Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Fast food, πίσω από τη βιτρίνα

Extra Sauce At McDonalds With Side Order Of PornΤα fast food δεν αποτελούν απλώς μια διατροφική επιλογή. Έγιναν μόδα, τρόπος ζωής και απέκτησαν εκατομμύρια πιστούς φίλους, ιδιαίτερα ανάμεσα στα μικρά παιδιά.

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους; 
Οι έξυπνες διαφημιστικές καμπάνιες, τα «πιασάρικα» χαρακτηριστικά των προς πώληση τροφίμων, που αποτέλεσαν εξαιρετικά μέσα επιβολής.
Σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότερες διαφημίσεις fast food προβάλλονται στη διάρκεια παιδικών ζωνών. Τα παιδιά αποτελούν το μεγαλύτερο target group των διαφημιστών, οι οποίοι... επινοούν πολλούς και έξυπνους τρόπους να τα προσεγγίσουν.
Οι απαιτητικές ώρες εργασίας και οι υποχρεώσεις έχουν περιορίσει τον χρόνο και εξαλείψει την προετοιμασία του σπιτικού φαγητού
Όμως, πίσω από τη μεγαλοπρέπεια των διαφημιστικών εικόνων οι συνέπειες είναι μεγάλες και σκληρές…
Τρόφιμα όπως το χάμπουργκερ, οι τηγανιτές πατάτες, οι μπουκίτσες κοτόπουλου είναι άμεσα συνδεδεμένα με την παχυσαρκία. Κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και πολλές θερμίδες είναι αυτά που τα συνοδεύουν.
Πέρα από τη παχυσαρκία όμως, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων συμβάλλει και στην εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και υπερλιπιδαιμίες, τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος κ.ά.
Όταν γίνει η επεξεργασία των κορεσμένων λιπαρών σε μεγάλες θερμοκρασίες παράγονται τα λεγόμενα trans λιπαρά. Αυτά, όταν το λάδι παρασκευής χρησιμοποιείται πολλές φορές αυξάνονται συνεχώς.
Γιατί όμως επιλέγουν οι γονείς τα fast food;
Ακριβώς εξαιτίας του καθημερινού ρυθμού ζωής. Οι απαιτητικές ώρες εργασίας και οι υποχρεώσεις έχουν περιορίσει τον χρόνο και εξαλείψει την προετοιμασία του σπιτικού φαγητού.
Σε μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων του Μέριλαντ αναφέρεται πως τα επιβλαβή αποτελέσματα μιας τέτοιας διατροφής μπορούν να αποτυπωθούν στο DNA, με αποτέλεσμα να τα κληρονομήσουν οι απόγονοί μας.
Σε έρευνα του Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου διαπιστώθηκε πως οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνηθίζουν τα παιδιά τους να τρώνε γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά, με αποτέλεσα να επηρεάζεται θετικά το IQ τους.
Πίσω από τη μεγαλοπρέπεια των διαφημιστικών εικόνων οι συνέπειες είναι μεγάλες και σκληρές…
Τροφές σαν και αυτές έχουν και ψυχολογικές συνέπειες, αφού μπορούν να επιφέρουν κατάθλιψη ή και στερητικό σύνδρομο. Ερευνητές από τον Καναδά μέσω πειραμάτων διαπίστωσαν πως μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, μπορεί να μας κάνει περισσότερο ανήσυχους μετά από 6 εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει καθώς οι τροφές τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος αλλάζουν τη χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου, προκαλώντας συμπτώματα στέρησης και κατάθλιψης, όταν σταματά η κατανάλωσή τους.

Της Σοφίας Αμούντζια 
(professional trainer, holistic fitness and health)
www.medicalland.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: