Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Τι είδους "Πολιτική Λύση", κύριε Τσίπρα;

Image result for τσιπραςΟ πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο τύπο αποκλείει εκλογές, δημοψήφισμα ή πραξικόπημα! 

Ειλικρινά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε το νόημα της συγκεκριμένης αυτής τριπλής διαβεβαίωσης.

Οι πολίτες στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν ούτε εκλογές, ούτε δημοψηφίσματα. 

Και βέβαια δεν βλέπουν φαντάσματα πραξικοπηματιών στον ύπνο τους... 

Ο κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο, θα πρέπει να εξηγήσουν πώς ακριβώς η επιδιωκόμενη πολιτική λύση θα αποτρέψει την εξωτερική (ΔΝΤ) ή εσωτερική (μισθοί και συντάξεις) στάση πληρωμών της ελληνικής κυβέρνησης. 
Η μεν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη νομισματική αρχή της Ευρωζώνης και συνεπώς δεν μπορεί να εξαναγκασθεί με “πολιτική απόφαση” να αυξήσει το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να μετακυλήσει προγραμματισμένη πληρωμή για να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός με “πολιτική απόφαση”. Και τέλος, μέρος της τελευταίας δόσης των €7.2δις του τρέχοντος προγράμματος δεν εκταμιεύεται με “πολιτική απόφαση” καθώς η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου περιγράφει ένα πλαίσιο προϋποθέσεων, δηλαδή λήψη μέτρων-μεταρρυθμίσεων προς υλοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης. 
Λεφτά, με τις μεταρρυθμίσεις στον αέρα και με τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στα λόγια και στα κανάλια, δεν δίνονται ούτε σε υπο-δόσεις των δόσεων της ...δόσης. 

Το συμπέρασμα είναι ότι ο πρωθυπουργός ανεβάζει την τακτική του “blame game” στο ανώτατο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, αδυνατώντας εδώ και πενήντα ημέρες να χαράξει σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο. 

Η “στρατηγική” της κυβέρνησης φαντάζει μέρα με την ημέρα όλο και πιο επικίνδυνη. 

Προβληματίζει δε, ολοένα και περισσότερο, όλους εκείνους που αισθάνονται τυχεροί να μην βιώνουν “ανθρωπιστική κρίση” χωρίς όμως να έχουν έτοιμη την επιλογή να πάρουν το αεροπλάνο και να μετακομίσουν στη χώρα που τους περιμένουν ήδη τα χρήματά τους. Και είναι κρίσιμη η μάζα αυτή των πολιτών για το μέλλον αυτής της χώρας. Για το μέλλον των παιδιών μας.  

Κλείνουμε με ένα άλλο απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Ιησού: “από τους καρπούς τους, δηλαδή από τα έργα τους, θα τους γνωρίσετε καλά. Μήπως τρυγούν ποτέ από τα αγκάθια σταφύλια ή από τα τριβόλια σύκα;”


Έργο και δουλειά χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση, όχι πλάνη που εκμεταλλεύεται το θυμικό των πολιτών με εθνολαϊκιστικές κορώνες.



Του Κωνσταντίνου Γκράβα

* Ο Κωνσταντίνος Γκράβας είναι οικονομολόγος - αναλυτής διεθνών αγορών



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: