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις. Υφεσιακά μέτρα και περαιτέρω απορρύθμιση οικονομίας και κοινωνίας όμως, δεν θα δεχθούμε".

Ανησυχία


Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, είναι πεπεισμένοι πως στην ευρώπη "αντιδραστικοί και συντηρητικοί κύκλοι" εξυφαίνουν σχέδιο πτώσης της κυβέρνησης προς παραδειγματισμό άλλων χωρών ( και κομμάτων) , με προεξάρχον παράδειγμα, την Ισπανία.
Σύμφωνα ωστόσο με κορυφαίο υπουργό: "Προφανώς και είμαστε ενοχλητικοί ως κυβέρνηση αλλά έχουμε ενα πλεονέκτημα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από εμάς αυτή τη στιγμή στη χώρα. Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε περίσσευμα και όχι έλλειμμα πολιτικού κεφαλαίου". Όπερ σημαίνει, κατά τον ίδιο: "Γνωρίζουν πολύ καλά επομένως ότι δεν έχει νόημα να μας ρίξουν. Πάλι εμάς θα ξαναβρουν μπροστά τους".
Για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση φέρεται να μην το εξετάζει καν: "Δεν περνάει καν από το μυαλό μας. Προτεραιότητα είναι να επιτύχουμε μια συμφωνία βιώσιμη για τη χώρα, χωρίς να χρειαστεί να υποκύψουμε στη λήψη καταστροφικών μέτρων".

Καλύτερα η ρήξη

Η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, βλέπει μπροστά "τοίχο" και πίσω.. γκρεμό. Εκτιμά ότι οι δανειστές θα υποβάλουν τη χώρα σε κινεζικό μαρτύριο, έως ότου την εξαθλιώσουν οικονομικά σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστεί να πει "ναι σε όλα".
Τούτου δοθέντος, οι ριζοσπάστες του κυβερνώντος κόμματος, "πιέζουν" για ρήξη με την Ε.Ε και έξοδο από την ευρωζώνη.
"Απώτερος σκοπός της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας της γερμανοκρατούμενης ΕΕ είναι να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση και πλήρη αθέτηση του ριζοσπαστικού προγράμματός της, ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις των απορρυθμίσεων, από το σημείο που τις άφησε η συγκυβέρνηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ" αναφέρει σε κεντρικό του άρθρο με τίτλο: "η ευρωδικτατορία" πνίγει τη χώρα και τον ελληνικό λαό, ο ιστότοπος iskra, συμπεραίνοντας:
"Ο ελληνικός λαός που δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης οι οποίες επιβάλλονται από τους «ευρωδικτάτορες» και μετατρέπουν τη χώρα σε προτεκτοράτο, είναι αναγκαίο να αντιδράσει αγωνιστικά. Να βάλει τη σφραγίδα τους σε θετικές εξελίξεις και μαζί με την Αριστερά και τις συνεπείς πατριωτικές προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να χαράξουν μέχρι τέλους εναλλακτικούς προοδευτικούς δρόμους, που θα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών λαών."



Της Νίκης Ζορμπά
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: