Τι θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ; Την απάντηση ανέλαβε να δώσει από του βήματος της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ν/σ για τις 100 δόσεις, περιγράφοντας παράλληλα τις πιέσεις που ασκούνται από το «λόμπι της δραχμής».
«Γνωρίζουμε βέβαια ότι το λόμπι της δραχμής έχει υποστηρικτές και στην ολιγαρχία, που ονειρεύονται τη λεηλασία στο πτώμα μιας πτωχευμένης χώρας. Ανάλογες απόψεις και επιδιώξεις υπάρχουν και σε κύκλους της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης»...
είπε με έμφαση.
Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο Σόιμπλε ρωτάει τους υπουργούς «Πόσα θέλετε για να φύγετε;» Προειδοποίησε πως «δεν υπάρχει έξοδος από την Ευρωζώνη χωρίς ταυτόχρονη έξοδο και από την ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και τότε θα δούμε τι σημαίνει ανθρωπιστική κρίση».
Εστιάζοντας την κριτική του σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Θεοδωράκης επεσήμανε: «Πολλοί το τελευταίο διάστημα από το ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο βγαίνουν και μιλούν για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Ένας βουλευτής μάλιστα, μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει πως θα γίνονται τα γενικευμένα συσσίτια και πως θα δίδονται τα δελτία φαρμάκων. Περιγράφουν δηλαδή με περίσσια ελαφρότητα τις κατοχικές εικόνες που θα ζήσουν οι πολίτες από μια τέτοια «λύση».
Μάλιστα χαρακτήρισε «άφρονες» όσους «ακόμη και εδώ μέσα που διαδίδουν την άποψη ότι «τι χειρότερα θα πάθουμε με τη δραχμή»».
Και εκεί ο Στ. Θεοδωράκης επέλεξε να περιγράψει πώς θα είναι μια έξοδος από το ευρώ.
«Ο εφιάλτης θα είναι κάπως έτσι: “Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ - οι ουρές στις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά - η οικονομία θα κατέρρεε - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την υποστήριξη και οι τράπεζες δε θα ξανάνοιγαν τις πόρτες τους- η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος - η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών - το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες”».
Οταν ακούστηκαν διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Πριν αρχίσετε να αντιδράτε σας λέω ότι είναι άρθρο του κ.Βαρουφάκη στο protagon τον Απρίλιο του 2011».
Και κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση είναι σαν να περιεργάζεται πολλές φορές πως δουλεύει το πυρηνικό χωρίς να έχει πιάσει ποτέ ούτε λιανοντούφεκο».
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα
Να δημιουργηθεί ανεξάρτητος οργανισμός διαχείρησης του ιδιωτικού χρέους
Επί της ουσίας του ν/σ ο κ. Θεοδωράκης άσκησε δριμύτατη κριτική κάνοντας λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις. Επανέλαβε την πρότασή του να δημιουργηθεί ένας ισχυρός ανεξάρτητος οργανισμός διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο χαρακτήρισε «τη μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας».
Στον οργανισμό αυτόν θα πρέπει:
- Να συμμετέχει το Δημόσιο, οι τράπεζες, ευρωπαϊκά θεσμικά χρηματοδοτικά ιδρύματα και ιδιώτες.
- Η διοίκησή του θα πρέπει να είναι ισχυρή, έμπειρη και ανεξάρτητη από το κράτος και τις τράπεζες.
- Θα αναλάβει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.
- Προστασία της πρώτης κατοικίας.
- Διαγραφή μικρών οφειλών μέχρις ενός ορίου, για τις οποίες οφειλέτης έχει καταβάλει το κεφάλαιο και κάποιους τόκους.
- Τέλος στη ληστρική «επιχειρηματικότητα» των ημετέρων, στην επιχειρηματικότητα της διαπλοκής.
- Κάποιοι ή θα πληρώσουν ή θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους.
- Όχι τα λεφτά μας έξω και τα δάνεια μέσα.
- Οι νεκρές επιχειρήσεις θα πρέπει να ρευστοποιηθούν για να ανακτήσουν οι τράπεζες μέρος έστω των οφειλών.
- Νέοι επενδυτές να αναλάβουν όσες από αυτές τις επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν βιώσιμες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου